Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2185 / Att fota med en Leica M2! Och se reaktionerna! :)

  

 

De här e inte den kamera jag hade på 1960-talet. Bara en nästan likadan!

Å så skall jag tömma en kamera! Alltså, de e nå'n som sätter in film i några av mina kameror, och ställer se'n in dom i skåpet igen! Jag hittade ett tiotal ej exponerade bilder i min Leica M2 i går. 

Kommer även ihåg att det ofta blir litet reaktioner när man fotar med en så'n här relativt tidig M Leica! Först de som inte riktigt vet vad det är, "Oj, vilken fin gammal kamera!" Se'n dom som vet vad det är, "Hur mäter du exponeringen?" Och, "M2:an e litet bökig att ladda va?"
Vad gör man inte för att bli intressant! ;)

Kommer ihåg när jag bara hade en Leica M2 med ett Canon 1,8/35 mm objektiv! Tidigt 1960-tal, inte sa nå'n nå't då! I alla fall inte om den va svår att ladda! Och då många fotade utan exponeringsmätare, så va de inget märkvärdigt med det heller!

 

Å jag tror inte att en exponeringsmätare hade hjälpt så mycket här heller! Vad skulle man mätt mot?

Så det va inget märkvärdigt att fota med en Leica M2 på 1960-talet! Bla så blev det för min del en massa bilder! Och jag har nog fortfarande en icke nedsläckt tanke, att med en så'n här "enkamerasutrustning" så blir det ofta fler bilder tagna, och så ställs man inför en del fotoproblem som man måste hitta kreativa lösningar på! Å de kan vara både intressant och kul!

Men de e klart, det här att kunna ta många bilder, och slippa ställas inför problem, de har man ju löst numera! ;)

Ha en bra dag!
/Bengan

 

Postat 2014-01-22 08:21 | Läst 3414 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2184 / Påminnelse, Tårtan i morgon! Å så e det nog bra att vila sig från internet ibland!

 

 

Jag vet att information, å alla våra bilder, men kanske även kommihåget, ofta e en dagslända numera, därför en påminnelse, de e Tårtan i morgon!

Och så tror jag att det ibland e bra att titta på bilder på andra ställen än på internet!
De finns ju fortfarande nå't som heter fotoböcker och fototidningar! Hoppas ni inte glömt det?
Och i dom här böckerna och tidningarna, där ligger annonser å andra grejer inte å flimrar runt bilderna hela tiden! Allt bara ligger stilla liksom!
Väldigt omodernt, men ganska skönt faktiskt! :)

Men frånsett böcker och tidningar och sån't stillaliggande, 
väl mött i morgon på Tårtan, Gata Horns 32, vid c:a 15-tiden,
trots att det ofta blir litet rörligt på Tårtan! ;)

/Bengan

 

Postat 2014-01-21 20:04 | Läst 3088 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2183 / De gäller att vara hård på Fotosidan! ;)

 

 

 

Eller rättare sagt, att försöka se Fotosidan för vad den är! När man kommer in på Fotosidan första gången så upplever man nog en stor och spännande fotosida med massor av intressanta bildpooler, bilder, funktioner, grupper, och många proffsiga fotografer, även annonser osv, osv, och tänker, de här skall bli kul, här kan jag träffa likasinnande, och man kanske även tänker, här kan jag utvecklas inom fotografin!

Jag brukar jämföra Fotosidan med en större stad, här finns det mesta vad gäller olika smakriktningar! Man kanske även upplever en del "konstigheter" senare, så det gäller att välja! Men i början så startar nog bara en trevande upptäcktsresa i ett hörn av den här "stora bild och fotostaden!"

Efter ett tag brukar man hitta intressanta saker som man gillar, och hittar även pooler och kanske några likasinnande, och e man nöjd med den här samvaron, så e det väl alldeles utmärkt!

Men man kan även lägga ut bilder för kritik tex, eller försöka komma med i fina "bildsalonger"! Och det kan nog både bli bra och mindre bra kanske!

Men jag tror det e viktigt att inte göra för stor affär av det här med bildkritik eller att man inte kommer med i den "fina Salongen"! De som "kritiserar" eller väljer ut bilder till Salongen, är ju själva verket också ofta amatörfotografer! De e viktigt att tänka på!

Å vad gäller bildkritik på internet, så om man skall spetsa till det en aning, så är internet en plattform där alla kan få göra sin röst hörd, på många sätt! Ni vet va? ;) Och då även i foto såklart, ofta helt utan någon större "bildkritikerutbildning!" ;) Man kanske bara visar upp en stor kameraväska som "kritikerlegitimation!" ;)
Nu blev det väldigt tillspetsat här på slutet! ;)
Men jag tror det e bra att ha i bakhuvudet i alla fall! 

Så ni som tycker det känns litet kämpig ibland på Fotosidan, va litet hård! ;) Eller ta till er kritiken litet lagom liksom! Å kommer man inte med på "fina Salongen", Ok, alla kan inte ha min fina bildsmak, kan man nog få tänka!  Kolla även vem som kritiserar dina bilder i pooler, de e bra att veta vad magistern själv gjort för bilder, men tänk på att bildsmaken e mycket olika, mycket, mycket olika!

Ett bra tips, så tycker jag i alla fall, för att utvecklas på Fotosidan, de e nog att hitta en mindre grupp som man börjar hålla igång en dialog med, intressegrupp kanske, och som man även kan träffa på fritiden, det brukar vara utvecklande! Å de e ofta bättre att få tips och råd mellan fyra ögon, vänner emellan, än på internet från nå'n man aldrig sett!
Men det här e ju såklart upp till var och en att välja!

