Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2784 / En riktig fotograf skall ha en riktig kamera! Å då går nog en M Leica bra!

.


Tror yttre attribut e viktiga för många människor, det stärker självförtroendet! För tjugo år sedan va jag på en båtresa med ett antal bankledare, det va en liten båt, c:a tjugo meter, båten va ett återtag som det kallas! Stämningen var lågmäld och trevlig och artig! Men blev bättre efter några timmar! :)  Till saken, jag hade såklart min M Leica med mig, litet diskret, och vid något tillfälle så såg en av de här männen kameran och sade, "aha du har en Leica!" Mannen ifråga va så långt ifrån att vara fotograf som det går att vara, men en Leica det visste han vad det var! Och då kände jag mig litet trygg! ;)
En annan grej, som kan vara en skröna, men jag tror faktiskt att det finns en del sanning också! En fotograf som raggade jobb bjöd upp en kund till ateljén! I ena hörnan av ateljén stod en soffgrupp, annars va det bara en enda stor ateljé! Och mitt på golvet i ateljén på ett stativ stod en Hasselbladare! Den Bladaren gav ofta jobb, enligt sagesmannen!

Ok, vad vill jag säga med det här då?

Jag tror det här med attributet finns bland oss fotografer här också, på Fotosidan alltså! ;) 
Men nu va det inte kameravalet på en fotosida det skulle handla om!

Så vad gör en "fotograf" för att känna sig trygg när man fotar med en mobiltelefon?  Jo, han har ofta en Leica M6 hängande runt halsen eller alldeles innanför jackan, halvsynlig! ;) Visserligen e det en äldre Leica, men kameran har en röd prick framtill i alla fall, och så står det Leica på kameran!
Att fota med en mobiltelefon går utmärkt då, det känns tryggt och bra! Jag kan slappna av liksom! Känna mig säker under armarna, så kan man nog jämföra det med! ;) :)

.

Och kan i minikamerasammanhanget inte låta bli att imponeras av spetz-tekniken i de här små fotoapparaterna! Fotade i går kväll med "kameran", och den försökte inte göra dag av natten, som min Fuji X100 ständigt försöker göra!

Har numera även hyffsad koll på vilka tider och annat som "kameran" använder. Bländaren e alltid 2,4, tiden varierar mellan 1/15-del och dryga 1/2000-delen, ISO't är mellan 50 och 800! Och brännvidden e 4 mm! Och så har den här lilla tunna grejen även autofocus! Respekt liksom!

Jag fortsätter nog att upptäcka världen ett tag till med den här lilla "kameran" (iPhone 4 S)  Och även om den kanske inte uppfattas som en riktig kamera bland de riktiga fotograferna, så känner jag mig ändå trygg med den! Ni fattar va?  ;) :)

/Bengan

Postat 2015-04-20 07:34 | Läst 1843 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2783 / iPhone 4 S påminner om en M Leica! Å så e det Tårtan i veckan!

.

Nu kommer säkert nå'n att protestera! Att en mobiltelefonkamera påminner om en M Leica! ;) Nu e det litet annat än det yttre jag tänker på! Alltså, när jag får fram bilder ur min nya lilla moderna fickkamera, så känns det ganska likt en bild tagen med Tri-X, de e så jag menar! :) Alltså, 8 mpix på iPhone 4 S tycker jag ligger nära en Tri-X på 800 ASA vad gäller skärpa å en del annat! Å när jag slår på HDR, så blir det ganska mycket bra liksom! Skall samla ihop några fler bilder för kopiering hos Crimson för en jämförelse!

Och nu på onsdag så e det Tårtan igen! Fotofika på Gata Horns alltså!
Väl mött i verkligheten!
/Bengan

Ps. Var sak har sin plats! Den här ringer jag med!

 

Postat 2015-04-19 11:06 | Läst 1704 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2782 / Sötvattenskälla fem meter från havsstrandkanten! Å mera bilder via iPhone!

.

.

"Jaha, ni har varit på Gotland så här års, å vad gör man där då nu då?" Kan inte ge nå't riktigt bra svar på frågan, utan vad det handlar om, det e nog vad man gillar att göra! Å vi har nog alltid varit litet off liksom! ;)

.

För både på båten och på Gotland e det ganska mycket off just nu! Vi gillar dessutom att vandra! Eller rättare sagt kanske, att gå omkring och titta! Även i Visby! Men vi tar det även lugnt, vi satt på Visby Bibliotek och tittade ut mot Almedalen och läste DN och litet annat under en timme under en eftermiddag! 

.

Men det händer saker i gränderna även så här års! Fast här e det färskvatten! ;)

Vi tog bilen med oss på färjan, utan att ha några större bilutflyktsplaner! Första dagen startade vi med ett gående med eftermiddags och kvällsrunda i Visby, och innan dess så hörde vi av damen i receptionen om naturreservatet Halls Hangvar, som ligger några mil norr om Visby, "då åker vi dit i morgon" sa min fru! Jaha sa jag!

