The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4898 / Det var en gång för länge sedan då alla gatufotografer hade en M Leica!

Nu e det ju inte riktigt så, men det fanns ända en slags kod för riktiga gatufotografer, de va att ha en M Leica! Även om man inte va någon äkta gatufotograf, så va det i alla fall bra att ha en M Leica att visa upp! ;)

Och åren gick och det började komma digitalkameror! Men det berörde inte gatufotograferna med M Leica! För de digitalkameror som kom, hade ingen som helst likhet med en riktig gatufotokamera! (Läs M Leica) Och så hade dom inte Tri-X!

Men plötsligt så dök det upp en kamera, en kamera som egentligen Leica skulle ha gjort! Fuji X100! Visserligen inte i fullformat och med en fast optik motsvarande 35 mm på M Leica! Och med en "film" som va litet vassare än Tri-X!

Nu va ju inte alla M Leicaägare nöjda, det skulle vara fullformat och så skulle man kunna byta objektiv!
Normalt så bytte de här gatufotograferna sällan objektiv, utan det va 35:an som gällde! Och den här X100 hade en bättre sökare än M Leican! (Att svära i kyrkan liksom)

Så nu fanns det en mycket leicalikande gatufotokamera! Med några finesser som gatufoto M Leicaägare skulle ha önskat ha haft på sin M Leica, AF och Auto-ISO! Om man vill jobba snabbt på gatan alltså! Och som sagt, den här kameran skulle Leica ha gjort i stället för en del andra modeller man gjort! :)

/Bengan

Ps, Å nu finns det såklart andra åsikter om det här, å det e väl bra! :)

Inlagt 2020-01-09 11:28 | Läst 1651 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevligt med foton på kameror. Men jag undrar när modellagenturen öppnar igen efter helgerna?/ NE
Första m leican med inbyggd exponeringsmätare var väl m6? Kom 1984. Kostar begagnad idag mer än en 100x. Före m6 var det väl bara fotografer som Strömholm och några till som behärskade foto på gatan utan inbyggd mätare? M Leica före det måste varit en väldigt primitiv och svårarbetad kamera för de flesta med gatufotografianspråk? Har aldrig riktigt förstått dom som suktat efter dessa kameror som gatufotoredskap före m6. Var och är nog mest en statussymbol för flertalet?
per-erik åström 2020-01-09 12:56
Den första M-Leican med inbyggd mätare hette M-5 och var lite större än tidigare M-modeller. Strömholm hade en svart sådan men begrep sig aldrig på själva mätaren. Jag framkallade nämligen några av hans filmer och minns hur tokigt exponerade bilderna var. Men M-5 som sådan är fortfarande en riktigt bra Leica-kamera. Underskattad och därför billig second-hand.
Med vänlig hälsning/per-erik
Nils Bergqvist 2020-01-09 13:01
Var den kopplad? Googlade och såg att det var spot, förstår at Strömholm hade problem med det. Har en Contax S2 med spotmätare, har heller aldrig kommit överens med den, så jag använder oftast lös mätare med den.
per-erik åström 2020-01-09 13:20
Ja, så var det nog att den hade spotmätning. Om den var ”kopplad” vet jag inte men minns att Strömholm tyckte om färgen på kameran som med tiden fick en blåsvart ton över sig. ”Som ett vapen”, sa han. När jag tänker på honom som fotograf - i teknisk mening alltså - så tänker jag alltid på dom där vikta bruksanvisningslapparna som fanns i filmaskarna. Sol - bl 5,6 1/125 sekund. Mulet bl 2,8 1/60 sekund osv. Slicka på pekfingret för att känna åt vilket håll det blåser ungefär. Men ta bilder kunde han...
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Benganbus 2020-01-09 14:18
Jag fotade med M Leica utan exponeringsmätare från 1962 och fram till 1980-talet, fråga mig inte hur! :) /B
Peter Hennig 2020-01-09 16:47
Jag tycker att det är utomordentligt lätt att förstå att M-Leican nådde stora framgångar som gatufotokamera. På två viktiga punkter var den nämligen överlägsen andra kameror:
För det första kunde man kunde ställa in skärpan överlägset säkert och snabbt genom den bredbasiga geometriska avståndsmätaren – betydligt snabbare och säkrare än vad som var möjligt med en spegelreflex.
Den andra stora fördelen för reportagemässig fotografi var att ramsökaren medgav att man på något längre brännvidd kunde se vad som tilldrog sig strax utanför bildbegränsningen – en enorm fördel för gatufoto (viket naturligtvis gäller än i dag).
Jag var själv med på det tiden (1960 0ch 1970-talen) och använde Leica M3. Favoritobjektivet var 90mm. Med den kameran hade jag just en bra rymd utanför bildbegränsningen där jag kunde se vad som var på gång i den omedelbara närheten, och att jag lätt kunde göra positionsförändringar i fotograferingsriktningen.
alf109 2020-01-13 16:25
Leica M till och med M6 och senare MP har alltid (så vitt jag vet) från M5 haft utsnittsmätning, en 13 mm stor cirkel i mitten av bildytan som den mäter mot. På m5 satt denna vita "mätcirkel" på en liten arm framför ridån och fälldes bort när man tog bilden. Senare målades mätcirkeln på ridån istället. Har för mig att mekaniken med M5 krånglade ibland.Om jag inte fått något om bakfoten så fungerade annars mätaren på M5 på samma sätt som på M6 och andra kameror med likadana mätsystem.
Hej,
Som SVT brukar säga. Det finns andra märken också. Framför allt har det digitala gjort kameran mindre. Leica M idag är för stor.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2020-01-09 14:24
Varje gång jag lyfter en M Leica, så känner jag utvecklingen! ;) :) /B
TomasKronberg 2020-01-09 18:43
Kanske missförstår dig Bob ;-) Men Leica M10 är ju fortfarande den minsta digitala småbildskameran (24x36mm) på marknaden! Sedan finns ju mindre digitala kameror, men då är ju sensorn också mindre.
/T
Bob Bovin 2020-01-09 21:22
Hej Tomas,
Den nya sigma lp är mindre. Jag tänkte på de med mindre sensor.
Ha det väl
Bob
Jag använde min digitala M-Leica så sent som idag på jobbet, och jag körde med Auto-ISO och flerfältsmätning. AF har den inte, men den har hyperfokal vilket är snabbare än AF! :)