Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6613 // Kan en tolv år gammal digitalkamera fungera 2024? Och så fotofika på Tårtan nu på onsdag!

Fuji X-E1, som kom 2012,  kan den fungera 2024? ;) Jag hittar ett antal fotografer ute på nätet som förklarar att det skall fungera! Skönt! Jag tror faktiskt vi blivit litet oroligare och osäkrare numera! Men inte jag såklart! Och nätet gör nog sitt till! Tog ändå fram min X-E1 och kollade, den funkar! Den den tar bra bilder! Skarpa bilder! Tillräckligt skarpa! Det här med skärpa är viktigt! Det har nog blivit ännu viktigare numera när de flesta har en egen skärpemätapparat på skrivbordet! Kan vara att nätet har ett finger med i spelet även här! Mycket styrs av nätet! Även vi styrs nog en del av nätet! Inte jag, men alla andra! ;) Kan vara en del a planen! Osäkra konsumenter är mycket bra konsumenter! Mera sådana konsumenter! :)

Tidigare så va att fota analogt väldigt ute! Det gjorde man förr! Men med marknadsföring så har det blivit en innegrej numera! Ungdomsgrej mest alltså! Men ungdomarna förstår nog inte att dom blivit lurade, säger de som va med förr! (Dom säger i alla fall att dom varit med förr! Vet inte hur mycket dom varit med förr, men mycket glöta va det i alla fall förr säger dom!)

Hur som helst, jag fotar nu vidare med min Fuji X-E1! Vid rätt tillfälle! Jag tror det skall gå bra! (Det va ju flera på nätet som sa att det går bra)

Fast nu fotar jag färgfoto med utgången film! Det går, jag har kollat! (Man får sänka känsligheten på filmen till minst hälften) När jag startade med det här kändes det konstigt! För det går väldigt långsamt! Både att fota och att få filmen framkallad! Men nu har jag vant mig, för allt behöver inte gå så fort! Och jag behöver inte "leverera" nya bilder varje dag heller! Om jag inte vill! Jag är ju pensionär och har slutat jobba på order!  ;)

Och nu på onsdag, som sagt, så är det fotofika på Tårtan! Gata Horns 32!  Från 15.00 c:a! Väl mött där!

/Bengan

Ps. Vi har planer att åka till Gotland i närtid, fast vi funderar på att vänta tills det blir plusgrader! I morse -1 i Visby!

Postat 2024-04-22 06:49 | Läst 744 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6612 // Skärpan i det analoga! Räcker den?

Det här med skärpa i bilden är speciellt och ofta diskuterat! Jag tycker jag ofta får tillräcklig skärpa i det analoga! Tycker jag alltså! :) Och det är med skäligen enkla objektiv! Och jag tror även, att kontrasten i bilden kanske hjälper till att det ser skarpare ut än vad det kanske är! För jag har ofta litet extra kontrast i mina bilder! Kan det vara så att skärpan i bilden ser bättre ut än vad den egentligen är när man lägger på litet mer kontrast? Någon åsikt?

.


Här är några bilder tagna på olika fotofika, äldre bilder, några år gamla, och kamera är en Leica IIIf eller en Kiev! Objektivet är ett Sonnar 1,5/5 cm eller en Sonnar-replika på full öppning! (Eller bländare 2 ibland) Film HP5+ exponerad efte 400 ISO, framkallare Kodak D-76!

.

(Det här kan var en Biometar på full öppning)

Eller rättare sagt, räcker skärpan för att visa bilderna i en blogg? Det är nog det som det hela handlar om! Och så vilka motiv man plåtar, det har nog ha en viss betydelse för att det skall se skarpare ut än vad det egentligen gör, eller? Ock så måste man beakta hur ljuset faller! (Mycket att hålla reda på)

/Bengan

Ps. Typexempel på en kamera för analogt fotograferande!

Postat 2024-04-21 16:09 | Läst 771 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 6611 // Det har varit en del resande, som någon sa i en Isländsk saga! Och så Leica och färgfilm!

Kamera för svartvit film!

Och vad gäller resande, så skall det bli mera, nästa Gotland! Och att fota, just nu med färgfilm, där det tar tid numera! Dels då jag fotar mer försiktigt när det gäller film, det blir så med riktigt fotografi, den går långsammare, och så tar det tid att få färgfilmen framkallad! Jag kommer ihåg för några år sedan då det fanns färgfilmsframkallare i varje varuhus! Man betalade för framkallning och fick 36 fria kopior och en Extra film, så tror jag det va!  :) Tills någon annan vet bättre! Numera har jag ett framkallningslabb i Södertälje! Lämnar filmen en gång i veckan, torsdagar, men då vi varit bortresta, så har jag missat några torsdagar!
Men det går bra ändå! Det är inte bara fotandet som blir mer eftertänksamt, utan även framkallandet! ;)
Hur det nu går till! ;)

Vad gäller min Leica M6, så har jag haft den i 34 år nu, om jag räknat rätt! Den enda reparationen som gjorts på kameran de va på tidsratten nyligen, tidsratten som började gå för lätt! Leica ville ha sex månaders väntetid för att göra det, Jonas i Sundbyberg fixade det på någon dag! :)
Och skall nog sätta in en svartvit rulle i M4:an! Så jag har litet att pyssla med under färgfilmsfotandet!

Annars allt väl! Läser litet fornhistoria just nu som skall omsättar i verkligheten på Fjäle ängar på Gotland! Det här med Klimatkatastrofen år 536 har inte ännu gått fram helt hos samtliga! Det finns en del Gotlandsinfo som inte är uppdaterad! :)

Och så har vi haft sällskap av Sessan i nästan fjorton dagar nu! (Sessans Matte och Husse e i Nepal)

Som någon sagt, Slow Photography är inne just nu!

/Bengan

Postat 2024-04-20 22:41 | Läst 737 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6610 // Den föränderliga historien om M Leica

Jag får nyhetsbrev från Leica som jag  sitter och läser! Och jag tycker nog att M Leica har förändrats!
I alla fall så har nog kundgruppen förändrats!  ;)
Läs mera här!

För övrigt så är vi kvar i Hälsingland och vi får se vart det bär iväg i dag! Mot Ljusdal, eller ut mot kusten, eller bara in till Hudiksvall! :)

/Bengan

Postat 2024-04-17 10:07 | Läst 1015 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6609 // Back to basic med dia och en äldre M Leica!

Ibland bör vi kanske återvända till det förflutna en stund för att inse att vi inte alltid behöver allt vi tror att vi måste ha! Så igår diabildsvisning! Och mycket Kodachrome såklart!:)

.

Det blev familjebilder, där även vi ingår, men även en del lumparbilder! Bildförevisaren har gjort lumpen som fallskärmsjägare!

Och i går var vi och kollade på en hög i Hög! (Utanför Hudiksvall) Norrlands elit tog faktiskt höggravskicket ned till Mälardalen! De ni Uppsala högar! Högen i Hög är från 200-talet e.Kr!

.

I örigt fortsätter jag med att försöka fota ut några rullar utgången färgfilm! Från 2006! Kul och intressant trots att jag bara sett resultat av en rulle! Men det verkar fungera bra, men färgerna blir litet bleka såklart! Men det går att åtgärda med AI om man så vill! Men det vill jag inte! :)

/Bengan

Ps. Bloggkamera, iphone 5 (tror jag)

Postat 2024-04-16 15:23 | Läst 1093 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa