The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1152 / Ellens, Stenmark och måndag.

 

Classic Telemark

 

Läser DN i dag och förstår att Ingemar Stenmark är Mästarnas Mästare. Första gången jag hörde om Ingemar Stenmark va nå'n gång på tidigt 1970-tal då vi va på hemresa från Åre. Jag hade varit på kurs i Åre (det kan ha varit en bansättarkurs?) och vi satt under hemfärden och talade om det fanns nå'gra unga skidåkare Pg. Kursledaren berättade om några juniorer uppe i Tärnaby, Stig Strand och Ingemar Stenmark. Ingen av oss andra hade hört talas om de åkarna tidigare. Se'n vet vi hur det gick.

Se'n gick jag några år på Bosön och vi nå't tillfälle talade vi om hur olika människor funkar olika vid tävling, (undrar om det inte va i samband med ett besök av Villi Railo)
Hur som helst, vi kan se resultatet i alla fall på Stenmark, han är det vi kallar en "tävlingsmänniska".  Undrar om det inte va nå'n i gruppen som berättade att under banträning, så kunde flera av åkarna slå Stenmark, Stenmark som på träning även kunde åka ganska långsamt, han åkte liksom för att träna rätt kantistättning tex.

Så kan det ha varit om jag minns allt rätt! :)

 


Men nu på onsdag så är det Ellens i alla fall! Det är nog litet halvlördag på onsdag, men jag åker i alla fall in till sta'n för en fika på Ellens.

För övrigt håller jag på med Gnesta-Planket. Måste ta en sväng ned till utställningsytorna för koll och mätning igen, ta ett snack med Håkan och Pelle, som äger Planket, tala med lokalredaktionen för Sörmlands Nyheter, prata med några butiker, för att så snabbt som möjligt komma med utökad information till berörda fotografer.

Och i helgen fällde jag ett täd på tomten, svårt och intressant.
Man måste såga så trädet faller där man vill att det skall falla.
Det fanns blommor, planteringar och ett staket inom tre meter, så det va bara ett håll som gällde för trädfallet!


Slut för idag, tack för idag!

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-05-30 07:09 | Läst 7944 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tävlade mot bl.a. Ingemar Stenmark och Stig Strand i Hemavan på slutet av 60-talet ser jag i ett gammalt album. Ingemar vann......
Hälsar /Claes
Svar från Benganbus 2011-05-30 07:31
Nu måste jag få en autograf av dig! Och så får du berätta mera om'et på Ellens! :)
/B
var ju sagolikt när stenmark åkte hela Sverige stod stilla...stor idrottsman =) det där trädfällning gäller det att ha tungan rätt i munen annars kan det sluta illa=)
ha en bra dag bengt
mvh
peter
Stenmark är stor! Jag minnas att data-avdelningen på jobbet stängde ner sina stora IBM-maskiner så all databehandling upphörde när Stenmark åkte. Orsaken var att datorerna störde TV-mottagningen!
johnerik 2011-05-30 10:33
Våra 370:or stängde inte men hela utvecklingsavdelningen stängde eftersom vi satt och tittade på Stenmark et al.
/John-Erik
Härlig actionbild på telemarksåkaren. Och tornet är det "Gnestatornet"?
/John-Erik
Skön bild på tornet.
Det bor en lite pictoralist i hjärtat på oss alla om vi bara släpper fram honom/henne. ;)
-affe
Att fälla träd är grannlaga saker, men jag antar att det var frågan om en ganska liten pinne för din del?
För ett par veckor sedan, vid min sommarvilla på Åland, fällde jag en 200-årig gran som hotade huset (sådant som nästan inte längre finns i våra industriskogar).
Arbetsgången: Vindstilla. Block och talja tio meter upp och förankrat i önskad riktning. Djupt fällhugg på rätt ställe, och sedan sågning från motsatt håll tills det nästan knakar. Därefter drar man ner trädet med block och talja (och ser till att man kan springa undan). Hustrun var rätt så vit om nosen. När en sådan bjässe ligger på marken inser man storleken.

Lumber Peter
Svar från Benganbus 2011-05-30 18:51
Jag fällde ett gullregn, c:a 2,5 decimeter i diameter, fint träslag! :)
Nån gång i slutet på 70talet :
Jag hade fått skidor i julklapp, va väl en sådär 5-6år...
Stod där i backen och stakade med ett kraftigt tag utför, som Stenmark gjorde när han skulle ut ur startfållan, kom väl 1,5m sen låg man helt plötsligt på marken och fattade ingenting...
Senare på kvällen kom en arg far in, "Varför ligger skidorna i soptunnan?"
"Jag inte kunde åka som Stenmark" har jag fått berättat för mig... :)