Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2348 / Tror Agenda kan bli intressant i kväll! ”Sverige håller på att gå sönder”

 

#2746682


"Sverigedemokraternas framgångar – det är ju inte i Stockolm de går bra utan det är ute i Sverige. Där man lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar, jordbruk som läggs ner. Allt det är det här ett uttryck för att Sverige håller på att gå sönder", säger Göran Persson. Tycker den här analysen inte e så dum...

Och så kan man nog lägga till de områden runt bla våra större städer, som också delar Sverige!
Stora grupper som där lämnas utanför!

/Bengan

Ps. Kommer ihåg en gång för länge sedan under en debatt om rasism och främlingsfientlighet, så försökte Birgit Friggebo, med ansvar för invandrarfrågor, lugna stämningarna genom att föreslå att hela salen skulle sjunga "We Shall Overcome"

 

Postat 2014-09-21 15:19 | Läst 3166 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 2347 / Skärpetest för en amatörfotograf! Zeiss och Leica!

 

 

Att testa skärpan kan ske på olika sätt, och i det här fallet så vill jag se att där jag ställer skärpan via mätsökaren på min Leica M6, där skall skärpan ligga även på det framkallade negativet! Och det är väl ganska naturligt för de flesta, så här långt! Nu e det några komplikationer inblandade i det här! Objektivet är inte avsett för M Leica, det har Contaxfattning, och är från 1938, och nu sitter det i en adapter, och så finns det en mellanring inblandad! Kanske inte det optimala jämfört med dagens litet mer lättarbetade saker! ;)

 

Men jag har sett att det här fungerar på några tidigare testbilder, och här e ännu en testbild på bländare 1,5 på nära håll! Jag tycker att skärpan ligger bra, ligger rätt alltså, där jag ställde den via mätsökaren! På spritpennans text!

Så jag e nöjd och känner mig trygg för fortsatt fotande med den här udda kombinationen med sin stora historiska spännvidd! Att fotografera med ett icke antireflexbehandlat Contax-objektiv från 1938 på en M Leica från 1980-talet! De e en kul, spännande och en intressant del av en fotohobby! :)

/Bengan

 

Postat 2014-09-20 11:03 | Läst 2843 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2346 / Jag fotar en hel del, men framkallar tyvärr för sällan! Men nu har det hänt! :)

 

Hornsgatan


Visst e det lättare med en digitalkamera, det går fortare att "framkalla", och så kan man fota nästan överallt och det blir skarpt! Med en analog kamera så tar det litet längre tid att framkalla, ibland extra lång tid! ;)  Å man kan inte fota överallt, för det finns inte så mycket ISO, och så blir det inte riktigt lika skarpa bilder som när man fotar digitalt!

 

Men här e två bilder tagna med Canon 1,5/35 mm, den optiken är från 1960-talet, som sitter på en M Leica med Tri-X på 800 ISO! Full öppning, 1,5 på båda bilderna! Tycker ändå att skärpan e helt Ok!

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll!
/Bengan

 

 

Postat 2014-09-19 21:53 | Läst 2575 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2345 / Att spekulera om framtiden, om tex Leica, Zeiss och Cosina.

 
Å det här e nog ganska vanligt att undvika nuet och spekulera om framtiden! Och jag tänker göra det inom vårt område, kameratekniken! Vi som varit med några år har tidigare hört om omöjligheterna för det digitala! Först så undrade man om det digitala kunde komma upp i samma upplösning som filmen, och så va det dyrt det digitala, och se'n va det svårigheter med fullformatssensor, och se'n va det svårt med fullformatssensor till en mätsökarkamera, typ M Leica, men nu vet vi bättre!

 

 

Framtidsbild en gång i världen på en Lumix, men det va Fuji som tog upp den handsken med X100! Vaket Fuji!  (PS-bild, Bernt Carlzon)

Och med tanke på att tekniken har utvecklats, och blivit billigare, så varför kommer det inte flera tillverkare med en digital mätsökarkamera i fullformat? För Leica och Zeissobjektiven! I en prisklass som ligger i linje med andra kompetenta kameror, tex Sony A7!  Nu kan det vara nå't Pg med de här fina kompakterna, typ Panasonic Lumix GM5, men det jag väntar på är en fullformatsensor och så att det går att använda M Leica-optik tex! Att det inte är en optisk sökare kan man möjligtsvis stå ut med... 

Och ta Cosina tex, som tillverkar optik till Zeiss och tillverkade även det analoga kamerahuset Zeiss Ikon! Nu har Zeiss meddelat att man lagt ner planerna på en fortsättning, en digital Zeiss Ikon, tråkigt nog, men Cosina kan vara den som kanske fullföljer projektet?

Känns onödigt säger nog nå'n, att satsa på en till digital mätsökare! Så länge det finns en marknad eller nisch, så bryr sig ingen om vad vi tycker!  Och de här nya kompakterna, som den nämnda Panasonic Lumix GM5 ligger ju väldigt nära en mätsökare! Liten, kompakt och med sökaren till vänster baktill i kamerahuset! SLR-kameran i den utformning som vi tidigare e vana med, den e nästan död! ;)


Så vi får se om det kommer nå't intressant framöver för somliga! En digital fullformatsmätsökarkamera från Cosina? Eller kanske från Sony? Eller Fuji? Eller Panansonic? Som även tar M Leicaoptik/Zeissoptik! För tekniken går framåt, nu väntar vi bara på litet fantasi! ;)

Nog med spekulationer för i dag! :)

/Bengan

Ps. Å det gick ju att göra ett digitalt påhäng på en analog spegelreflexleica en gång i världen, varför inte ett liknande på en analog M Leica? För dagens teknik skulle klara det här lätt! :)

 

 

 

 

Postat 2014-09-19 08:27 | Läst 3689 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2444 / Litet retro under tiden Photokina pågår!

 

 

Tänkar inte köpa nå't nytt ännu, då mina gamla prylar funkar fortfarande utmärkt! Min Fuji X100 är super och min Leica M6 e inte så dum den heller! Men visst kollar jag på nyheterna från Photokina, självklart, och gillar Cosinas gluggar, bla för retrostuket, eller kalla det tidlöst! Och så gillar jag de nya kompakterna med sina "analoga" knappar på ovansidan.

Det jag inte riktigt förlikar mig med på kameror typ Panasonic Lumix GM5, är att det bara finns en digital sökare! Den som försökt fota i ett snölandskap eller i starkt motljus fattar vad jag menar! Nu kanske inte friluftsliv/uteliv i sol och motljus e så vanligt längre, så det är därför man klarar sig bra med en digital sökare! ;)

Men Ok, bara det att man satt på en sökare på de här kompakta kamerorna känns som ett framsteg, så vi håller tummarna för en kombinationssökare typ Fuji X100 med inspeglade ramar och så fullformat. Och att det går att köra Leica och Zeissgluggar! Och gärna en lucka för displayen, så det blir litet krångligare att kolla på bilden efter varje tryckning! Och luckan skall även fungera som ett skydd för displayen för oss som har kameran hängande utanpå flieströjan där det kan finnas ett blixlås! :)

 

Ok, nu till retronörderiet eller retrofoto! För det e intressant att fota med gamla grejer! Man får perspektiv liksom! Å då med Sonnar 1,5:an igen! Den riktiga Sonnar 1,5:an vill jag påstå! ;)  En Sonnar utan antireflexbehandling som är tillverkad 1938! Som sagt, det kallar jag ett äkta retro!

Den här Sonnar 1,5:an är testad hos Hasselblad. Det är fotovännen Peter Hennig som känner Per Nordlund hos Hasselblad. Per gjorde en test för några år sedan på ett antal Zeissobjektiv där mitt objektiv också fick ingå! Tack för det Peter! Å nu skall jag ta bilder med objektivet via en adapter på en Leica M6!

Så det e inga nyheter det här med Zeissoptik på en M Leica! Och då Leicahuset e ett bra kamerahus med en fantastisk sökare, så vill man ju ha ett bra objektiv också! Så då e Zeiss inget dåligt val!

 

Och här e några diagram från testen! Den här Zeissoptiken från 1938 e absolut inget dåligt val även 2014! Men även spännande och intressant!

/Bengan

 

Postat 2014-09-18 08:18 | Läst 2315 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 813 814 815 ... 1322 Nästa