The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6049 // Trosa med Sonnar 1:2/5 cm! Och en fundering om den digitala M Leicasökaren!

Det blev en promenad i går och en "objektivtest!" Och att kanske hitta ett fikaställe! Det blev Trosa! Blåsigt, aningen duggregn och inte speciellt många andra ute! Och vi bör röra på oss var dag, en har ryggont och den andre har knäont! Receptet är rörelse! Fast vissa dagar e det såklart segt pga. vädret!

.

Tog några bilder med det icke antireflexbehandlade objektivet från 1930-talet! Kamera Fuji X-E1! Det funkar bra! Men frontlinsen e såklart aningen litet, litet matt! Man har dammtorkat av frontlinsen under ett antal år!  Och det digitala bakstycket underlättar snabbframkallning!
Och vi hittade ett öppet fikställe! :)

.

Vad gäller annat, så är nog den nuvarande mätsökarkonstruktionen i M Leica inte den bästa för en digital M Leica! Så uppfattar jag det i alla fall! Med en kam på objektivet och en rulle i kameran med länkar och en del annat mekaniskt för att verka tillsammas med en optiskt avståndsmätare, det är nog inte den optimala lösningen! På den analoga M Leican va sensorn tjockare, filmen alltså, allt blir då mer förlåtande vad gäller små "skärpemissar" via mätsökaren! En lösning vore kanske att spegla in live view i M Leicans sökare! Får för mig att det kanske finns på M 240? Men är det i sökaren? :)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Kommer att tänka på mätsökarkonstruktionen med objektivfattningen i Contax II/III och IIa/IIIa! Den konstruktionen är nog exaktare än Leicas mätsökare! Undrar om inte den skulle kunna gå att använda i en digital mätsökarkamera? :)

Inlagt 2022-12-27 10:42 | Läst 1387 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var en rätt kraftig diffusion på den Sonnaren - skulle tro att det är skjortärmen som mest har kommit till användning vid putsning. Det blir inte vidare rättvist mot vad objektivet egentligen presterar.

Med avståndsmätaren är det precis som du säger - svängkilsavstånsmätern i Contax har uppåt dubbelt så hög noggrannhet mot spegelavståndsmätaren i Leica M, plus att kopplingen är bättre. Ett sätt att förbättra utfallet är att bara "gå in från ena hållet" när dubbelbilden skall sammanfalla. Till exempel från oändlighet mot närmare, och sedan kalibrera mätaren efter detta. Bruka funka.
Det går säkert att förbättra mätsökaren i digitala Leica M men som det är idag så är den tämligen adekvat. Så länge objektiv och hus lirar ihop så är det inget problem med att sätta skärpan vidöppet enligt min erfarenhet. Och att ens syn är tillräckligt bra. Jag har inte de ljusstarkaste gluggarna (f0,95-1,4) men med min 90 mm f/2,4 har jag inga problem att lägga skärpan där jag vill. Med ljusstarkare objektiv så får man väl köra med live view om det är viktigt med kort skärpedjup och perfekt skärpa.

M 240 har live view antingen på LCD-skärmen på baksidan eller igenom en separat LCD-sökare.

Vill man ha nåt modernare så får man skaffa sig en X-Pro eller X100 från Fujifilm.

Risken om man moderniserar Leica M för mycket så försvinner dess själ. Nya M11 saknar exempelvis borttagbar undersida och ljusmäter inte på samma sätt. Och den har alldeles för hög upplösning. Jag är inte särskilt intresserad.
Svar från Benganbus 2022-12-27 16:14
Det är ett kärt barn det här! ;) Jag skulle nog kunna tänka mig en Leica M 9 med de tillkortakommanden som den har, för den e nog närmast en analog M Leica av de digitala! Bla för att använda några äldre leicagluggar! :)
/B
Frekeman 2022-12-27 16:41
Så kan man resonera. Men, när man ändå ska ta klivet till digitalt så rekommenderar jag åtminstone en M 240. Kan var användbart med live view ibland. Det är inte heller fel med de bättre egenskaper som den sensorn har vid högre ISO. Om du hittar en billig M 240 idag så kommer du kunna sälja den ”imorgon” utan att den skulle ha förlorat så mycket i värde.

M9 led ju av sensorröta så om vågar dig på den så se till att köper en med utbytt sensor.
Svar från Benganbus 2022-12-27 18:07
Känner till om slutarproblemen! Sensorproblem skall det vara! :) Något som också e viktigt är att
kameran e av mässing, under svartfärgen, så att mässingen syns efter ett tags användning! Viktigt för fotokänslan! :)
/B
Frekeman 2022-12-27 18:46
Du menar sensorproblemen, antar jag? Slutarproblem känner jag inga beträffande M9. Både svarta M9 och svarta M 240 visar mässingen efter flitigt användande. Skitviktigt! Min M 240 ME visar mässingen endast med svårighet, tyvärr. Och min M 246 Monochrom inte alls.
Kul med några Trosa bilder som inte är tagna av mig.
//LGN
Svar från Benganbus 2022-12-27 18:01
De va tunt med fik i Trosa så här på mellandagen, men Mecca va öppet! :)
/B
Mätsökaren i Leica M10 är den bästa Leica gjort hitintills. Den är överlägsen de äldre modellerna och i mitt tycker är den bättre än den nyare M11. Det är inga problem att sätta skärpan på bländare 1.5 med mitt Voigtländer Nokton ASPH. Den digitala sökaren som går att sätta i tillbehörsskon använder jag allt mer sällan.
/Mikael
Jag har haft en M2 och M6 under 90-talet. Jag gillade de vackra kamerorna, dock inte dubbelbilden för skärpan och inte den lilla ramen för 90 mm.
När jag bytte till en Nikon F100 kom jag till "himmelriket" med en stor och tydlig sökare och med autofokus.
Jag har läst att en Leica IIIg har en mera exakt skärpeinställning än en M.
Frågan är om den nya M6 har förbättrats på den punken.
Mvh Wolfgang