Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5292 / Analogt liksom!

Järna i fredags!

Leica M4, Canon 1,5/35 mm, full öppning, 1/15-del, HP5+, 800 ISO, D-76

/Bengan

Postat 2021-02-07 19:20 | Läst 895 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 5291 / Litet analogpyssel innan skidstafetten på TV!

Även om man e ständigt ledig på nå't sätt så bör nog dagen planeras! Så säger min fru i alla fall! Så det va hyffsat tidig uppgång, o7.00 för att läsa DN på papper med kaffe och macker! Sedan koll i rätt miljö av den nyinköpta 395-kronors kupevärmaren till bilen, koll så att den funkar! Den funkar nästan för bra, men det beror nog vad man jämför med! Se'n filmframkallning! Två rullar  Hp5+ i D-76! Funkade bra det med! Och så skölj av filmerna!

.

Nu förberedelser för ett motionspass på innecykeln innan skidorna på Tv! Hinner nog med en påtår efter det också!

Det här med att fota analogt och med Sunny 16, e ofta litet nostalgi liksom! De första tjugo åren, från 1962 och framåt (med M Leica) så va det Sunny 16! Det gick bra! Numera e jag litet mer osäker! Ju mer man vet eller lär sig under åren ju mindre tvärsäker blir man! De e nog nackdelen med att bli äldre! ;)

Nog för nu, källar-Girot väntar!

/Bengan

Postat 2021-02-07 10:56 | Läst 685 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5297 / Analogt med Sunny 16!

Dagens Sunny 16 kamera!

I morse så la kupevärmaren till bilen av! En kupevärmare e bra att ha i bilen när det e kallt, man slipper ofta skrapa rutorna om man sätter på värmaren i tid! Men med litet pillande fick jag igång värmaren igen och så med hjälp av solvärmen så blev det i alla fall hyffsat lättskrapat!

Vi tog sedan en tur till Strängnäs, vi har vänner där och så har jag bott där som liten! Det blev också en promenad i det kalla men soliga vädret runt Västerviken, man måste hålla sig i form ifall! Och så vidare med bil för inköp av en ny kupevärmare hos Biltema! Tycker de här elgrejerna e skumt billiga numera! 395:- Jag blir alltid misstänksam då det e billiga grejer! Nå'n annan har nog fått betala det hela! De e litet som snodda grejer likom! ;)

Vad gäller att gå i butiker, så är det få som har munskydd! Konstigt! Vi har det!

Och så analogfoto i dag! Tror jag tog en tio bilder! Kameran hade jag utanför jackan! Det blev såklar litet kallt att hålla i kameran då jag skulle fota! Med Sunny 16! Vi får se efter framkallning hur bra det blev! Vad gäller framkallning, så ligger det flera oframkallade rullar i kylskåpet! Som vanligt! Det e kuligare att ta bilder än att framkalla! :)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2021-02-06 20:51 | Läst 817 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5289 / Att fota med en icke antireflexbehandlad Zeiss-optik!

Kemikazebild med en icke antireflexbehandlad optik från 1930-talet! ;)

Alltså, även vardagliga utmaningar är kul! Man behöver inte hoppa bungyjump eller bada i isvak då livet känns litet tråkigt och enahanda, det finns andra och kanske mer intellektuella utmaningar! ;) Inom vårt område, typ foto alltså, så kan man fota med en icke antireflexbehandlad optik! Nu e det nog inte nå'n större utmaning på en skala, men jag tycker det är kul och intressant, för man måste ha litet koll på läget! De e inte så mycket curlande hjälpautomatik inblandad alltså! Kortfattat, man måste hålla koll på hur ljuset faller in mot optiken plus en del annat!

Så i går på den vardagliga Coronaprofylax-promenaden så tog jag några intetsägande vinterbilder med Sonnar 1,5/5 cm via Fuji X-E1! Det va strålande sol i ett vinterlandskap, så det första problemet va såklart att jag såg inget i Fujisökaren i det starka ljuset! :) Så det blev hyperfokal via en objektivadapter som inte hade någon skärpedjupsskala! Optiken har ju en Contax-fattning, så adaptern sitter även på en M-Leicafattning!
Visst så kunde jag tagit upp min IPhone och fotat i stället, jag vet!

