Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5710 // Dogma 22

Dogmabild! M Leica, Nokton 28 mm, Tri-X och D-76 (Bilden är troligtsvis tagen 2009)

"Dogma-fotografen" Johan Otterdahl Edfeldt, som jag skrev om i förra bloggen, kan nog ha en del att säga oss!  Sättet att fota kan även röra om litet i dagens fotogryta, med det ständiga utbudet av fotoprylar, både nya och begagnade! Det blir intressant, eller kanske även oroande, när någon köper en "gammal" digitalkamera och sätter på ett gammalt analogt objektiv och fotar mycket bra! Och säger saker som kanske knager litet i oss prylkonsumenter! ;)
Fritänkare e himla jobbiga! ;)
Nu skall jag inte orera mer om detta, utan jag säger bara respekt av två anledningar!
Först för att Johan gör det här, sedan att han marknadsför det, och då sannolikt får en del kommentarer! ;)

Och Stefan Åhbeck, tack för länken till Johan Otterdahl Edfeldt! :)


Vad annars då? Jo jag känner mig litet disigt i dag, tog fjärde sprutan i går!
Eller så kommer disigheten för att någon skall tycka litet synd om mig! :)

/Bengan

Ps. Man kanske skulle starta upp Dogma 22? En kamera, (analog kamera alltså)  ett objektiv, en film och en framkallare? Det skulle nog Strömholm gillat!
Å vem vet, det analoga e det nya nya! :)

Postat 2022-03-16 09:05 | Läst 486 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5733 // Visst e det inressant! Ett Dogmaliknande recept! :)

Fick en länk på Fejan, och hittade det här i en artikel!
"Johan hittade X-E1:an för tusen kronor på Blocket och i en second hand-butik i Lerum köpte han objektivet Konica Hexanon 40mm för 200 kronor. Med en objektivadapter för 300 kronor landade den billiga lösningen på 1500 och Johan var redo att köra igång. Johan hittade X-E1:an för tusen kronor på Blocket och i en second hand-butik i Lerum köpte han objektivet Konica Hexanon 40mm för 200 kronor. Med en objektivadapter för 300 kronor landade den billiga lösningen på 1500 och Johan var redo att köra igång"

Johan säger också att, "han vill begränsa sig för att bli mer kreativ!" :)

Läs mera här!

Jag kommer osökt att tänka på Dogma, men det e nog bara "de gamle", eller överliggarna här på FS som kommer ihåg Dogma 07, så här kommer en sammanfattning! 
Läs mer om Överliggare!

Dogma 07! En kamera, ett objektiv, en film!
Inspirerade av fotografins pionjärer söker vi fotografins rötter. Genom att avsäga oss all onödig teknisk barlast vill vi nå fram till motivet – bilden – fotografiet. Vårt fokus är på bilden – inte tekniken. När vi minskar antalet tekniska valmöjligheter inför motivet genom att låsa oss vid en brännvidd och en film/kamerainställning vill vi frigöra kreativiteten och seendet till att upptäcka motivet.

"Den fotografiska bilden är inte död, men den är svårt sjuk. I en tid då allting är möjligt, inte minst med datorns hjälp, så har den klassiska fotografin allt mer kommit att påverkas av den digitala illustrationen. Och detta så till den milda grad att det idag är omöjligt att veta hur en bild kommit till. För den kommersielle fotografen som levererar beställningsbilder för reklam mm så har det alltid varit så, fotografiet tar illustrationens plats. För många fotografer så är detta inte bara en självklarhet utan ett helt acceptabelt sakernas tillstånd. Men gränserna mot bildjournalistik och övrig dokumentär fotografi suddas ut med allt vad det innebär av förlorad trovärdighet och ifrågasättande av fotografens arbetsmetoder. Det tidiga 2000-talets bildskatt riskerar att förlora sig ett träsk av bildmanipulation och piktoralistiska stävanden."

Här e länk till ett vilande Dogma!

De e hårda ord och inga visor! :) Nu är det här med Dogma och en kamera typ, som ett loppspott i Mississippi med tanke på det kommersiella vi omges med, och då mest runt amatörfotografin!  Och de här trevliga företagen hjälper oss med sunda och friska åsikter mot det här onödigt minimalistiska tänkandet!  ;)
Så va inte oroliga!

Men jag gillar udda prylar och udda människor! Läs udda fotografer,
så därför tycker jag det Johan gör är spännande, avvikande och ger respekt! :)

/Bengan

Ps. Och för att kunna göra litet motstånd ;) så måste man nog förstå begreppet Pictorialismen typ! ;) ;)

Postat 2022-03-15 08:06 | Läst 891 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 5707 // Den ständiga jakten efter den förlösande utrustningen! :)

Äntligen har jag fått tag på den där grejen som jag saknat! Nu kan jag börja utvecklas som fotograf! Hur som helst, vilken skillnad mot min förra adapter! Å litet elektriskt e det i den också! Å det e en bättre kvalitet i den här Fuji-adaptern om man jämför med den Kiwi jag använt tidigare! Det bara säger klonk, så sitter objektivet, eller linsen där! Se'n om det syns på bilderna, det är en helt annan femma! :)

Å visst e fotografi en prylsport! :)
.

Jag börjar fota med min SC-Nokton, som nog påminner litet om min tidiga Nikkor-2/35 mm! SC-Noktonen har ett litet 196o-tals stuk i sig! Halvdan antireflexkontroll alltså! Men det e modernt nu! Kallas för att objektivet har personlighet!  :)

/Bengan

Postat 2022-03-14 20:38 | Läst 547 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5688 // Stämmer bra det här! Tycker i alla fall jag!

Bropassage, på väg till eller från!

.

Numera när nästan alla kan vara på internet så syns det tydligare! Alltså, jag läste i DN i går om en forskare som arbetar med virusforskning! Han har forskat i ämnet under en lång tid, men blir ändå då och då osäker, och måste fundera och ibland söka sig tillbaka på tidigare forskning innan han tror sig kunna ge ett bra svar svar på en fråga!

Men vad han ändå förundras över är alla de, som sannolikt ganska nyligen kommit in i virusämnet, och sannolikt inte forskat i ämnet heller, hur kan dom veta så mycket och vara så tvärsäkra?

För mig klämtar klockan direkt, för det här e ett tydligt exempel på "Dunning/Kruger-effekten!"

"David Dunning, vid University of Michigan, har studerat bristerna i mänskligt tänkande. Du kanske känner igen Dunnings namn som hälften av ett psykologiskt fenomen och som känns mycket relevant för den nuvarande politiska tidsandan: "Dunning-Kruger-effekten". Det är där människor med låg förmåga – låt oss säga, de som misslyckas med att besvara logiska pussel korrekt – tenderar att överskatta sina förmågor. Här är de klassiska fynden från originaluppsatsen om effekten i grafform. De sämst presterande – de i den nedre och andra kvartilen – överskattade kraftigt sin förmåga (observera också hur de bäst presterande underskattade den)" Här finns hela artikel att läsa!


Men hallå, det här e ju en fotosida!
Tänk om alla skulle hålla på och svamla så här med en massa ovidkommande, då blev det inget alls om foto! Men som tur är, så gör inte så många det, svamlar alltså! :)

/Bengan

Ps. Fin bild va? :)

Postat 2022-03-14 09:56 | Läst 491 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5706 // Ode till en kamera! Varför inte? :)

Contax G2, Tri-X och D-76

Man måste försöka hålla sin litterära förmåga igång eller varm, eller hur man nu säger! Men bara så där litet lagom! Lagom e alltid bra! Litet småljummet så att säga! ;) Annars kan risken bli att man får en fråga, "har du gått å blivit djup Bengan?" ;)

Ok, till saken! Läst nyss om ett "Ode till en grekisk urna", han Keates ni vet, och på ett annat ställe, "Ode till en snöslunga", så då borde ett Ode till en kamera också gå bra! Nu tror säkert någon, som har förutfattade meningar ;) att nu blir det Leica igen! Nix pix! Det blir det inte! :)

Jag har under några månader fotograferat med Contax G2! Å varför då då kanske någon undrar! Nu kommer vi in på det här med känsla och även djup och kanske ett Ode!
Contax G2 är den analoga kamera som tar bort det oväsentliga när man fotar, tekniska trivialiteter alltså, och ger fotografen verktyget för att enkom skapa! :)

Nu finns det såklart andra åsikter om det här! Men för att förtydliga litet, visst finns det andra bra kameror, självklart! Som fungerar alldeles utmärkt också! Självklart även det! Och som man e nöjd med! Visst e det så! Och jag tror också, att det är ytterst få som gillar Contax G2, men det e inget konstigt det heller! Så fortsätt att fota med det ni känner er bekväm med! Det tror jag e viktigt för en fotografisk utveckling! Eller för att bara ha kul med kameran! :)

Nu blev det här ett ganska kort Ode till Contax G2, men ändå ett slags Ode, även om lyriken blev ljummet minimal! ;)

Ha nu en fortsatt fin kväll!

/Bengan

Postat 2022-03-12 21:07 | Läst 576 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa