Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2474 / Snabbkoll av Summicron 1:2/50 mm på en Leica M2! Ligger skärpan rätt?

 

Att vara på Fotosidan kräver disciplin för att man inte ständigt skall lockas eller luras med på allt nytt som presenteras, men även gamla grejer kan locka då man ser nå'n bild på en sådan! Så det kan vara svårt att hålla kursen rak! För några bloggar sedan så visade en fotograf, inga namn, men han e i alla fall från Lund, en bild på en fin Leica M2 med ett Summicron-objektiv, trodde jag! Men nu vet jag bättre om objektivet, men det förändrar inte det trevliga!

Och jag trodde först jag skulle klara lockelsen, men de va för snygga och intressanta grejer, så efter ett tag så tog jag fram min egen Leica M2 med ett Summicron-objektiv 1:2/50 mm och fann till min förtjusning att det va film i kameran! Den som spar film han har! :) Och ville kolla så att kameran och optiken fortfarande spelade bra ihop! Tog några bilder på min (suckande) fotomodell, och ser efter framkallning att skärpan ligger där jag ställde den via mätsökaren! Då är allt väl för att fortsätta att fota med den här "gamla" utrustningen! Den som spar han har, både en gammal kamera och en gammal film! :)

Så här kommer två av testbilderna! 

 

 Summicron 1:2/50 mm (från 1955) på full öppning  (Å här va det avtryck efter utandningen)

 

Summicron 1:2/50 mm på bländare 4.  (Å här va det: "Skynda på nu, för jag skall iväg!" Å det ser ni också genom att ytterdörren är öppen där i bakgrunden!)

Så tack för den kamerainspirationen, även om det va med fel objektiv! :)

/Bengan

 

Ps. Får väl fylla på med några rader, besserwisserrader alltså ;) om Summilux (och Summicron)
Den första Summiluxen och dess optiska konstruktion härstammar från Xenon, och emellan kom Summarit, och sedan kom den första Summiluxen på sen't 1950-tal! Det som hände under den här tiden är i stort att det kommer nya glassorter och antireflexbehandling. Och den optiska konstruktionen är mycket snarlik i  Xenon, Summarit och i den första Summiluxen. Nästa Summilux, från 1966, är annorlunda invändigt och "bättre"!

Det är samma med Summicron! När Summicron kom 1953, va det i stort sett en omräknad Summitar, där man lagt på en antireflexbehandling och särat på några linser! Och året 1953 så blev det mycket bra! Och sedan kom fler Summicroner, och de senaste e nästan för bra och ofta onödigt skarpa! ;)

Så en Summilux eller Summicron, betyder bara ett objektivmärke eller hur man säger! Och olika årgångar har olika optiskt innehåll! Ju senare årgångar ju bättre skärpa. säger de optiska vetenskaparna! :)

Men foto är inte bara vetenskap, foto är mycket annat, tex känsla och och en del annat hemligt som inte går att mäta i några enkla tabeller, därför är den Summicron jag har från 1955, den bästa! ;)

 

Postat 2014-10-18 09:32 | Läst 2353 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 2473 / Här e några försäljningstips, om ni vill sälja nåt alltså! Och tjäna pengar!

 

När jag jobbade för ett tiotal år sedan så va jag på en marknadsavdelning, och då fick jag en del förståelse för hur man säljer! Intressant och spännande! Psykologi liksom!

Här kommer några försäljningstips i en lättsmält fom! I bildform! Så notera gärna det intressanta och använd det när ni skall sälja nåt! Ni kan tjäna stora pengar! :)
http://urplay.se/Produkter/183845-Sanningen-om-konsumtion-Radsla-som-taktik

 

 

 Och nu skall jag framkalla några filmer! "Vadå, framkalla film på en fredagskväll?"  Just det! :)

Tog några bilder, bla porträtt med den här M Leican, för att se så optiken och huset "spelar bra ihop!" Optiken e en Summicron 1:2/50 mm.

/Bengan

 

 

Postat 2014-10-17 18:45 | Läst 1914 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2472 / Å varför denna bild? På en M Leica igen!

 

 


Bilder kan skapa frågor, gillanden och även tyckanden! Mycket mer än så är den här bilden inte tänkt som! Som de flesta andra bilder vi visar alltså! Och somliga kan se bilder positiva och intressanta, andra ser det inte så!

De e väl det här som gör oss människor olika, med olika tyckanden och olika smak! Även om det i vissa fall kan finnas "normer" hos oss vad som "e en bra eller dålig bild" beroende på den kultur eller den lokala intressekrets som vi tillhör! Och även "normer" vilka bilder som bör visas! Och hur ofta! ;)


Och vad gäller begreppet Carpe Diem, så kan det ibland kännas litet uttjatat,
men vad är då alternativet? ;)
Så ha en bra dag ni med!

/Bengan

 

Postat 2014-10-17 09:20 | Läst 1931 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2470 / Hittar fler "gamla" bilder från 1960-talet...

 

 

 

Nästan varje gång jag tar tag i ett äldre negativark så kommer det fram nå'n ny bild! Nåja, kanske inte ny, men ny för mig! ;) Så här e ytterligare en bild från Roulettspelet på Grönan 1964! Visst kommer jag ihåg att jag va där på Grönan och tog ett femtiotal bilder, men kommer såklart inte håg detaljerna! Vad kan man säga om de då? Jo att tiden går i alla fall! (Eller va det nu e som går)  Å med tanke på att bilden e från 1960-talet och att det nu e året 2014, så Carpe Diem! För tiden går fort liksom! Det kommer ni nog också att märka, om ni inte redan har märkt det, så vänta inte med att göra grejer som ni vill eller måste göra! För om morgondagen vet ni intet, då kan det vara försent!

Slut för idag i bloggen, för Roffe sitter nedanför min stol och tittar på mig!
Å jag fattar helt klart vinken!

/Bengan

 

Postat 2014-10-16 08:06 | Läst 2022 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2469 / Det här vill vi inte se! Å förresten så berör det inte mej!

 

Fotobutik 1964


Varför beter vi oss ganska lika när det gäller konsumtionen?  Eller som en del säger, överkonsumtion! Kanske även vad gäller kamerakonsumtion? Och ändå så påstår nog vi alla att vi värnar om miljön? Hur då, när vi konsumerar så mycket? Eller blir vi lurade till det här? Eller e vi osäkra? E det kanske en tröstkonsumtion? Och vem eller vilka skapar då vår osäkerhet eller vårt behov av tröst?

Det här kan nog ändå vara nå't att titta även om det handlar om någon annan! 
Och nå'n annans kameraköp! Eller nå'n annans konsumtion! ;)

Här är Tv-programmet:
http://urplay.se/Produkter/183844-Sanningen-om-konsumtion-Slit-och-slang

Eller kan det vara så att vi fått "Konsumtionsplikt" i stället för Värnplikt?

/Bengan

 Ps. "Och mycket vill ha mer!" Här är mer att läsa! Från Forskning & Framsteg
http://fof.se/tidning/2006/8/mycket-vill-ha-mer

 

 

 

Postat 2014-10-15 08:12 | Läst 2142 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 804 805 806 ... 1318 Nästa