Men att starta på Fotosidan som nyfiken amatörfotograf, de inte alls så dumt tycker jag, bara man inser va det hela handlar om! Men som sagt, man måste ibland vara litet hård på Fotosidan! ;) Eller kritisk mot kritik! :)

/Bengan

Ps. Se'n vet jag inte om en titeln som Bildkritik e så bra? Bildtips kanske skulle kännas bättre?

 

Postat 2014-01-21 11:10 | Läst 3933 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 2182 / De besatta! Eller "oordningens" fotografer!

 

Visst kan man hitta fotografer som har så att säga ordning på sina bilder och grejer och en klar målsättning med sitt fotograferande som blivit litet berömda, men frågan e ändå om den här berömdheten bara finns när fotografen levererar bilder och syns?

Om man vill bli riktigt, riktigt ihågkommen så fodras det kanske nå't annat än det här!? Så det motsatta e kanske ett säkrare kort för a bli berömd på litet sikt? Om man nu har de tankarna att bli berömd litet mer långsiktigt? För kaos har en granne! Och att hålla ordning på saker och ting omkring sig, jobb, kariär, familj, det tar tid från fotograferandet, som tar tid! ;)

Så man måste nog våga, och söka sig fram litet på sidan om allfartsvägarna! Å det e nog ännu viktigare i dag! Och även ha tid för det! Nu menar jag inte att hålla kameran upp och ned eller nå't liknande, med att gå på sidan om allfartsvägarna med sitt fotande!

De bör nog även finnas en lång långsiktighet, och/eller besatthet också, å inte bara e en tillfällig "konstnärlighet" för å visa upp för stunden, eller för pressen! 

 

Jag sitter och läser i några böcker till förmiddagspåtåren, bla The Jazz Loft Project med W Eugene Smith. Ett annorlunda fotoprojekt, de e nog det minsta man kan säga! ;)  

 

Å när man tittar på den här sidan i boken, så e det helt klart ett mycket, mycket annorlunda fotoprojekt!  Kameror åker ut och in på pantbanken!


Och jag tittar på andra fotografers bilder, och läser om Model, Arbus, Frank mfl, mfl, och att det ofta finns en viss besatthet i ämnet, och annat för oss som e ovanligt, som nog är en av de gemensamma nämnarna för de här fotograferna. Å att man är inne i sitt fotografiska ämne en mycket lång tid! De här e ingen veckoredovisning av en semesterresa, eller litet bilder tagna på jobbet, de här e en livsresa! ;)

Och visst kan det bli en ojämn bildkvalitet även från de här "besatta" fotograferna, så kanske vi tycker ibland, men då och då kommer bilder och bildprojekt som gör att dom här fotograferna aldrig kommer att glömmas bort! 

/Bengan

 

Postat 2014-01-20 12:16 | Läst 2208 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2181 / Tårtan på onsdag och skidor idag! Och inget om nå'n kändisfotograf! ;)

 

Idag va det litet lugnare på flera sätt ;) bara litet kletskidor och se'n sota ur pelletspannan!
Och en del läsning! Håller faktiskt på att förkovra mig vad gäller Germaner och Arier och så'nt!
Men de e inte lätt, för de verkar vara ganska rörigt vad gäller de här grupperna eller vad man skall kalla dom för, om dom nu egentligen har funnits som nå'n större enhetlig grupp?

Men litet senare i den här historien, så kallar i alla fall Islänningarna sitt språk för Danska!
De e därför begreppet Dansk tunga fanns! Man talade Danska i Norden och även på Island! :)
Senare, under tidig Medeltid, började Danskan långsamt förändras och blir en litet mer svårförstådd dialekt för oss! ;)  Men dom gör bra öl! :)

 

Å så va det skidor idag på Gnesta skidstadion! OK Klemmingen, orienteringsklubben här i Gnesta, har plogat upp en hel skidstadion, trots att det finns så litet snö! Man har en omvänd snöplog som drar ihop snön till en remsa och trycker sedan dit ett skidspår på snöremsan! Så av c:a 5 till 10 cm lössnö blir det ett 10 cm packat och fint skidspår! Hokus Pokus! Vi tog det lugnt idag, det fick bli en första utrustningstest under en timme! Vallan från förra vintern funkade hyffsat bra även i år! Men det tog litet på mina armar då jag fick staka en del! :)

Skall ta en tur till skidstadion i morgon också! Jag tror de e bra för en fotograf att röra på sig! Så känns det för mig i alla fall! :)

 

- Å varför kan jag inte få va med och åka skidor, frågade Roffe i går?  De beror på flera anledningar, sa jag, svåra att förklara för dig.  - Gör ett försök att förklara i alla fall, men jag misstänker att du e rädd att jag kör ifrån dig, de e nog de som det hela handlar om, sa Roffe! Tror du det, sa jag.
(Undrar om man kanske skulle kunna använda Roffe som draghund, skall nog försöka sälja in den grejen, så slipper jag fixa skidor å stavar åt honom!) 

Å i veckan så har vi vårt första Konstrundemöte inför Konstrundan i Gnesta i september! Och senare i vår kommer vi att få samma problem som Fotografiska, att försöka välja ut bra och intressanta konstnärer! Men det e flera tunga konstnärer med i arbetsgruppen, med mycket lång erfarenhet,  å det känns bra för mig! 

Och så e det fotograffika på Tårtan, eller Ellens Fotografiska, nu på onsdag vid 15-tiden och fram till 18.00! Gata Horns 32 alltså!

Så väl mött på onsdag!
/Bengan

 

 

Postat 2014-01-19 19:50 | Läst 2321 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 869 870 871 ... 1325 Nästa