The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1178 / Contax-Sonnar, Leica-Sonnarer och Jupiter-3 som vardagsfotoobjektiv.

 

 

 

Jupiter-3 från 1967.


Jag har fotat med några Sonnarer och Sonnar-kopior den senaste tiden,
bla för att se så skärpan ligger rätt, och se om objektiven går att använda till mitt "vardagsfotograferande".

(Sonnarobjektiven konstruerades av Ludwig Bertele hos Zeiss på sent 1920-tal och tidigt 1930-tal för Contax-kameran. Sonnarobjektivkonstruktion har sedan använts av olika tillverkare under åren, bla av Canon, Nikon mfl, samt av Ryssarna under ett stort antal år, samt att Zeiss nu har nytillverkat Sonnar 1,5:an i Leica M-fattning.)

Jag har bla använt en Contax-Sonnar 1,5/5 cm via en Kipon-adapter på Leican, samt två "Ryska" Sonnarer och två Jupiter-3 i Leicafattning. Som sammanfattning kan jag säga att de här objektiven funkar mycket bra, och det är kul att fota med de här "gamla" objektiven, bla för att den här konstruktion kom ut på marknaden under tidigt 1930-tal och fortfarande fungerar så bra till allmänfotografering.

Här kommer några bilder. Å nu är de här bilderna inte riktigt dammprickade, eller bearbetade i PS osv, utan man kanske kan kalla bilderna för råkopior!  ;)
Men håll till godo i alla fall!

 

 

M Leica, Tri-x och Jupiter-3. (Objektivet är från 1988)

 

 

 

Jupiter-3 (1988).  

 

 

Bländare 1,5 och 1/2 sekund på fri hand på Jupiter-3 (1988)!  :) 
De va på en fest, därför litet skakoskärpa...!  
Å så va det svårt att ställa skärpan rätt...
Dåligt ljus liksom!  ;) :)

 

 

 


De e så här jag ofta testar mina objektiv.  Fotar texten på full öppning, i det här fallet bländare 1,5 på Zorkin, för att se så skärpan ligger rätt där jag ställer den via mätsökaren.

Zorki kallades optiken för 1949 och 1950,  se'n blev det Jupiter-3 från 1951 och framåt.  Zorki-objektiven innehöll till 95% Zeiss-Sonnarer.

 

 

 

Skärpan ligger så rätt så det räcker för mig i alla fall!

 

 

 

Här till vänster är en Contax-Sonnar från 1938 och till höger en Jupiter-3 "sonnar" från 1988. Den stora skillnaden är att Jupiter-3-"sonnaren" är antireflexbehandlad och att den sitter i en gäng-leicafattning.

Jupiter-3 namnet kom ju på objektiven c:a 1951. Och då va det slut på Sonnarerna som man tagit från Zeiss 1945, så nu blev det ryskt glas i objektiven.

Men kvaliten i Jupiter-3 låg hela tiden väldigt nära Sonnaren,  bla pga färre tillverkade Jupiter-3 objektiv och att objektiven tillverkades endast på specialbeställning. Och konstruktionen var i stort helt oförändrad från 1930-talet och fram till 1990-talet!

 

 

Här sitter en Zorki-Sonnar från 1949 på en Leica M4.

 

 

 

Å här en Contax-Sonnar från tidigt 1940-tal på en M Leica via en Kipon-adapter.

 

Som jag sagt tidigare, den här Sonnar 1,5:an eller Jupiter-3 är mycket spännande och en väl fungerande objektivkonstruktion än i dag!
Även på en Leica M9!  ;)

Så med en "schysst Sonnar eller en Jupiter-3-sonnar, så slår man världen med häpnad" ;)

 

 

Contax-Sonnar via en Kipon-adapter på M Leica.

 

 

 

Grövelsjön

Å så en Sonnar i rysk 1948-fattning på M Leica vid fjällvandring vid Grövelsjön för en tio till femton år sedan.

Kul det här!  :)

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2011-06-22 07:54 | Läst 7896 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Förstår ditt intresse för gamla gluggar, men är inte fotograferingen viktigare? Kameran är väl ändå bara ett redskap. En bra fotograf tar bra bilder med vilken kamera som helst (nästan...). Varför inte använda Leica originalen? De är väl ändå bäst? De pengar som du förmodligen lagt ner på alla gamla saker hade kanske räckt till några justa original istället?
Svar från Benganbus 2011-06-22 12:01
"Vad är kvalitet Faidros?" ;)

Jag har tyvärr sålt min Summar, min Summitar, min Summarit, min Summilux 35:a, min Summaron 35:a, min Summicron 40:a, min Elmar 90:a, min Tele-Elmarit, och en av mina Summicron 50 mm,
jag har just nu bara en Summicron 50 och 35:a kvar, å en Elmar 50:a, och så en Summitar. Det är en se'n Summitar 50:a som e antireflexbehandlad, tack för det Zeiss! ;)

Så vad gör man när man känner sig som Gilgamesh ;)
Man går till källan, till källan för ljusstarka objektiv!
Till det ljusstarka normalobjektiv som kunde användas på dagen,
på den tid då Leica smög på natten med sina objektiv ;)
Man går till Sonnar 1,5:an! :)

Men visst e Leicas nuvarande objektiv bra! Superbra!!
Ger nog en visst trygghet liksom! ;) :)
/B
Jag gillar karaktären som bilderna får med Sonnar-normalen. Leica har sina Summar, och Summitar som skapar en annan intressant karaktär på stora bländaröppningar. Men Leica har ingen Sonnar utan en tänkt Leica-Sonnar hade varit en pirat. Kan du tänka dig Lars!
Fina bilder, Bengan.