The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1232 / Hur vilar en fotograf? Lägger undan kameran ett tag, eller...?

 


Här kan man nog skoja till det,  "En fotograf vilar nog som alla andra, liggande!"  ;)  Men jag tänker mera på en slags "mental vila", eller då man behöver gå ner i varv litet, för man känner sig litet fotoövertränad, och måste fundera på om det är mängden av bilder som skall räknas eller om det är nå't annat som är viktigt inom fotografi...?
Och då kan ofta en temponedväxling fungera.

Jag vilar ofta med att läsa, eller vara ute i naturen, men jag fotar såklart också, men ofta litet mer långsamt,  och inte för att leverera bilder till varje pris, utan mera som små egna minnesnoteringar, men som senare ofta kan visa sig vara små guldkorn!  Konstigt va..!?

Vad vill jag säga med det här då, jo jag tror faktiskt att en aktiv vila är bra att ta till då man känner sig litet "övertränad" och har svårt att leverera!   ;) :)

Jag håller på med litet aktiv vila just nu!  Fotar mest analogt då, det håller ned tempot liksom, och så passar jag även på att fota med några äldre objektiv, det drar också ned på tempot, och tvingar mig att tänka.  Många moderna kameror tänker ju själva liksom...
Å jag tror det är bra, att fotografen får tänka!  :)

 

 

Här är en långsam kamera. Eller en kamera för "Slow Photography". Eller en kamera att fotografera mera noggrant med! ;)  En Leica IIIF med en Nickel-Sonnar. Tack vare Kipon-adaptern så har en  mängd intressanta objektiv blivit tillgängliga för Leica, som tex den här tidiga Sonnar 1,5:an i Contaxfattning.

En långsamhetshjälp är att bländarringen sitter bakom greppet för att vrida optiken. Så när man greppar objektivet för att avståndsinställa, så tar man ofta i bländarinställningsringen, så det gäller att flytta fram fingrarna en aning. På Contax så va det inget större problem, där vred man ju objektivet med det tandade hjulet på ovansidan.

Nickel-Sonnaren kommer från en serie på 200 objektiv som var klara 1933-02-27.

Jag är osäker på om konstruktionen på det här objektivet va litet annorlunda än på senare Sonnarer, för den här optiken är mycket kompakt.

Så vare med det!
Tack för idag!

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-08-29 21:33 | Läst 7302 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Visst befrämjar Contaxsonnaren till eftertänksamhet. Inte helt lätt med en fokuering som går åt motsatt håll mot vad en Leica-lover är van. Man kan reagera vredgat emotionellt eller låta saker få bryta invanda ryggmärgsreflexer.
Problemet kan således vändas till en tillgång med avspänd tankekontroll. Man tänker som den gamle och av Platon baktalade sofisten Gorgias och vänder på svagheten till oväntad styrka.
Helt rätt.
/H
Det där var snyggt. Både det ena och det andra. :-)
Man har kreativa perioder som fotograf....sen kommer det perioder när man inte är riktigt lika kreativ. Då när man nästan krystar fram bilder...och inget känns wow. Men under dessa 6 år som jag fotat aktivt alltså dagligen (nästan) så har jag inte känt att jag vill ta en paus från det. Tex nu vid den här tiden på året vet jag att jag är lite mindre kreativ...fram tills de vackra färgerna kommer :) Men fotar jag inte så redigerar jag....så varje dag förgyller fotograferingen min tillvaro och det är underbart!!

Ha det gott!
/Annika
Hur var det Povel sjöng om den lille tecknaren, som ledsnade på skiten och ritade en gubbe som var full..