Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2241 / När jag spanade efter isberg söder om Grönland! (Rapport från en skokartong på en motorväg)

 

Jag tänkte berätta litet ur mitt spaningsliv framöver! Kom på det när jag hittade två avräkningsböcker i bokhyllan i morse! Och jag kom ihåg isbergsspaningen när jag hittade de här böckerna! Och den som varit nyfiken och har sett min "arbets-CV" på Fotosidan, fattar att det finns en hel del i skokartongen att berätta om. Alltså, en första rapport från en skokartong på en motorväg! :)
http://www.youtube.com/watch?v=13JK5kChbRw

 


Båten jag hade mönstrat på 1957 startade från Stockholm, se'n ned till Bremen, eller Bremerhaven, för att lasta bilar. (Volkswagen) Sedan åkte vi nordväst upp och igenom Pentlands sund för att åka vidare mot Novia Scotia och in i Saint.Lavrence-floden! (Vi skulle bla. till Montreal, Toronto, Detroit och Chicago) När vi åkt några dagar från Bremen och va nedanför Grönland, så sa kapten att vakterna skulle stå på backen och spana efter isberg! Gnisten hade fått en varning om lösdrivande isberg! De va väl så där lagom kul, mycket kallt, blåsigt och gungigt, men vakterna va kortare. Å inte såg jag nå't isberg, bra va väl det!

Så vare med den isbergsspaningen 1957!  På hemvägen va det ingen spaning!

Båten M/S Rigoletto, rörde sig ganska underligt i hög sjö som det kan vara på nordatlanten då båten i stort sett va byggd för att passa slussarna i Saint.Lawrence-floden. Slussarna va trängre och kortare förr! Kommer ihåg att man va Pg med nybyggnader av slussar då vi va där 1957. På hemvägen tog vi Chrysler och Studiebakerbilar med oss. Studebaker Golden Hawk tex! :) Och av någon underlig anledning, så när man parkerade bilarna för senare lastning, så satt nycklarna kvar i bilarna. Och bilarna stog i en inhängnad med bara en gallergrind och ett litet hänglås, även på kvällen....  :)

Alltså, slutrapporterat i dag från skokartongen på motorvägen!

/Bengan The Zombie

Ps. Hade faktiskt en kamera med mig, men en filmkamera, men jag vet inte vart filmerna tagit vägen....  :(

 

 

Postat 2014-03-11 11:23 | Läst 2821 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2240 / Varför hålla kvar vid en äldre teknik i foto? * Bloggen uppdaterad!

 

   *  Uppdateringen kommer sist i bloggtexten!

 


Tänkte på det här när jag såg artikel "Med Nikon D4s i skidbacken". Tekniken utvecklas ju hela tiden, å inte bara i foto, utan även hos skidåkarna! När jag började åka käppar = slalombana, så kunde man sätta en bana med enkäppar!  Och enkäpparna va hållbara, dom körde man inte av så lätt! ;)
Och att fota utförsåkare förr, nåja, nu e det i alla fall lättare, både att fota och att åka!

Och som sagt, här e fortsättningen http://www.youtube.com/watch?v=13JK5kChbRw   :)

Å då kan man väl undra, varför då hålla sig kvar i en äldre teknik, både i foto och även vad gäller skidåkning! Tror inte det finns nå't bra och enkelt svar! Snarare e det en smaksak! Nåja, när jag va yngre så hängde även jag på ganska många nyheter, eller trender, men numera känns det här inte så viktigt, eller intressant kanske man skall säga! Det litet äldre sättet känns ofta mer intressant, eller kanske e det litet mer utmanande? Även om min Fuji X100 funkar utmärkt!

Tänker även på det här när vi åker telemark i April, Maj uppe runt Åre! När telemark kom i ett litet större sammanhang i Sverige så va det också trendigt! Att ta sig uppför fjället i lederpjuck och fjällskidor, å se'n åka utför med den utrustningen, de ni!

 

Se'n kom "utvecklingen" även här! Nu är det lätta kompositskidor, ofta carving, med en specialbindning och lätta plastskor, och med den utrustningen går det att åka nästan var som helst! Å det går ju även att fota var som helst numera! ;)

Men det här hänger såklart ihop i ett större sammanhang, som det mesta numera, det gäller att försöka få större grupper att utnyttja de här aktiviteterna!  ;)

Jag läser ju fortfarande DN på papper, har en mycket gammal mobiltelefon, och en del andra otrendigheter för mig, men känner att det passar mig! ;) Och för att återkomma till vårskidåkningen runt Åre och en äldre utrustning, så går vi även på tur med våra teliskidor, även om vi har stighudar med i ryggan! Och vi har alltid matsäck med, även om det blir litet tyngre! Och då man ibland lagt på litet fästvalla, så kan det bli litet skrappyssel innan man kan påbörja en utförsåkning! Och visst blir vi omkörda av ungdomar som har en lättare och modernare utrustning, helt klart! Å visst kan dom åka bättre och säkrare i de branta branterna med sin moderna utrustning! Man upplever naturen på olika sätt, kanske väljer man ett annat tempo när man varit på skidor under många år!?

De e väl nå't liknande med det analoga fotograferandet, tempot e inte heller så viktigt! Mao det tar tex några minuter att byta filmrulle, en filmrulle som inte har så många bilder innan man måste byta igen. Och det är alltid litet bökigare vad gäller bildframtagandet! Men det här känns ganska oviktigt! För det finns i det här "gamla" fotandet ett intressant sätt att fota på, och kanske även utmanande! ;)

Så, vi har olika sätt att uppleva saker på, så kan man nog lugnt påstå!
Eller, vi märker världen olika, så kanske man även kan säga!  ;)

* Uppdateringen! Kunde inte låta bli att länka in det här! Ursäkta! :)
Verkligheten är underbarare än dikten! Ett tips ifall man inte har nå't att göra!
Tack snälla Tv! ;)  http://www.svtflow.se/

/Bengan

Ps. Va nyss ute med Roffe på morgonrundan på en grusväg över ett ödsligt gärde! Inte en människa, jag fick bara litet vind i håret, å såg några fåglar i luften, allt inlindat i ett högtrycksdis! Å vad gör man när man går där?  Jag kunde inte hitta på nå't annat än att gå och fundera i min självpåtagna ensamhet! Nå'n kanske skulle kallade det för lättmeditation under gång! :) 

Och nu åter hemma, å Roffe har ätit första frukost och ligger i en solstrimma på golvet och sover och jag skall ta en påtår och fortsätta läsa i en pappers-DN! Mao, även här ett mycket, mycket omodernt och otrendigt sätt vad gäller att läsa! Men jag bloggar i alla fall! De e modernt och trendigt!  :)  

 

Postat 2014-03-10 08:45 | Läst 2300 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2239 / Att se Robert Frank på Fotografiska, e det rätt sätt?

 

Att titta på berömda fotografers bilder på ett galleri eller utställningshall, e det rätt sätt, och inte i en bok, de e så jag menar! Men de e klart, om man får se några originalbilder, det kan såklart också tillföra nå't i det hela! Och har man turen att få gå nästan ensam i utställninghallen, mao att det är litet folk, då kan det nog fungera mycket bra!

Ofta när jag går och tittar på bilder med vänner så blir betraktandet litet splittrat pga av det trevliga sällskapet!

Och vad gäller att se på bilder av Robert Frank, e det nå't att se så här i en ny bildtid? Många av hans bilder e ju från en annan tid, långt tillbaka alltså och i svartvitt, flera har dålig skärpa och verkar vara litet hafsigt tagna!

Har man bara den inställningen så skall man nog inte gå och titta på Robert Frank på Fotografiska! ;)

Om man har en annan inställning då?
Då tycker jag att Robert Frank e mycket viktig att känna till, och det är även viktigt att se hans bilder!

/Bengan

 

 

 

Postat 2014-03-09 18:13 | Läst 2385 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 2238 / Den tysta kunskapen! I bilder och annat! Melodifestivalen också! :)

 

  

 

"När man arbetar med rörliga bilder ägnar man ofta hela dagar åt detaljer som man vet att Tv-publiken eller filmpubliken kommer att vara medvetna om - meningen är att dom inte skall vara medvetna om det."

"Konstnärer, hantverkare, forskare - ja alla människor utvecklar i sitt arbete en väldigt tyst kunskap om vad som verkar och hur på människor."

"Varje driven slagerförfattare vet precis vilka strängar han skall slå an för att en melodi skall ha en chans att vinna i festivalen."

Några citat ur boken "Märk världen" av Tor Nörretranders.

Så lycka till i Melodifestivaltittandet i kväll!

/Bengan

Ps. Det här e nog också svaret på hur man lyckas i sitt eget fotograferande! Att försöka bygga upp en tyst kunskap för att sedan använda den i sina bilder! Just för att göra bilderna intressanta och avvikande!  ;)

 

 

Postat 2014-03-08 16:58 | Läst 1503 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2237 / I dag såg jag ljuset, å de kan man se på flera sätt, i alla fall vad gäller foto!

 

Ljuset behövs för att fotografera, de e nog alla överens om, men lagom e nog bäst! I dag e det sol i Gnesta, skönt på ett sätt i alla fall, humöret lättar, men det blir svårare att fotografera!

 

Skall i alla fall försöka tömma en kamera i helgen, och se'n pröva en flaska jag blivit pålurad, Kodak Professional Photo-flo 200 Solution, för å se hur det funkar!

 

 

Vad gäller morgonläsningen, så läste jag att Cajsa von Zeipel ställer ut i New York.

 

Här e Cajsa i ateljé.

Nu skall Roffe och jag snart ut en förstarunda, ha det!

/Bengan

 

Postat 2014-03-08 08:31 | Läst 1660 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 856 857 858 ... 1324 Nästa