Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5411 / Från vykort till intressant bild! Och ha en fin Midsommar!

Läser en passande text i en bok på en passande plats! Bla så står det i boken, "Vackert som ett vykort säger man ofta för att visa sin uppskattning för en bild som man gillar!" Men komplimangen uppfattas ibland inte så smickrande av fotografen! Vykortet kan förvisso vara tekniskt perfekt, men visar ofta bara en plats som den är!

Och så står det även om Snapshotssyndromet! En bild som tas utan närmare eftertanke, utan bara visar var man är, eller vad man äter! (Se bild på våfflor här nedan) Nu har jag "lånat" några av de här formuleringarna ur Claes Grundstens lilla utmärkta fotobok, "Fotografera i fjällen" en bok som jag försöker få fjällfototips ifrån, då vi är i fjällen och då jag har kameran med! :)  Så jag läser och begrundar vad Claes skriver!

.

För övrigt kommer DN som vanligt, fast nu vid 14-tiden! Men myggen har ännu inte kommit! Men det är  nära nu!

.

I förrgår fikade vi nere vid Sjöstugan! Frasvåfflor, hjortronsylt, vispgrädde och kaffe! Vi satt i stort sett ensamma på serveringen! (Nu e det före midsommar alltså)
Men det kom några till och fikade! Men vänta bara! ;)

.

I går hittade vi "vårt lilla badkar" (i kanten av en myr) min fru skall såklart bada där igen! Det ser inte så djupt ut här på bilden, men det är c:a 60-70 cm djupt, så det bör räcka! Men jag väntar nog med bad tills vattnet blir dryga 20 grader! :)

Å så har vi såklart gått en del också! Det känns när vi kommer hem! Det har nog blivit mellan tio och tolv tusen steg per dag! I obanad teränng! :)

Annars inte så mycket att rapportera från fjellen för tillfället!
/Bengan

Ps. Och som sagt, ha en fin Midsommar!

Postat 2021-06-24 17:20 | Läst 855 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5410 / Porträtt! Analogt! Optik 1930-tal!

Allt för idag!

/Bengan

Postat 2021-06-18 20:13 | Läst 1549 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5409 / Ny dag, nya äventyr! :)

Dagens startar bra som vanligt, morgontidning samt kaffe med smörgås! Jag har balkongdörren öppen och känner morgonens svalare luft! Skönt! Det blir en blandning av läsande, och funderande över vad jag läser! Och att det är tyst under den här stunden, det gillar jag! Jag tror tystnad börjar bli en bristvara! Vi kan sova för öppet fönster utan att bli störda, det tror jag är ganska lyxigt numera!

Vad gäller andra äventyr, så skall en häck klippas ned en bit idag! Vi har gräns mot en gata/gångväg, och det skall vara fri sikt för gående mot vägen!

Ett annat äventyr, som jag löst, är ett torkskåp för film! Tidigare hängde jag filmen i tvättstugan, men tyckte ibland att det blev för mycket damm på filmen! Vi har en duschcabin i källaren som vi sällan använder, nu får den bli torkskåp! :)
Nog för nu!
/Bengan

Ps. Hittade den här bilden i DN!

Postat 2021-06-17 08:06 | Läst 1084 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5408 / Fotofika i Järna med sommarboktips!

Fotofikat ute i Järna i dag innehöll många saker! Bla. heta diskussioner som vanligt, tex. om det gyllene snittet i bilder (där va vi såklart inte överens) om filmer, (inte biofilmer utan kamerafilmer typ Ilford FP4 och Agfa) och om konsten i Snösätra, (Snösätra är en plats utanför Högdalen i Stockholm, där det finns väggkonst. Grafitti alltså, en konst som nog försvinner snart, då man kommer att riva området) och såklart bra boktips för sommaren! Mina boktips alltså! :)

Vän av ordning kanske undrar om de här böckerna har något med fotografi att göra? Inte speciellt mycket, annat än att det e några bilder i nå'n av böckerna! Så ni bör nog välja bort den här bloggen om ni är ute efter en riktig fotoblogg! :)

Alltså, boken till vänster, "Zen och konsten att sköta en motorcykel" handlar om sökande efter kvalitet!
Det här är den första av Roberts M Pirsigs böcker där han undersöker begreppet kvalitet. Boken beskriver en motorcykelresa genom USA med filosofiska diskussioner inflikade. Titeln är en variant på titeln på Eugen Herrigels bok "Zen i bågskyttets konst". I inledningen av boken står det att boken trots titeln "varken bör eller kan den direkt föras till den omfattande litteratur som siktar till att ge direkta och faktiska informationer om den ortodoxa zenbuddhismen. Ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller." ;)

Boken i mitten, "Märk världen" handlar om vetenskap och intuition!
"Det som görs av det som kallas jag, görs troligen av någonting i mig som är större än jag." Så sade fysikern James Clerk Maxwell på sin dödsbädden 1879. De flesta mänskliga färdigheter från dans och fotbollsspel till tänkande och samtalande utövas bäst om man inte är medveten om vad man gör. Boken "Märk Världen" är berättelsen om en rad häpnadsväckande vetenskapliga upptäckter som ifrågasätter invanda föreställningar om medvetande, information och civilisation.

Å så boken till höger, "Ett oändligt äventyr" av Sven-Eric Liedman.
"Kunskapen lever på undantag i dag. I skolan tankar eleverna hem information från nätet, ställer samman den och presenterar den under förespegling att det skulle vara kunskap"
De e ord och inga visor. Orden kommer från en av våra mest kända idéhistoriker, Sven-Eric Liedman, och finns att läsa i boken. Liedmans stora projekt är att ge kunskapen tillbaka dess status – kunskapen som både process och slutresultat.

Så vare med de boktipsen! Och jag tycker man kan läsa de avsnitt som är intressanta i de här böckerna!
Vilka är det då?
Det märker man snart! :)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Nu undrar nog vän av ordning varför det står Gnesta Bibliotek på en av böckerna!
Biblioteket plockar ut böcker som väldigt sällan lånas, och säljer dom! :)

Postat 2021-06-16 19:53 | Läst 1070 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5407 / Jakten på oskärpan! ;)

Här borde det inte bli så skarpt! Icke antireflexbehandlat 1930-tal på Fuji X-E1! :)

Det här med att använda äldre "analog" optik verkar vara populärt! Även på digitalkameran! Nu e det som vanligt, det här användandet av analoga objektiv på  digitalkameran, är som ett loppspott i havet om man jämför med det normala digitala fotandet! Så va inte oroliga! ;)

Alltså, det finns nördar, och några av dom använder mycket gammal optik på sin kamera! Och dyr optik också! Men det syns att det är en äldre optik i alla fall på bilderna! Här är en länk till en sådan användare! På sista bilden visar han optiken på en M Leica, analog!
https://flashbackcamera.jp/photogallery/products/017683_leica_copy_hugo_meyer_kino-plasmat_2inch_f1-5_l/

Och vän av ordning kan väl såklart även undra, varför betala så mycket för så'n här optik, som ändå inte e riktigt skarp!
Svaret e nog, för att det går! :)

/Bengan

Postat 2021-06-14 20:46 | Läst 1036 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa