Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2164 / Dagens läsning, om fotografi och en del annat oroande!

 

 

Men en stor del av den oroande läsningen håller jag för mig själv, för det kan ibland bli upprörda känslor även här på Fotosidan! ;)  Och jag vill att alla skall ha en lugn start på dagen! 

Men kan väl i alla fall berätta att det e stora grejer Pg i Nyköpings skolor from idag. Man slutar servera kött i skolorna på onsdagar! Det här beslutet har såklart väckt upp heta känslor och även protester, bla frågan om hur barnen skall orka med skoldagen, samt att beteckningen en "köttfri dag" är kränkande mot köttproducenterna! Men man har som en extra säkerhet bestämt att utvärdera det här försöket efter ett år!
"Tror det e mycket viktigt att utvärdera det här försöket med konstiga onsdagsmatvanor så vi inte halkar ned ytterligare i Pisa-undersökningen", så skulle nog stadsläkaren August Tert ha uttalat sig!

Vad gäller foto, och det sk Fotografiska samtalet, så va det en intressant artikel i DN i går, "Foto mellan verklighet och fantasi" Ni som kan er fotohistoria förstår nog vad det här till en viss del berör! Men inget är nytt, nya tekniska landvinningar har alltid utlöst nya estetiska vågor! :)

Och idag e det Ellens fotografiska!
Väl mött runt 15-tiden!
/Bengan

 

Postat 2014-01-08 07:47 | Läst 2046 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2164 / Att fotografera, de e nog mycket en materialsport numera, de kommer man nog inte ifrån!

 

Det här har ni hört förut, och jag läste det i en blogg nyligen, så det blev en påminnelse liksom, och det stämmer nog för de flesta, fotografering är mycket en materialsport, och nu menar jag inom amatörfotografin såklart, och det har blivit ännu mera materialsport med den kameraomsättning som numera kan ske med den moderna digitala tekniken! När minneskortet e fullt, köp en ny kamera! ;) 

Å så kanske man numera kopplar ihop fotoskickligheten med vilken/vilka kameror fotografen har. Tänker på det ibland när jag tittar i kameraväskorna här på FS...?
Men ursäkta, de va inte snällt sagt, en full kameraväska kanske betyder nå't helt annat?

Nåja, jag tycker nog att många samlar på kameror i stället för att fota med dom! Ingen nämnd, ingen glömd! ;) Och kameratillverkarna hänger självklart på!  Så det e mycket material i den här sporten, å kanske väldigt, väldigt liten verkstad! Men det här speglar nog oss nutidsmänniskiskor i vår del av världen, det gäller att hänga med, med nya prylar, så man inte kommer efter, vad det nu e man kommer efter med?

I dag skall jag ned i centrum i Gnesta och fota hålet i marken! Hålet där telefonhytten en gång stod! (Se den upplysta grejen ovan) Innan nå'n lägger igen hålet där uppenbarelsen stod!

"Fåfängligheters fåfänglighet! säger Predikaren. Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!"
Som sagt, för det här hålet e nog borta snart de också!

/Bengan

 

 

Postat 2014-01-07 07:36 | Läst 2840 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2163 / Beata Bergström, fotograf på Dramaten.


 

 

Idag kommer ingen DN eller SN i brevlådan så jag får hitta något annat att läsa till morgonkaffet! Nu finns ju de här tidningarna att läsa på webben, jag vet det, men jag gillar inte att läsa morgontidningar på webben till morgonkaffet, och då känns det helt Ok att bläddra i nå't annat i stället, tex i en fotobok! Ombyte e bra!  ;)

Orsaken till att jag tog fram den här boken de va ett tips från en mycket duktig elev på Ellens fotografiska, Leif Liard! Leif sände mig en länk till en artikel om Beata Bergström i Svenska Dagbladet! Tack för det Leif!
Nu fick jag länken sänd till min mobil, min mobil som är från 2003, så jag va tvungen att försöka lägga länken i en annan "apparat" för att kunna läsa den här artikeln! :)
http://www.svd.se/kultur/jag-mar-lite-illa-av-att-tala-om-bergman_8868078.svd

Jag tror ni även kan se kameran som Beata använt på Dramaten via artikeln i SvD!

