Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5266 / Ljustyrka, Max Berek och en del annat

Visade bilden på Facebook tidigare i dag, jag tror det va idag, och skrev att den va tagen med en Sonnar 1,5! Det skrev jag för att undvika en diskussion! ;) Det är en Sonnar, men den sitter i en Zorki-märkning från 1949! Då slapp jag förklara hur och varför! ;)

Bilden är tagen i Visby med en gammal utrustning som sagt, och analogt som de flesta ser och med Leica M6! För c:a fem år sedan! Och det blev en litet annorlunda bild såklart, om man jämför bilder tagna med dagens teknik! Men för mig räcker bilden! Jag känner fortfarande stunden i bilden, då jag hade trevligt sällskap, vi hade varit och ätit och jag minns att den sena höstkvällen va hyffsat varm och fin, och så såg jag de här stå och titta i en padda, och tyckte att jag skulle försöka att ta en bild, så jag sade tyst till mitt sällskap, vänta ett ögonblick är du snäll, och minns även svårigheten med att stå helt stilla ;) och ställa in avståndet och sedan trycka av! (Efter utandning) Är i stort sett säker på att tiden va 1/2-sekund!

Någon annan upplever bilden på ett annat sätt än vad jag gör, självklart!

Vad gäller höga ljustyrkor på kameraobjektiv, så tycker jag nog det va mer nödvändigt förr, om man använde det! Max Berk hos Leica hade synpunkter på det, "de flesta amatörer blir så upptagna med de tillkortakommanden som det kan finnas på ljusstarka objektiv, så objektiv med hög ljustyrka kan man vänta ett tag med att tillverka hos Leitz!" (Ungefär så sa han)

Och den konstiga i dag, tycker jag ;) det är att de som har ljustark optik, dom fotograferar mest med den optiken på dagen! Men Ok, ljustyrka ju vara bra att ha ifall, och till porträtt typ! ;) Men det är nog så att den mesta amatörfotografin sker på dagen! Å då blir för övrigt de flesta objektiv bra också! 1/125-del på bl. 8!  ;)

Jag hade tänkt ta litet analoga bilder i Nyköping i dag, men att fota Nyköpingshus, eller nå'n bro över ån, bara för att klämma av några analoga bilder, det blev inte av! Får se om det blir mer inspirationsfoto i morgon, för då vi är en fotogrupp som skall gå runt litet i Gnesta!

/Bengan

Ps. Hittade en skiss på ett objektiv av Max Berek! Ni ser det högra objektivet, jag tycker jag känner igen konstruktionen?

Postat 2020-11-25 18:33 | Läst 1154 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5239 / Kanske påminner det om varandra?

Textläsning och bildläsning, påminner de om varandra? Eller? Det ena brukar ju kräva träning och det andra kommer kanske helt automatiskt? Eller?

.

Hur som helst, intressant artikel i DN idag! Jag började läsa texten vid fiskbilden och tänkte, jag läser vidare! Och i texten kommer även några intressanta rader, "som läsare av någon annans verk har att ta ställning till: Vad vill detta verk,och hur väl lyckas det med detta?" Det tänket kan kanske passa in på fotografi också!

Annars en tråkig tid på flera sätt! Skall i alla fall försöka ta några bilder i Nyköping i dag så jag kan framkalla filmen!

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2020-11-25 09:13 | Läst 1021 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5240 / Statsministerns tal till nationen

Som jag såklart lyssnade på, och tyckte det va ganska typisk svensk mellanmjölk! Varför måste Statsministern linda in budskapet som han gjorde? E det för att ingen skall ta illa upp? Och tala om solidaritet? De e bara de äldre som kommer ihåg det solidariska samhället! Numera tänker man på sig själv och sin egen utveckling! Det e nya tider! Det försiktiga i talet kanske va omtanke, så ingen skulle bryta ihop, bli sjukskriven och anmäla Statsministern till DO!

