Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5902 // En kamera som få vet om! Även kamerakunskap ligger ofta i the mainstream! ;)

Ibland när jag sitter i goda vänners lag och pratar tidiga SLR-kameror så kan jag säga Praktina! Du menar Praktica säger någon? Nej Praktina säger jag!
Praktina som kom runt 1952 det va den kamera som Nikon och en del andra japanska kameratillverkare tittade på och sen kom tex. Nikon F några år senare!
Jag har skrivit om Praktina tidigare men jag tror det är bra att repetera kameraallmänbildning så man inte glömmer! ;) Och den som inte vill bli SLR-kameraallmänbildad, den läser såklart något annat! Lätt som en plätt! :)

.

Praktina kom runt 1952 och hade i stort alla de finesser som SLR-kamerorna hade några år senare! Och inte minst, så fanns det Zeissobjektiv till kameran! Tänkte börja räkna upp saker på kameran, men jag bifogar en länk i stället! Och sedan finns det såklart mer att läsa om Praktina på nätet, men som sagt, den här kunskapen ligger litet utanför den vanliga kameramainstreamen! :)
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-5379-praktina-menar-du-praktica.htm

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-08-27 07:35 | Läst 903 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5901 // Det skrivs för mycket om Leica här på Fotosidan! Kan man inte förbjuda det?

Det finns annat än bara Leica! För er information!

Jag tycker det skrivs det för mycket om Leica här på Fotosidan som sagt! Så ett Leicaförbud vore kanske av allmänintresse! Så det blir litet balans bland bloggarna! Så det även kan komma fram mer bloggar om tex. djur och natur, och resor man gjort, mat man ätit och lagat, platser man besökt under semestern, allt för att bloggande skall bli mer blandat och mer demokratisk och inte så himla Leicaensidigt! Och så tar de här Leica-bloggarna upp en massa plats för oss andra bloggare och det tar även upp en massa tid för oss att läsa igenom det här Leica-skräpet!
Och vem är intresserad av en gammal 1930-tals konstruktion i dag! 
Man rensade bort olämplig och även skadlig litteratur förr, det bör man även kunna göra dag fast det här inte ligger på papper!  ;)

Vän av bloggordning!

/Bengan

Ps. Det borde finnas en bloggpolis här på Fotosidan! Just vad gäller Leica i alla fall!  ;)

Postat 2022-08-26 07:22 | Läst 1211 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 5900 // Leica, Nikon fågelskådning och ett kartskåp!

Den här bilden förklarar nog varför Leica va en så'n praktiskt och populär vidvinkelkamera! De här objektiven har samma värden! För övrigt så händer det inte så mycket på fotofronten! Jag fotade visserligen ut en rulle film i går via Contax G2, men framkallning dröjer! Så iPhone får bli min redovisningskamera om vad som pågår!

.

I går kväll så va det fågelskådning! ;) Nåja, fågelskådning light! Vi tar ofta en kvällspromenad och i går så tog vi med thermos med fika och en bit sockerkaka till "gömslet!" Gömslet som är en parkbänk nere vid Frösjön! Fågelkikaren e såklart Zeiss! :)

.

Och flyttpackning pågår ständigt! Vad gäller övrigt i flytten så kan vi inte ta med det här kart/bildskåpet, så känner ni någon som kan vara intresserad?

Skåpet har en höjd på 1oo cm, bredd 120 cm och djup 95 cm. Lådorna, 6 stycken, är 110 cm breda och 75 cm djupa. Vad jag förstår så är det mesta i skåpet gjort av ek! Det hela står på en hembyggd sockel. Sockeln syns under skåpet, det är med sockeln som den totala höjden blir 100 cm! På ovansidan av skåpet finns en nedsänkt vit arbetsyta. Skåpet hämtas i Gnesta efter ett ev. köp! (Och så måste jag tömma skåpet från mina bilder) Så den som är intresserad av det här eminenta bildskåpet, ge mig ett bud via epost eller SMS!

Nu ny dag och fortsatt flyttpack! Lång dags färd liksom!

