The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1268 / En inaktuell bild från Gotland och några aktuella från en kylskåpsfilm.

 

 
Huvudkameran på Gotlandsresan var en Leica M4 med Canon 1,5/35 mm och Tri-X.  Men dagen innan vi skulle åka hittade jag en rulle färgfilm i kylen där det stod en 3:a på startänden. Jag fattade att det va tre bilder tagna på rullen, men jag hade ingen aning om hur gammal filmen va.

Så den och en annan färgrulle fick åka med som bonus till Gotland i en Leica M6, för M6:an har exponeringsmätare, å de e bra när man har färgfilm.


Här är några av färgbilderna.

 

 

Här är en av bilderna som satt på filmen innan. Konstigt nog var det även Gotland också! Men jag vet inte vilket år. Det är i alla fall Ekstakusten och Stora eller lilla Karlsö.  Nå'n som vet vilken ö det är? 

 

 

 Bilderna här nedan från Visby e tagna med 15 mm.

 

Här är då en något aktuellare bild, tagen innanför ringmuren för några dagar sedan. Ganska lugnt i byn för att vara en fredag liksom!  ;)  Å det va mycker rea på sta'n!  30 till 50% på märkeskläder och liknande, för många butiker skulle tömmas inför vintern.

 

 

 

Men visst fanns det människor.

 

 

Söderport.

 

 

 

 

Å flera butiker va redan helt tomma.

Men som jag sagt i en tidigare blogg, eftersäsong i Visby så här på senhösten är mycket trevligt. Kan varmt rekommenderas!!
Folklivet är precis lagom, och det är trevligt och avspänt på kvällarna, och så finns det alltid plats på puben!  :)

 

Kan väl säga några ord om framkallningen av färgfilmen också....
Lämnade in filmen i fotobutiken i Södertälje och bad om att bara få den framkallad. Frågan tillbaka blev, "Dubbla eller enkla kopior?"
Inga kopior alls tack, sa jag, utan jag vill bara ha framkallning av filmen.
Tänkte i mitt stilla sinne att nästa fråga skulle nog bli, "Framkallning av vad?" ;)

Men det blev ändå dubbla kopior till slut när jag hämtade filmen, suck...  ;)
Nu fick jag kopiorna på köpet, för att kunna lägga dom i nå'n hög hemma.

Och visst framkallar jag litet slarvigt, och hänger även mina svartvita filmer i tvättstugan mellan tröjor och lakan å sån't, men jag har aldrig lyckats få så mycket damm på nå'n av mina filmer i alla fall.
Så lösningen på färgfotografering framöver är nog digitalt, i alla fall för mig.

Skall framkalla några rullar Gotlands-Tri-X i morgon, eller kanske i övermorgon....  :)

/Bengan

 

 

Om nu någon råkat missa "Gotlandskameran", så visar jag bild på den igen! :)
Perfekt på kvällen, man bara ställer bländaren på 1,5 och tiden på 1/15,
se'n e det bara att ställa skärpan och trycka av! Gång på gång! :)

 

 

Inlagt 2011-10-03 20:29 | Läst 2828 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan inte komma på några ställen/orter som inte vinner på att bli besökta utanför säsongen. Den enda nackdelen är väl att några foton på livligt folkliv blir det inte. / Bländare 1,5; en sådan vill jag ha!
Svar från Benganbus 2011-10-03 21:43
Helt klart, kan man välja tid så är det ofta en fördel att besöka en turistort före/efter säsong.
Vad gäller Canon 1,5:an, så är det flera av mina fotokompisar som också gillar den! Därför visar jag den gärna i bild! :) ;)
/B
Svenskarna är galna i uteserveringar. Tänk att de lyckades klämma in en där med, trots att det är smalt och backigt.
Synd att du inte råkade få med samma plats på de första och sista exponeringarna. Hade kunnat bli riktigt spännande!
Svar från Benganbus 2011-10-04 08:31
Det fanns flera spännande placeringar av uteserveringar! :)
Fast ibland undrar jag i alla fall, hur kul det är att ha maten en halvmeter från en ständig ström av passerande människor!?
/B
Frugan har fått Lilla ön i kikaren
Svar från Benganbus 2011-10-04 08:21
Tack för det Gunte!
/Bengan
Jag trodde man hade flera kamera hus som du för att slippa sätta i och ur rullar. ;)

På vilket sätt är exponering av neg.färg vara känsligare än neg.sv/v? Jag tycker alltid det är bra ljusmätare även om jag kan räkna ut exponeringen i vissa fall.
Svar från Benganbus 2011-10-04 08:25
Logiken har en annan innebörd för mig...
Både vad gäller flera hus och exponeringsmätare! ;) :)
/B
Bengt, det är faktiskt inte svårare att framkalla färgnegativ hemma än svartvitt, i synnerhet när det skall skannas och papperskopior under förstoringsapparaten inte är det primära. Själv kan jag rekommendera Rolleis nya färgkemi Digibase (säljs av macodirekt.de), kemin kan användas redan i rumstemperatur (även om jag själv skulle rekommendera 30 grader och 8 min) och brukslösningen har en lagrings-hållbarhet som handlar om minst ett halvår (vilket slår en hel del av svartvit-kemin).

Ett annat alternativ för hemframkallaren är Tetenals lilla 1-literskit för C41, den kan också användas i rumstemperatur, dock har en del klagat på blekfixet. Rolleis kemi har inte det problemet eftersom de har blek och fix separat. Många säger också att de använder Kodaks C41-kemi vid låga temperaturer, men jag tror att det sas. är "unsuported" av Kodak. Troligen återigen det där med att skanna, det gör inte så mycket om färgerna är lite fel eftersom det med goda marginaler rättas till i det digitala steget.

Att framkalla dia hemma i köket blir däremot lite tjorvigare, även om det också är fullt möjligt. Dia kräver lite fler bad än C41 som i blekfix-fallet inte skiljer sig alls mot svartvitt. Jag har också lite svårt att se varför en "färgrulle" skulle vara i större behov av ljusmätare än svartvitt, jag upplever färgnegativ som minst lika förlåtande som svartvitt, om inte mer. Fujis 800-film är används ju t ex. i de där riktigt billiga engångskamerorna som bara har en bländare och en slutartid, det säger en del om hur förlåtande den är. I detta ligger dock den aspekten med att _all_ professionell mass-framkallning av negativ färgfilm till pappersbild är en hybridprocess som går via det digitala.