Varför kan man inte tala i klartext i ett krisläge? Och ta befälet som Statsminister!
"Nu får ni f-n ta och skärpa er och hjälpa till att begränsa smittan, för vår sjukvård går på knäna! Och smittan börjar komma tillbaka på våra äldres boenden också! Måste jag stänga ned samhället, innan ni fattar? Å spela inte dumma, ni vet vad ni skall göra! Ni skall hjälpa våra gamla, och vår sjukvård med att få ned smittan!"

Litet åt det hållet tycker jag att Statsministerns tal borde ha innehållit! Och sedan ta befälet!

/Bengan

Postat 2020-11-24 12:04 | Läst 1355 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 5838 / Rastblogg med Roland Barthes och Contax G2!

Fotat med Contax G2

Fick en rast nyss och då passar jag på med en blogg! För övrigt va dagen ungefär som vanligt! Upp vid sjutiden för kaffe och en Saltåfruktbrödsmacka! (Nu e det såklart inte Saltåbröd varja dag) Och läsning av DN och SN! Se'n ut med Roffe, och väl hemma litet husfix, och sedan ut nästa runda, nu med Roffe och Matte! :) Och så hem för att baka! Nåja, jag sköter knådningen och så'nt! Det viktiga sköter den som kan! Recept och arbetsledning! Och nu har jag fått en liten rast på dryga 30 minuter! Den knådade degen skall jäsa!

Läste nyss litet ur, "Flickan i vinterträdgården", av Roland Barthes, ni vet han med Punktum! Han har ju även skrivit "Det ljusa rummet, tankar om fotografiet!"  Mycket intressant läsning för en fotograf! Tycker jag i alla fall!

.



Fotade idag igen med Contax G2, som nu fått nya batterier! Tycker det va litet fegt av Zeiss och Kyocera att inte göra något digitalt av det här konceptet! Fast problemet kanske va det begränsade objektivurvalet med den egna fattningen! I dag är det stor valfrihet som gäller i alla lägen! ;) Typ många olika objektiv måste finnas till varje kameramodell! Stackars Strömholm! Det här speglar nog resten av samhället såklart! Många olika apotek att välja på, många olika skolor, många olika vårdinrättningar (Om man inte bor på landet såklart) och massor av olika fonder, och massor av förvaltare för att dom skall få en bra pension dom med osv, osv! ;) :)

Men Ok, vad gäller vårt ämne, fotografi, så inte vet jag om jag blir bättre i fotografi av att ha många objektiv att välja på! Man jag e i alla fall sysselsatt! ;)
De e kanske det som e meningen! Osysselsatta kan börja tänka för mycket, och då kanske dom tänker fel också! Farligt! ;)

Nog för nu! Rasten e slut! Arbete väntar i köket!
Sedan förhoppningsvis nybakta bullar till eftermiddagskaffet! :)

/Bengan

Ps.

Postat 2020-11-23 15:51 | Läst 1144 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5237 / Palla äpplen och batteritorsk!

I dag pallade vi äpplen ute på Kustleden vid Järna! Lättpallat, äpplena låg redan på marken!

.

Men det va svårt ändå, man måste se var man satte fötterna!

.

Ett äpple va kvar i trädet, men det kom vi inte åt! För övrigt va det en fin promenad i trevligt sällskap! Vi va fem med Roffe! Och vissa sträckor va det en fin landsväg! Och vi hittade en fikaplats i lä med sol hos Antrosarna! Det va en så'n där bra fikaplats där det va svårt att komma igång se'n!

.

Se'n hem för en glögg och några papparkakor och läsning! Det här jazzprojektet innehåller många fina bilder och även Beatboken!

.

Här är kameran som lade av, men då fick iPhonen ta över! Inget är för evigt! Inte batterier heller!

Nog för nu! Och nya batterier e på plats!

/Bengan

Postat 2020-11-22 17:19 | Läst 1104 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa