The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5710 // Dogma 22

Dogmabild! M Leica, Nokton 28 mm, Tri-X och D-76 (Bilden är troligtsvis tagen 2009)

"Dogma-fotografen" Johan Otterdahl Edfeldt, som jag skrev om i förra bloggen, kan nog ha en del att säga oss!  Sättet att fota kan även röra om litet i dagens fotogryta, med det ständiga utbudet av fotoprylar, både nya och begagnade! Det blir intressant, eller kanske även oroande, när någon köper en "gammal" digitalkamera och sätter på ett gammalt analogt objektiv och fotar mycket bra! Och säger saker som kanske knager litet i oss prylkonsumenter! ;)
Fritänkare e himla jobbiga! ;)
Nu skall jag inte orera mer om detta, utan jag säger bara respekt av två anledningar!
Först för att Johan gör det här, sedan att han marknadsför det, och då sannolikt får en del kommentarer! ;)

Och Stefan Åhbeck, tack för länken till Johan Otterdahl Edfeldt! :)


Vad annars då? Jo jag känner mig litet disigt i dag, tog fjärde sprutan i går!
Eller så kommer disigheten för att någon skall tycka litet synd om mig! :)

/Bengan

Ps. Man kanske skulle starta upp Dogma 22? En kamera, (analog kamera alltså)  ett objektiv, en film och en framkallare? Det skulle nog Strömholm gillat!
Å vem vet, det analoga e det nya nya! :)

Inlagt 2022-03-16 09:05 | Läst 490 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Dogma 22 låter bra. Det ställer jag upp på!
Mja, återigen.... Få och enkla grejor, måttligt antal genomtänkta exponeringar, mer intresse för bildinnehåll än för teknik och teknisk "kvalitet" (vad nu DET är; Pirsig har en del att säga), det är inte svårt att sympatisera med, och försöka tillämpa själv så gott man kan.

Men om det ljuskänsliga skiktet använder silver eller kisel? Att hänga upp sig på det, det tycker jag ÄR just att hänga upp sig på teknik i stället för innehåll. Plåta med det som fungerar och man trivs med; så enkelt borde det vara!

Mycket bra bild i alla fall!
Sett bilden förut men synnerligen väl värd att betittas igen!

Och motivet - arkitektur och reliefer som spänner från antiken till modenismen och detta på väg in till barnavdelningen på bibblan. Då var Sverige på väg uppåt. Bildning för alla. Beslöjade damen kan vara på rätt spår.

Dogma 22 - gärna. Gärna också fritt val av kamera, objektiv och sensorteknik innan man sätter i gång. Eller åtminstone en klass Dogma 22D för såna som inte plåtar analogt. Jag har försökt, men det blev himla omständligt med att skicka film till Lund för framkallning och digitalisering som behövde göras nogare. Man kan ju digitalisera själv, men att plåta av film tagen i nutid med digitalkamera känns konstigt.
Tack du, Bengan! Ingen orsak.

På jobbet har jag hela kameraskåpet fullt med en massa olika verktyg, men när jag tar bilder på fritiden så är jag nog väldigt dogmatisk; En kamera - ett objektiv - hela tiden :-)