Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6358 // Fint fångat ögonblick på gatan! Gatufoto alltså!

Foto Sven Lundin

Ibland hittar jag en gatufotobild på nätet som jag gillar litet extra! Men det är inte så ofta får jag nog erkänna! Men ibland händer det, och det här är en sådan bild! Jag tycker också att är en ovanlig bild, lätt surrealistiskt, och som det verkar, ett ganska svårfångat ögonblick, där fotografen ändå har sett ögonblicket komma och lyckats med att fånga det! Så det finns en händelse i bilden, och det finns det sällan i de flesta gatufotobilder!
Och jag önskar såklart att det va jag som hade tagit bilden ! :)

/Bengan

Postat 2023-09-24 07:27 | Läst 405 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6357 // Dagens affärsidé är prenumerationer! Även i foto!

Jag köpte en ny dator för ett år sedan och trodde att det bara va å lägga in en DVD-skiva i datorn och titta på Blade Runner igen! (Den första versionen av Blade Runner) Men icke, en modern dator har ingen inbyggd DVD-spelare!  Man lägger till och bygger på saker! Och man prenumererar på Photo Shop! Prenumeration e såklart ett bra sätt att binda upp kunden! Så jag köpte en lös DVD-spelare så nu kan jag titta på mina filmer igen! :) Och jag fick även hjälp att lägga in min 20-år gamla version av Photo Shop igen! Version 7.0! Den funkar mycket bra för mig! Å varför köpte jag en ny dator då?
Jo jag hade använt min fd. jobbdator i tjugofem år nu med XP som operativsystem, och datorn började gå sakta och ha betänketid! Men den går fortfarande! :)

För övrigt så fotar jag med en 35 år gammal kamera, men det tycker jag går mycket bra! Och tycker det e både kul och intressant! Även om det går litet långsamt även där ibland! Det långsamma e mest för att det tar tid innan jag framkallar filmen! Men det e ingen brådska med det! Oftast i varje fall!
Njutningen är mycket att ta bilder med ett fint verktyg! Se'n om det blir en bra bild ibland, det blir ett bonus liksom!  :)

/Bengan

Ps. Vad gäller filmen Blade Runner, som jag nämnt tidigare, så är grunden till filmen boken "Do Androids Dream of Electric Sheep" I filmen ingår en test, som heter "The Voight-Kampff test" där man kan avgöra om personen är en människa eller en replikant. Vid ett tillfälle uppstår en laddad konversation mellan huvudpersonerna Rick Deckard och Rachael, och Rachel (som är en replikant) frågar Rick, "har du gjort testet?" Rick svarar inte!

Kommer osökt att tänka på Alan Turings test och nu i vår tid en företeelse som kallas för AI!

Postat 2023-09-23 07:58 | Läst 510 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 6356 // Analoga fotografer bryr sig nog inte om bokeh!

"Analoga fotografer brydde sig aldrig särskilt mycket om bokeh. Första gången jag tror att jag ens hörde ordet var när vi var långt in i den digitala eran, förmodligen på något internetforum, där bikupans sinne argumenterar häftigt och oändligt om någon meningslös hjärnklyveri, optisk hårklyveri fråga: "den funktionella analogen till medeltida teologiska debatter om hur många änglar som kan dansa på en nål. När det kommer till bokeh är alla överens om detta: vilket objektiv du än köper måste det ha vacker bokeh. Inte arg bokeh, eller hård bokeh, eller klinisk bokeh. Vacker bokeh. Bokeh är ett digitalt fenomen, ett fotografiskt meme som har gripits av den digitala flockens överordnade besatthet av optik."
(Översatt via Google) Läs mera i original här!

/Bengan

Postat 2023-09-22 15:19 | Läst 570 ggr. | Permalink | Kommentarer (33) | Kommentera

Straight 6354 // Leica, färgbilder, fotofika och en del annat!

Vad gäller annat först, så har vi en trappa i Gnesta som vi försöker gå i några gånger i veckan! Det e bra för "pumpen" att gå i trappor! :) Här är den sista fjärdedelen av trappan! Man ser ljuset i tunneln nu!  ;) Och där uppe har vi fin utsikt över Frösjön! (Jag tror det kommit in damm i objektivet i mobilkameran därför så konstnärliga bilder)

.

Tittar man nedåt, åt andra hållet, så ser trappan ut så här ned till gatan! Frösjön skymtar i "dimman!" ;)

.

Och så va det fotofikat på Viksängen! Jag hade bjudit in den fotograf jag träffade i skogen i veckan! Han som sa, "fin kamera du har" om min M Leica jag hade med mig!  Siegfried heter fotografen och hade såklart också några kameror med sig som han lade upp på bordet! Jag vaktade kamerorna när Siegfried köpte kaffe!

.

Vad gäller i övrigt, så har jag även tagit en färgbild på "Tempocykeln" som jag tidigare visade en bild på! Objektiv är Harry Zöllners Biometar från 1950-talet på min Leica M6! Den stora skillnaden med att fota med ett gammalt objektiv, det är att det ofta tar några sekunder längre tid att ställa skärpan! Jag tror att om fotograferandet tar litet mer tid, så är det ingen större nackdel! Det kan då även tillkomma litet eftertänksamhet under tiden man ställer skärpan, och eftertänksamhet har nog blivit en bristvara! Även i fotografin!  ;)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2023-09-22 08:23 | Läst 407 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6354 // Idag Viksängen och riktig fotografi! ;)

Vän av ordning kan väl undra över Tempostyret på den här damcykeln! M Leica, Biometar, Ilford film!

Idag fotofika på Viksängen i Södertälje! Det skall bli trevligt! Och det finns bra och prisvärt fika där! I veckan när vi va ute i skogen, så träffade vi ett par, när vi passerade så sa mannen, "fin kamera, trevligt att se en sådan!" Och så va samtalet igång. Mannan har själv en Leica M6! Jag berättade också att vi ses varje torsdag på Viksängen! Så vi får se!

Och så om Fotografi, som Susan Sontag än gång skrev! Jag har framkallat nyligen, och det går fort, och varför jag inte framkallar oftare då är en bra fråga! Hur som helst så är Biometaren på M Leica en praktisk kombination! Liten och lätt och intressant! Att ett objektiv är intressant tycker jag själv är viktigt, ofta viktigare än superskärpa och annat ovidkommande! ;)

Stadskärnan i Hudiksvall! M Leica, Biometar, negativ färg!

.

Här är Biometaren, för den som inte sett objektivet tidigare! Objektivet sitter på kameran via en Amedeo-adapter!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Vad gäller Susan Sontag, så hävdade hon att mängden av bilder gör oss avtrubbade och att alla dessa fotografier snarare begränsar vår uppfattning av verkligheten än lär oss något om den! Kan kanske vara något att fundera på?

Postat 2023-09-21 08:06 | Läst 516 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa