The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6357 // Dagens affärsidé är prenumerationer! Även i foto!

Jag köpte en ny dator för ett år sedan och trodde att det bara va å lägga in en DVD-skiva i datorn och titta på Blade Runner igen! (Den första versionen av Blade Runner) Men icke, en modern dator har ingen inbyggd DVD-spelare!  Man lägger till och bygger på saker! Och man prenumererar på Photo Shop! Prenumeration e såklart ett bra sätt att binda upp kunden! Så jag köpte en lös DVD-spelare så nu kan jag titta på mina filmer igen! :) Och jag fick även hjälp att lägga in min 20-år gamla version av Photo Shop igen! Version 7.0! Den funkar mycket bra för mig! Å varför köpte jag en ny dator då?
Jo jag hade använt min fd. jobbdator i tjugofem år nu med XP som operativsystem, och datorn började gå sakta och ha betänketid! Men den går fortfarande! :)

För övrigt så fotar jag med en 35 år gammal kamera, men det tycker jag går mycket bra! Och tycker det e både kul och intressant! Även om det går litet långsamt även där ibland! Det långsamma e mest för att det tar tid innan jag framkallar filmen! Men det e ingen brådska med det! Oftast i varje fall!
Njutningen är mycket att ta bilder med ett fint verktyg! Se'n om det blir en bra bild ibland, det blir ett bonus liksom!  :)

/Bengan

Ps. Vad gäller filmen Blade Runner, som jag nämnt tidigare, så är grunden till filmen boken "Do Androids Dream of Electric Sheep" I filmen ingår en test, som heter "The Voight-Kampff test" där man kan avgöra om personen är en människa eller en replikant. Vid ett tillfälle uppstår en laddad konversation mellan huvudpersonerna Rick Deckard och Rachael, och Rachel (som är en replikant) frågar Rick, "har du gjort testet?" Rick svarar inte!

Kommer osökt att tänka på Alan Turings test och nu i vår tid en företeelse som kallas för AI!

Inlagt 2023-09-23 07:58 | Läst 439 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Blade Runner vill man ju kunna se, det är en av mina favoritfilmer :)
Tyvärr har sällan nya datorer inbyggd DVD-spelare. Därför köper jag begagnade datorer :)
Jag använder PhotoShop engelsk version 6.0, som jag fick då jag köpte min första digitalkamera för ca 20 år sedan. Den funkar väldigt bra till Windows 7. Men till Windows 10 funkar den inte, så då måste jag också köra Photoshop version 7. Jag tycker att den är lite sämre än version 6.0, eftersom jag vant mig vid att skrollningsknappen på musen är kopplad till förstoringsglaset på version 6.0. På Photoshop version 7 har jag för mig att skrollningsknappen är kopplad till en annan funktion. Så att för att förstora, vilket jag gör ofta, så måste man använda förstoringsglaset i version 7, vilket blir ett extra moment, jämfört med i version 6.0.
Det där med att prenumererar på PhotoShop, gillar jag inte. Dels blir det dyrt i längden, och dels måste man alltid ha en internetuppkoppling för att kunna jobba med sina bilder.
Stefan Åhbeck 2023-09-23 11:13
Ctrl +
Zoomar väl?
Johan Pihl 2023-09-23 11:20
Tack för tipset! Det visste jag inte. Det blir dock ett extra moment, jämfört med skrollningsknappen, och den är heller inte lika känslig och exakt i förstoringen som skrollningsknappen. Men möjligt att man kan ställa in Photoshop så att förstoringsglaset blir kopplat till skrollningen på musen? Ska prova sen när jag sitter på Windows 10 datorn med Photoshop 7.0.
Alt+scroll i CS4 och CS6. Windows 8 och 10.
/Gunnar S
Johan Pihl 2023-09-24 12:43
Tack för tipset! Ska prova om det funkar så också med Photoshop version 7.0 när jag sitter vid den andra datorn.
Såg nyss på FB annons från Adobe att man kan köpa en ”lifetime” version av flera program i CS-sviten. Dyrt, ja men det beror väl på hur mycket lifetime man har kvar
:-)
/Gunnar S
Frekeman 2023-09-23 21:31
Det där lära vara lurendrejeri. Googlar man den typen av licenser så framgår det. Adobe säljer inte sådana licenser.
Johan Pihl 2023-09-24 12:44
Ja, jag har för mig att jag också läst nånstans att det ska vara fråga om lurendrejeri.
mombasa 2023-09-24 20:07
Jojomen, visst är det så, även om det i något påminner om kampen mellan Quark och Adobe. Då gällde det sidbrytnings och layoutprogrammen QuarkXpress och indesign. Många fagra löften utlovades :-)
/Gunnar S
Hur fick du in PS ver 7 i en ny dator med Win 11? För jag antar att din nya dator var så ny att den hade Win 11 installerat.

Jag kör PS version 11.1 Extended ( CS4 från 2008), engelsk version i en dator med Win 10. Ps installerades ursprungligen då datorn hade Win 7 som operativsystem men PS-installationen följde med när datorn uppgraderades till Win 10. Datorn är f.ö. en HP EliteBook 8670w som är 12 år gammal och HP rekommenderade inte att uppgradera till Win 10 men det visste varken jag eller datorn då så den går alldeles utmärkt med Win 10.

Men, jag har också samma PS-version på en gammal bordsdator som kör Win XP och skulle vilja avregistrera PS där och installera den på en nyare dator som har Win 11 som operativsystem. Är det någon som vet (inte tror) att det skulle fungera?

Precis som en del andra så har jag en viss motvilja mot att prenumerera på PS och försöker lära mig Affinity Photo, men nästan 25 år med PS gör att det går trögt och min gamla version 11/CS4 gör det jag behöver i kombination med DNG converter vid behov.

Att jag över huvudet taget har kvar den gamla datorn med XP är för att jag har en negativskanner (Acer ScanWit) som är kopplad till ett Scsi-kort och till det finns inga drivrutiner till senare versioner av Windows än just XP. Jag använder väldigt sällan skannern eftersom jag fotar av svv neg och dia, men till neg färgfilm är den bra då det finns en mängd olika profiler för olika filmfabrikat i mjukvaran till den.
Svar från Benganbus 2023-09-24 20:15
Hej Sten. Jag köpte en lös DVD-spelare (ASUS) på Elgiganten och lade in Ps 7.0 med hjälp av den.
Jag har Win 11.
/Bengan
bildsten 2023-09-24 20:28
En lös dvd-spelare har jag sedan många år så det är inget problem. Frågan var väl närmast om Adobe stödjer installation av ett så gammalt program och att det går att köra i win 11. Jag vill inte avinstallera och avregistrera PS i min gamla xp-dator för att sedan finna att jag inte kan installera det i win 11.
Möjligen är mitt Elements 5.0 ännu äldre? Och faktum är att jag oftast får bättre resultat genom att invertera JPG-filen från avfotograferingen av negativen direkt där, än jag får genom först bearbeta råfilen i Camera Raw i mitt Elements 2020. Camera Raw verkar inte vara något toppenalternativ för digitalisering av negativ. De moderna programmen är nog bäst för digitalt fotade filer.