/Bengan

Ps. Bilderna ligger i fel ordning i bloggen! I bloggverktyget ligger Leica/Nikonbilden först, på Bloggsidan ligger skåpbilden först! Förklar det den som kan! :)

Postat 2022-08-25 07:20 | Läst 714 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5855 // Yttrandefriheten och fotofriheten e i fara!

I alla fall enligt massmedia! Men fel kan väl vem som helst göra! Fast det här e inte vem som helst! Nåja, men visst kan dom väl ändå göra fel någon gång tycker säkert någon! Fast vissa yrkesgrupper bör inte göra så här enkla fel! För vissa yrkesgrupper bör kunna lagen bättre än vi andra, så vi kan få stöd av dom i sådana här ganska enkla och vardagliga lagfrågor! 

Och så skulle jag vilja påstå att man skall undvika att göra onödiga fel, om man för övrigt anser att man har mycket att göra!
För gör man de här felen, då får man garanterat ännu mer att göra, typ efter en anmälan och massmediafrågor osv, osv!

Ni fattar vad jag e ute efter, poliser som plockar bort fotografer från allmän plats!
Och när polisledningen säger, "att det e bra att det här anmäls, så vi får se vad som e rätt och fel" då blir jag ännu mer orolig!

https://www.svt.se/kultur/jk-inleder-forundersokning-om-bortforda-journalister

/Bengan

Ps. Ett förslag kan såklart vara att yrkesfotografer skall bära västar så man ser att dom e fotografer! Och även att vi amatörfotografer bär väst,  så polisen vet var dom har oss också! :)

Postat 2022-08-24 14:51 | Läst 1232 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5877 // En udda kamera som nog mycket få fotat med! Tomgångsblogg alltså! :)

När nästan hela dagarna går åt för flyttpackning,  så är det skönt med ett avbrott då och då! I går körde vi två skåp till Återvinningen, ett skåp i taget! Eller till möbelkrossen som kanske e ett bättre namn! Men mellan skåpkörningarna åkte vi en vända till Björnlunda för att köpa glass! Och varför glass i Björnlunda? För man gör fin och god glass i Björnlunda! :)

Vad gäller livet i övrigt, i bloggen alltså, så blir det mest bara teori just nu! ;)
Jag har ju fotat sedan 1956, och från tidigt 1960-tal med Leica och har såklart känt på ett antal SLR-kameror under åren, men Leica, den analoga, är fortfarande min favorit! Men det finns en annan kamera som pockar på min uppmärksamhet då och då! Den kameran kom in sent i mitt fotande! Jag såg kameran "på riktigt" för ett tiotal år sedan när vi blev guidade av Janne och Gustaf i Berlin! Gustaf hade tröttnat på kameran vad jag förstod, så efter några mail efter vår hemkomst så fick jag köpa kameran! Tack Gustaf!
Vad gäller kameran, så samarbetade två mycket tekniskt avancerade företag med skapandet av kameran! Kyocera och Zeiss! Det kanske även va så ;) att dom ville visa varandra hur bra dom va i det här ämnet? Och såklart även visa hur bra dom va för för kunderna! Och resultatet blev Contax G1, och efter litet påpekande och tips från fotografer som fotade med G1, så förbättrade man kameran till Contax G2! En analog kamera, med autofokus, AE, motordrift, automatisk återspolning mm! Och med de bästa objektiven, Zeiss! Vad mer behöver en analogfotograf ha för att njuta? :)

.



Det enda negativa vad gäller Zeiss, det är att dom fegade ur med en digital fortsättning på Contax G2! ;) Eller att det inte blev någon digital ZeissIkon! Nu fattar jag såklart att Zeiss har betydligt bättre säljande grejer igång än en liten udda kamera för nördar! Men man kan väl få tycka i alla fall! :) Så jag får njuta av Contax G2 så länge den går, och det e inte så dumt!

Nog för nu och strax en påtår och sedan mera packning eller kanske gräsklipp! Vi får se!

/Bengan

Ps. Hittade två bloggar om Berlinresan för ett antal år sedan! Men bilderna i de här bloggarna är tagna med Fuji X100. De svartvita bilderna här ovan är tagna med G2!

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1711-vad-gor-man-i.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1773-berlin-i-svartvitt.htm

Postat 2022-08-23 10:33 | Läst 993 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa