The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1089 / Varför en bildpool för ett analogt kamerahus på Fotosidan?

 

 


Några har nog upptäckt det redan, andra kanske märker det nu, att det har kommit en bildpool för bilder tagna med en speciellt kameratyp på Fotosidan. Bilder som man lägger i den här poolen skall vara tagna med ett analogt M Leicahus alltså.

Och det är inte så många som använder det här kamerahuset, så det blir ingen stor bildpool, om man nu jämför tex med andra grupper här på Fotosidan, som Canon eller Nikon grupperna.

 

  

 

Och poolen kommer av den anledningen också att bli mycket, mycket liten, om man tex jämför med den så populära Gatufotopoolen.

Och kameratypen, M Leica, är dessutom ganska begränsad i sitt användningsområde, för skall man hårddra det hela, så är nog den här kameran bara en slags enkel snapshot-kamera, som funkar bäst med vidvinkel och normaloptik. Man kan nog kalla kameran för en "nära-varande" kamera, man är ofta nära motivet när man fotar med den här kameran.
Eller väldigt nära om det skall bli riktigt bra bilder! :)

Å så kan man väl såklart undra, att bestämma en pool bara för ett slags kamerahus? Men optiken då? Och filmen, färg eller svartvitt? Och varför analogt? Finns det inga andra regler i poolen, tex att det måste vara nå't speciellt med bilderna?  
Nej!  :)

 

Får kanske ta en liten historieförklaring i sammanhanget!  :)
Många som under åren använt ett M Leicahus, har inte varit så märkestrogna vad gäller optiken. Det har ofta praktiska orsaker, dels hade Leica inte så ljusstarka objektiv i mitten av 1950-talet, och många fotografer använde M Leica som en reportagekamera, och behövde då ljusstarka objektiv, och då va en 100% skärpa i kanterna mindre viktig.

 

 

Och Canon hade tidigt kommit med flera intressanta objektiv i Leicagänga, ett 1,8/35 mm, 1,5/35 mm objektiv, Nikon, Zunov mfl hade normaloptiker på 1,1/50 mm i Leicafattning, men då kamerahuset var det centrala i sammanhanget, så kunde man använda den optik som passade för tillfället och ändamålet!

 

 

Och Zeiss fortsätter att göra objektiv i Leicafattning! 
Zeiss gjorde objektiv i Leicagänga redan på 1930-talet och fortsätter med optik i Leicafattning!

 

 

Förresten, en av mina tidiga Leica-idoler, Yul Brynner, skådespelare men även amatörfotograf, han fotade på 1950-talet med en Leica MP och ett Canonobjektiv 1,2/50 mm.

Det kan ha varit därför som jag också köpte ett Canon 1,2/50 mm... 

 

 

 

Och numera nytillverkas det objektiv till M Leica hos Voigtländer/Cosina! Alldeles utmärkta objektiv förresten, mycket prisvärda, som sannolikt räcker för både amatörer och reportagefotografer!

 

 

 

Sonnar 1,5/5 cm på en M Leica. 

 

Så utan att gå närmare in på vad det är för speciellt med det här kamerahuset, för det har tillräckligt många redan gjort under åren, så kan man ändå med facit i hand konstatera att de analoga M Leicahusen har använts sedan 1954 och används fortfarande, och det tycker jag är både intressant och spännande!

Därför tyckte jag det skulle vara kul med en Pool för Analoga M Leica-fotografer här på Fotosidan!  Se'n får vi se vad det blir av det hela!  :)

Och ingen behöver oroa sig, den här gruppen kommer inte att bli speciellt stor, eller betydelsefull!  Bara litet udda kanske...ursäkta för det!  ;)  :)

 

 

Allt du behöver!  Om du vill alltså!  ;)  En M Leica, 35 mm optik och några rullar Tri-X!  Men tänk på att det här är basic-foto liksom, du kan inte överlåta speciellt mycket åt kameran!

 

Å i dag va det litet fredagsmys liksom och en del förslag till ändringar i poolen och även tyckanden om det olämpliga att ha en så'n här M Leicapool!  ;)

Så för för er som inte gillar det här upplägget med Analoga M Leica-fotografer,
så finns det två skäligen enkla valmöjligheter.
1. Att inte vara med. Att inte bry sig liksom, även om ämnet upprör! ;)
2. Starta en egen bildpool i ett liknande ämne på Fotosidan med mer  passande regler alltså

Jag menar att göra något konstruktivt i stället för att sitta och klaga!

Ha en fin helg
/Bengan

 

 

Inlagt 2011-04-01 11:27 | Läst 3740 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En bildpool enbart för analoga Leica M låter som ett aprilskämt men jag vet att det inte är det :) Varför inte utöka gruppen så att den innefattar alla analoga mätsökarkameror med utbytbara objektiv?
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-04-01 11:45
Det va därför jag öppnade poolen innan den 1:a april! ;)
Ha en tanke på flera alternativ, men då tyckte jag att jag kom från huvudspåret, som va M Leica!
/B
Kul, men Jag förstår inte begränsningen till endast analoga M-hus.
/Jocke
Svar från Benganbus 2011-04-01 11:59
Funderade länge på det här som sagt,
men den analoga M Leican som funnits nästan oförändrad i över femtio år fick bli grundbulten i den här speciella Poolen!
/B
Behåll grundbulten. Annars dräller det ju av en massa ryssar i poolen =)
Chasid 2011-04-01 14:20
Om inte fler tillverkare av analoga mätsökarkameror släpps in så tycker jag att reglerna bör skärpas till att bara innefatta kameror och objektiv som har tillverkats av Leica annars kommer det snart att drälla av bilder tagna med objektiv från andra tillverkare :) Vad är egentligen mest Leica? En bild tagen med ett Voigtländer objektiv på en Leicakamera eller en bild tagen med ett Leica objektiv på ett Voigtländerhus?
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-04-01 21:47
Du kan starta en alldeles egen pool med de regler du tycker är bäst.
Att vara med här är inte tvingande på något sätt.
/B
Chasid 2011-04-02 11:06
Jag är inte intresserad av att skapa någon ny eller gå med i någon ny pool. Det finns redan allt för många pooler i mitt tycke :)
//Chasid
Visst är iden med det analoga M-huset kul! En sorts renodling som gör det begränsade till en dygd. Helt emot dagens trend som gör mängden av valmöjligheter till en fråga om frihet. En frihet att välja.
Här går det inte.
Utgångspunkten blir därför att samla de i Leicahusen saliga till en plats där de kan besitta bildflödet. Ett eget rike.
Himmelriket?
Det här måste väl vara den första rena märkesgruppen/poolen på fotosidan? Ska bli intressant att se om det kommer några efterföljare.
Svar från Benganbus 2011-04-01 21:42
Tack för din kommentar Nils!
/B
Själv är jag sedan gammalt en stor vän av M-Leica - men det här går nog lite för långt för min del. Jag sätter mig inte i vilstolen vid den här poolen - inte heller tar jag en drink. Vi skall väl föreställa att hålla på med fotografering, inte fetischdyrkan? Jag kan inte låta bli att erinra mig synen när jag på 1960-talet besökte Stockholms Leicaklubb. Där satt ett antal gamla herrar i öronlappsfotöljer och smekte sina Leicor med fjärrskådande blick. Jag undrade vad det var dom höll på med? Och, ja - det undrar jag fortfarande (på förekommen anledning).
Svar från Benganbus 2011-04-01 21:41
Det är nog frivilligt att sitta här, ingen tvingar dig vad jag kan förstå,
inte heller vara med i sammanslutningen!
Men visst är det skönt att du ändå får tycka och kommentera vad som är rätt och fel!
Med uttrycket "den här poolen" menar jag naturligtvis exakt vad jag skriver - det vill säga den bildpool som du presenterar. Inte din blogg alltså, för där sitter jag gärna. Men, men - när ordet verkligen blir fritt, då hettar det ofta till.
Man ska nog inte i en sån här pool (community) dra för stora växlar på själva nomenklaturen -språkbruket. Men ändå - ursäkta ordvalet - svordomen - hur i h-e tusan kan ett kamerahus vara "analogt"? Ett kamerahus är ju inget annat än en mekanisk mackapär som gör det möjligt att justera en optisk mojäng (objektivet) gentemot en ljuskänslig och sensibel mottagare (filmen eller sensorn) .

Bättre ordval vore för alla parter att säga:
Ett kamerahus för film - ett filmbaserat kamerahus - en filmbaserad process - ett digitalt bildflöde etc. etc. I ett kamerahus som bygger på en kemisk process hos sensorn gäller delvis andra förutsättningar för själva det bildupptagande elementet ( "sensorn") som ju som bekant undergår en kemisk process ..etc. ...
Alltså låt oss enas om att ett kamerahus eller en optisk sensor är vare sig digital eller analog.
Ska man hårdra det hela är faktiskt filmbaserad fotografisk teknik mera digital än vad den digitala tekniken är! På en film krävs massor av bildpunkter (KORN) för att man ska kunna återge motivets nyanser i de små motivdelarna.
I en digital kamera finns alla 16 miljonerna nyanserna i varenda pixel. (I raw-format - betydligt mycket flera nyanser).
Det är därför man kan hävda att digital fotografi är mycket mera anlog än vad vad filmbaserad fotografi är.
Om man sen gillar bristen på nyanser, den råa känslan som därtill hör - OK jag har inget däremot men - Bitte! Mitt herrskap! Uttryck då vad det egentligen i botten handlar om!
Till skillnad från många andra som kommenterat så tycker jag att det här är en logisk pool. Det har ju också visat sig att det blivit fler än 1 medlem :-D Så det är bara att önska lycka till!
Jag kan inte låta bli att tycka att denna bildpool är en konstig idé. Det är alltså INTE en bildpool för användare av M-Leica - Leica M8 och M9 får inte vara med. Man får bara visa bilder tagna med filmbaserade M-kameror. Det är ungefär som att ha ett galleri för konstnärer som använder ett visst märke på penseln - men bara för dom som sedan använder färg av ett visst slag. Hur skruvat får det bli? Jag tycker att det bidrar till att konstlat mana fram ett motsatsförhållande mellan analog och digital fotografi. Varför skall man göra det?
Nils Bergqvist 2011-04-02 10:15
Hej Peter! Visst kan man tycka det är skruvat och konstigt, men titta på flickr t.ex, där finns grupper för de mest konstiga saker, t.ex grupper för filmer enbart framkallde i Rodinal, eller grupper enbart tagna med en speciell optik, en speciell film, eller t.om framkallade på ett specifikt fotopapper. Här på fotosidan har vi även sen tidigare en grupp för analoga mörkrummet (med diverse ädelförfaranden och annat inräknat) samtidigt som vi även har en grupp för digital kreativ efterbehandling, och jag har inte sett att det munhuggs speciellt mycket mellan dess medlemmar. Så jag tror inte man ska ta för allvarligt på den här filmbaserade Leica M-gruppen, utan istället bara se det som något kul. Personligen hoppas jag att det här med lite mera friare grupper kanske kan vara något som utvecklar fotosidan? Men det får framtiden utvisa.
Jo du Nils - det finns mycket i vår Herres hage! Det skall det naturligtvis få finnas, men det hindrar inte att det blir lite vasst i kommentarerna ibland. Härvidlag så säger jag inte "aja baja" - utan snarare: Tror ni inte att ni avlägsnar er från fotografin lite väl mycket nu då? Som farbröderna i Stockholms Leicaklubb på 1960-talet, som hade glömt bort vad fotografi går ut på - och mest satt och smekte sina Leicor.
Nils Bergqvist 2011-04-02 10:53
Det har du säkert helt rätt i, känner själv till det här att med att pryda sig i statusredskap som Leica och Hasselblad. Många gånger blir det mera focus på redskapen istället för resultaten som kan åstadkommas med dom. Fotografi är ju bara ett sätt att åstadkomma bilder med hjälp av ljus och ljuskänsligt material, och för det behövs ju inte ens en kamera. Det räcker med en lampa och ett fotopapper, se t.ex Man Rays fotogram från början av 1900-talet, helt underbara fotografier. Har inte hört någon som frågat vilket lampfabrikat eller märke på glödlampan han använde till dom bilderna.