Mera färskvatten! Här är sötvattenskällan vid Halls Hangvar! Det sipprade på ganska bra! Å vattnet smakade utmärkt!

Å här kom vi också i slang med några havsfiskare här vid Hangvar! (De här fiskarna står ute i havet upp till midjan och fiskar öring) Å dom sa att vi måste besöka Holms Hällar, å då sa min fru, "dit åker vi i morgon!" Nu hade vi varit på Holms Hällar för c:a femton år sedan, för det kom vi på när vi kom dit, men det gjorde inget att se området igen! På hemvägen blev vi stoppade av polis och jag fick blåsa och visa körkortet! Å se'n stod vi och pratade en kvart!


Fick tips av polisen om ett bra fik i Hemse! Här e på fiket i Hemse!

Å man hinner prata med folk under den här off-tiden! Vi va tex inne hos en keramiker, Jana, och pratade bort minst en timme! Jana hade bott på Oaxen utanför Södertälje, Jana kom från Uppsala, och vi tala om keramik, ugnar, keramikteknik och hundar! Vi köpte faktiskt några skålar också!

Så sammanfattningsvis, så hade vi inte planerat att göra nå't speciellt på Gotland, och vi va kanske där i fel tid tycker kanske nå'n, men för oss va det en mycket bra tid, och tiden bara rann iväg!

.

Å när vi gick vid havet gällde täckbyxa och vinterjacka och toppluva och handskar! Med det va faktiskt planerat! Även thermos och sittunderlag va planerat! Och det finns alltid sol i nå't läläge  någonstans!

Å så åt vi på Bakfickan på stora torget i Visby flera gånger! (de e en liten fiskrestaurang) Gissa varför vi äter där så ofta? ;)

Och som sagt, "Gotlandskameran" va IPhone 4 S! Som funkade bra! (Fast jag hade "livbåten" med i ryggan)

/Bengan

Postat 2015-04-18 09:48 | Läst 2006 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2781 / Med en iPhone på Gotland, nästan bara en iPhone i alla fall, å skulle det räcka?

.

Fast visst va det litet oroligt ibland, skulle en iPhone verkligen räcka? Men å andra sidan, jag fotar ju mest minnesbilder, eller snaps, de e inga reklambilder som skall smällas upp på en anslagstavla i storlek 2 x 4 meter, så en iPhon 4 S borde nog räcka! Å så e en iPhone lätt att ha med sig, både på restauranger och vid havet!

.



Men för säkerhets skull, så hade jag med en livbåt i ryggan, en M Leica! Men M Leican va bara med ute på dagarna! På kvällen va det bara en iPhone! Modigt gjort va? :)

.

.

.

Å e det så, att vi som mest visar våra bilder på nätet, vi skulle klara oss med tex en iPhone eller liknande? Ursäkta tanken! ;) 

.

Å det va Gotland som sagt! Min fru och jag åker ganska ofta till Gotland, men det e mest på våren och hösten! Det blir lugnare så! Och så har de boende mer tid för en turist, det känns så i alla fall! Och nu i veckan blev det både havsvandringar och stadsvandringar! Och vi åt tre gånger på Bakfickan! Vi bad om ursäkt för att vi sprang där så ofta! ;)

/Bengan 

Postat 2015-04-17 10:17 | Läst 2488 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2780 / Duktiga och ordningsamma elever blir nog inga bra fotografer... ;)

.


Att inte ifrågasätta, att inte pröva nya vägar, utan att bara fortsätta att göra  som "magistern sagt" i skolan, det e nog inte bra i längden! Men de e klart att man måste ta tillvarata saker som skola och utbildningar osv, för det e ofta en bra grund att stå på! Men bara grunden sätter inte det fotografiska slutbetyget, eller det "fotografiska avtrycket" eller det mänskliga avtrycket!
För avtryck tar tid att göra! Och är ofta jobbiga att göra, på flera sätt! Om det skall märkas alltså!

Och för att göra ett avtryck, så bör det nog vara litet annorlunda också! Med annorlunda menar jag nu inte att tex hålla kameran upp och ned, eller att fota med en iPhone inifrån bilen under en biltvätt! ;)  Det måste nog vara något mera annorlunda, tyvärr! ;)
Och även litet mera långsiktigt, tyvärr även där med!

Men finns det då ingen körjournal för hur man skall göra ett bra fotografiskt avtryck då? 
Det verkar inte göra det, för de här som gör de här avtrycken, hittar ständigt sina egna vägar!
Så verkar det i alla fall...

Hur som helst,
ha nu en fortsatt fin söndagskväll! :)
/Bengan

.

Postat 2015-04-12 18:20 | Läst 1983 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 766 767 768 ... 1323 Nästa