The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5265 / Fritänkare skall akta sig! ;)

Det här känner vi nog igen redan från dagis och skolan, den där snubben med glasögon som inte va med i mopedsnacket, utan satt hemma å pluggade! ;) Å så går det vidare genom livet, att folk som inte kan följa samhällets regler, utan skall avvika! Å glasögon har dom fortfarande för å vara märkvärdiga!

Vad gäller vårt lilla område i periferin, fotografi, så kan det dyka upp en del underliga typer, en del kallar det fritänkare, i alla fall dom själva, andra kallar dom för orosmoln! ;) De e dom som inte fattar sitt eget bästa, eller som inte fattar sunt förnuft! Dom har inte fått lära sig va sunt förnuft e alltså! Och håller på med konstiga kamerakonstruktioner! ;)

En så'n där orossnubbe de e han som gjorde Voigtländeroptiken, 1,4/40 mm för M Leica! Himla konstigt att göra 40 mm? Och se'n påstå att den också e SC-coated! För det e bra för svartvitt! Vadå svartvitt, när det finns färg!

Hur som helst, jag har ytterligare en gång till läst Ken Rockwells tyckande om den här optiken, och såklart en del andras åsikter om optiken också, och den här optiken stör folk! ;) I alla fall riktiga fotografer! ;) Fast Ken gillar i alla fall skärpan på optiken, och jag har filat till fattningen på optiken, så 35 mm ramen speglas in i M Leican! Bra va?  :)

Nu skall jag till Mr. Kobayashi försvar säga att det va hans kompisar som tjatade till sig den här optiken! (För Mr. Kobayashi hade en stor optikfabrik) Så skyll på kompisarna i stället! Mr. Kobayashi va bara budbäraren så att säga! Och va nog utsatt för grupptryck! Ni känner igen det från plugget va! Å kanske även från FS? Så om någon vill gå till botten med den här konstiga optiken, Googla efter fotokompisar till Mr. Kobayashi! ;)

Det va det om det! Vi skall strax sätta upp lysgirlanger på vår balkong, för julgranen med små ledlampor, som vi haft tidigare om åren, där har elkopplingen försvunnit! Tror det beror på att jag lagt elkopplingen på ett bra ställe förra året, så jag skulle komma ihåg va jag la den!

Så nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2020-11-30 10:29 | Läst 2819 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Man ska akta sig för bra ställen. När jag i år skulle sätta upp våra fågelmatare så kunde jag inte hitta den bästa jag hittills haft, som gjord för jordnötter. Den ligger också på ett bra ställe, mycket bättre ställe än där de andra fågelmatarna låg :)
//Anders
😁 nu ska vi se hur många som stämmer in i kör..... Fick ett litet skratt
Hej,
Brännvidden 40mm är ju bra nära normalen för småbildsfoto. Men det behöver man ju inte påpeka i dessa kretsar. Att göra den SC är väl en slags nostalgi, kan man tänka.

Klapp
Bob
Man behöver ju inte tänka högt så blir allting lugnt.
Är det dom där lila färgsticken som antyder Single coated? Och ser man flera andra färgstick, så är det multi? På min Distagon 25mm från ca 1970 ser man både lila och ett annat lite orangegult, det är ju behandlingen Zeiss hade före den sexskiktiga T* som kom ett par år senare. På dom ser man också lite andra färger som speglar sig, t.ex grönt och turkoise.
syntax 2020-11-30 14:41
Dom färger AR-skikt speglar för ögat är dom våglängder respektive skikt är minst effektivt mot.

Enligt min mening finns SC (Single Coating) - alltså en antireflexbehandling bestående bara av ett skikt, bara på gamla filter och på dom yttre linsytorna av äldre ryska objektiv.