Och som jag skrivit i en recension tidigare om Beata Bergströms bok här på Fotosidan, "Beata Bergström var anställd på Dramaten 1953-1976 som teaterfotograf. Beata Bergström bröt mot konventioner och stela attityder i sitt nydanande fotograferande! Hon var besatt av ögonblicket, så hon fotograferade det! Beata Bergströms inflytande kan idag spåras i skyltskåp och teatertidskrifter över hela världen..."
 http://www.fotosidan.se/reviews/viewproduct.htm?ID=8263


Ha en fortsatt god fortsättning på det nya året!
/Bengan


Ps. Ibland tycker jag vi i Sverige glömmer bort våra svenska fotografer och istället radar upp våra sk fotokunskap om alla utländska idoler!? Men det e väl som det mesta vi gör, vi glömmer ibland bort,  eller har svårt att se det mera näraliggande!

 

Postat 2014-01-06 10:30 | Läst 2419 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2162 / Ellens fotografiska startar nu på onsdag Kl. 15.00! Å Ellens e en brabetygsskola! :)


Ursäkta att kallelsen kommer med så kort varsel, men så blir det ibland! Hur som helst, vi startar upp vårterminen på Ellens nu på onsdag! På samma ställe som tidigare, på Tårtan på Gata Horns! Och då vi e en friskola, så bedrivs mycket av studierna hemma och vi träffas bara på Tårtan för att göra en del redovisningar, ge tips och råd på bra studielitteratur mm, å vilka fotoprojekt vi håller på med, visar bilder samt i något fall visar upp den senaste fotekniken! Mycket trevliga träffar!

Och jag kan väl också marknadsföra Ellens fotografiska friskola, med att berätta att vi ger bra betyg, oavsett, just för att locka nya elever till skolan! Om man ligger högt i betygsgenomsnittet, så lockar man elever! För eleverna vill såklart ha bra betyg! Man får inte vara obildad om man skall ha en friskola! :)

Som sagt, Ellens Fotografiska nu på onsdag!

 

Annars så har vi snubblat runt på Sörmlandsledan i dag!  De e litet svårgått, då rötter och stenar e ashala, eller superhala, eller skithala! (Det finns olika ord numera för rothalka) Hur som helst, jag skulle undersöka en fornborg uppe på ett berg och näbbade under nedstigningen! En liten tryckare på knäets mjukdelar, som sannolikt blir ett snyggt blåmärke i morgon!
Så tänk på det här, de e snorhalt på rötter och stenar i skogen just nu, speciellt när ni går utför!

 

Å har man inte mobiltelefonen påslagen, så kan man ändå notera att man varit här en viss tid och dag! Vi som inte har nå't att skämmas för, vi brukar göra så! ;) :)

Inte så mycket mer att rapportera!
Väl mött på Tårtan på onsdag!
/Bengan

 

 

Postat 2014-01-05 17:32 | Läst 2434 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2161 / Hoppsan, över tio år på Fotosidan, å har de här tio åren varit värda nå't? Å så Tårtan 2014!

 

 

 

Får väl börja med standardrepliken, "Tänk va tiden går!" ;) Och visst har tiden gått fort, om man bara tänker på starten och nuet här på Fotosidan, men tänker man på vad som hänt, både här på FS och i verkligheten ;) så har det hänt mycket, så tiden kanske inte har gått så fort när man räknar in helheten av livet! Så egentligen e det som har hänt på Fotosidan bara ett loppspott i Mississippi! Skämt bara! För det har ofta varit kul och trevliga saker på FS!

En liten sammanfattning!
Jag har träffat ett antal trevliga människor, även duktiga fotografer här på Fotosidan, tänk va! ;) Som gjort att jag fått fundera på mitt eget fotograferande, även fått tips och råd, också om foto, tex om RAW! ;) Så helt bortkastad har inte tiden på FS varit, snarare tvärt om! ;)

Men i alla såna här sammanhang, så tror jag att man själv måste ta tag i vissa saker, även om de första tipsen eller kontakterna har tex kommit här på Fotosidan! Och många av de spännande ideér jag fått, dom har tex även kommit på Ellens bageri, eller Tårtan som lokalen numera heter, där blir det ofta som ett "Institute for interesting photo ideas and tips on exciting books and exhibitions" Och ibland så får man faktiskt också se en och annan spännande kamera på Tårtan!  :)

Men internet i all ära, jag tycker att många spännade tankar, även vad gäller foto, det utbyter jag gärna öga mot öga med människor, och då ofta över en kopp kaffe! Och på ett ställe där man kan samtala i lugn och ro! Nu är det här ingen kritik mot de ibland stojiga mötena på Tårtan, absolut inte! :) 

Å snart e det dags för Tårtan igen! Kul! Tänk va tiden går! ;)
Startdatum kommer i dagarna! Måste stämma av i Roffes Agenda först!

Mycket mer va det inte idag!
/Bengan

 

Postat 2014-01-04 10:32 | Läst 2633 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 870 871 872 ... 1322 Nästa