.

Och den här optiken som jag använde, ni som inte kan er fotohistoria, eller glömt den, eller för er nytillkomna tittare, så kommer historien här mycket korfattat! För den här optiken är också en Helig Graal inom ljusstark optik, Sonnar 1,5:an alltså! Ludwig Bertele hos Zeiss räknade ut optiken på se'nt 1920-tal och gjorde en omräkning på tidigt 1930-tal! (Optiken var för Contaxkameran) Och då fanns det ingen fungerande teknik för antireflexbehandling av optik!

Men med litet optiskt trolleri, så vill jag nog påstå, så lyckades Ludwig Bertele gör något fantastiskt, att skapa en icke antireflexbehandlad och mycket ljustark optik, som gick att använda både under soliga dagar och under kvällar/nätter, en optik med mycket bra skärpa! Bertele hade så klart några hjälpmedel för de här uträkningarna, typ mekanisk räknesnurra samt penna och papper! De ni dagens datoriserade optikkonstruktörer!
Slut på den kortfattande och litet knapphändiga historielektionen om optikens Heliga graal! :)

.

Här e kameran jag använde i går!

Men för att visa litet mer bilder, i rätt miljö alltså (en miljö som tyvärr e litet svårnådd just nu) för det här är en reportage och porträttoptik! Här e en länk till ett tidigare fotande med en något ännu äldre Sonnar 1,5-optik!
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-4302-en-icke-antireflexbehandlad-sonnar.htm

Som sagt, det finns utmaningar även i närområdet! ;)

/Bengan

Postat 2021-02-04 11:11 | Läst 1030 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 5288 / Inlärd irritation! :) Och så om svartvit fotografi!

Modern retrobild!

Och sitter och läser i en äldre DN-artikel! Min fru undrar varför jag spar artiklar på papper, artiklarna finns ju kvar på nätet säger hon! Stämmer säger jag, men när dom ligger i en pappershög, som jag då  tittar igenom för att se vad det är som ligger där, så hittar jag en artikel som jag sparat för senare läsning och läser den! Det som finns på nätet, hur påminns man om att läsa en artikel som man inte hann läsa tidigare! :)

Och lade upp en retrobild i gårdagens blogg! Optiken va retro alltså! Kameran jag använde va en härmning av Leica M8! Jag hade sett att den nya Leicaoptiken, Noctilux 1,2/50 mm, även hade uppgifter om hur den skulle fungera på en M8! M8 har ju en mindre sensor, så i stället för att fota med en M8 så använde jag min Fuji X-E1, som har ungeför samma sensorstorlek som M8! Men tyvärr så e sensorn på X-E1 nyare och bättre, så då blev nog inte bilden med Canonoptiken 1,2/50 mm inte riktigt lika mycket retro som om jag använt en riktig M8! Men grundtanken va i alla fall, kan Leica rekommendera att använda en nytillverkad retrooptik på en liten sensor, typ M8, så borde jag kunna fota med min Canonretrooptik på en liknande sensorstorlek! :)

Hur som helst, jag gjorde gårdagens bild i svartvit nu här i bloggen, svartvitt e mycket retro liksom!
Även om världen är i färg för de som nu råkar se färger!

Vad gäller inlärd irritation, så läste jag en sparad artikel i DN som sagt! En artikel skriven av Anders Svensson, redaktör för Språktidningen! Människor kan ju bli irriterade på att andra använder fel ord i språket, förklarar Anders! Och förklarar skillnaden mellan inlärd och genetisk inbakad irritation! Och fortsätter med att förklara, att om man gillar tex Djurgården i fotboll, så e det ofta en inlärd irritation som gör att man blir förbannad om Djurgården förlorar! Det ligger inte i generna den irritationen! Det här gäller nog många andra saker i tillvaron! Tex om någon säger något ofördelaktigt om min Leica!  ;)

Annars så skiner solen här i Gnesta, och vi skall strax ta promenad även i dag för att hålla formen ifall vi kommer in på IVA! Risken finns med den nuvarande vaccinationstakten!

/Bengan

Postat 2021-02-03 10:00 | Läst 841 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa