The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1299 / Fått låna en liten SLR av grannen, en Olympus OM-1, och tänker köra igenom någon Tri-X vid tillfälle.

 

 

 

 

Några av mina fotovänner har under åren talat väl om Olympus OM-1 och sagt att den är lika smidig och kanske mindre än M Leica, och tar minst lika bra bilder!
Ok, tänkte jag, alla blir saliga på sin fason eller tro!  ;)

När sedan grannen flög segelflyg för ett tag sedan, så fotade han med en digital Olympus, så jag frågade honom, "Olympus, varför Olympus, när det finns Canon/Nikon?"  "Jag har alltid gillat Olympus" sa han, "har även några OM-1, OM-2"   "Spännande" sa jag, "en Om-1:a måste jag få låna vid tillfälle".
Och nu va det tillfälle!

Fick börja med att uppdatera mig vad gäller kameran, konstruktionen och tillbehören, och fattar snart att det här är en liten väl fungerande godbit med många intressanta gluggar! Bla många ljustarka vidvinklar!

 

Kameran jag lånat av grannen har använts! Jag lovar! Grannen är en friluftsmänniska! Så kameran har varit med under ett antal fjällresor och kajakpaddlingar, det syns utanpå, men den funkar utmärkt!
Det enda problemet är det där lilla kvicksilverbatteriet, som inte finns längre.

Nå'n som vet något vad gäller batteri till OM-1? Finns det nå't motsvarande batteri att få tag på?  Eller funkar det med ett 1,5 volt?

 

 


Hur som helst, blir imponerad av det lilla formatet på kameran, nästan mindre än en M Leica!? ;)  Undrar om kameran tar lika bra bilder också! ;)


Här mer läsning för den som vill!http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/om1/index.htm


/Bengan

 

 

Inlagt 2011-10-29 21:54 | Läst 8366 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
De analoga Olympuskamerorna är mycket trevliga både att fotografera med och bära omkring på. Zuikoobjektiven håller i allmänhet hög klass, så du ska nog inte behöva bli besviken på bildkvaliteten :)
Svar från Benganbus 2011-10-29 22:20
Det värsta är när man hittar intressanta saker att det kan innebära nå't onödigt inköp... ;)
/B
Grattis, jag föredrar OM före M som du vet :-)
LP har batterier som passar, även Gert tror jag.
Svar från Benganbus 2011-10-29 22:19
Tack! Och tack för batteriinfo!
/B
N Thomas Meldert 2011-10-29 22:46
Eller förhandla med grannen om att låna en OM2 istället. Moderna batterier (SR44) à 25:- på Clas Olsson. Kvicksilverersättarna kostar typ 200:- st

Förra veckan fick jag en OM2:a av en kollega. Mindre än Zeissen! Huvva! Nu är det film i den och en 35:a framför. Mycket trevligt ekipage!
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:39
Sluta prata om Olymus! Jag har tillräckligt med problem hemma! ;)
B)
begust 2011-10-30 18:58
Du skulle kunna få låna min OM4....
När ska kameratillverkarna begripa att jag och många med mig vill ha digitala småbildskameror som inte är större än en OM-1...
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:41
Håller helt med, med eletronik borde väl en DSLR tex,
kunna göras lika liten och kompakt som en OM-1?
/B
Olympus hör till alla dessa underskattade kamerakroppar som blev kvar när Nikon, Canon och Minolta tog över marknaden. Olympus-kameran är ytterligt smärt om midjan och enkel att betjäna. Gluggarna är likaledes små, lätta och mycket kompetenta. Men sen hände nåt och Olympus hängde inte med. Troligen det där med autofokus. Så Olympus kanske kan ses som en sorts Leica när det gäller jämförelser med SLR-kameror.
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:49
Jag börjar fatta det här efter att ha informerat mig litet...
Den här lilla kameran är kompetent!

Jag tror inte autofokus va hela sanningen, utan de stora jättarnas marknadsföring! Marknadsföring är ett fantastisk bra människostyrmedel! ;)
Både kvicksilver och silver är s k tungmetaller. Hur skall man hantera detta som analog fotograf? Bara en undran!
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:14
Brukar tänka på Samsungs tvättmaskin Silver Wash och andra liknande konsumentprodukter, och att varje svensk slänger bort ca åtta kilo elektronikskrot varje år, så jag behåller nog den här kameran, för miljöns skull! ;)
B)
Nu blir Peter glad. :-)
När det gäller batterifrågan finns det adaptrar, i storlek som det gamla batteriet, men med en diod som tar ned spänningen så man kan stoppa i ett vanligt SR44.
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:45
Säg inget till Peter, men det är nog han som är litet ansvarig, som vanligt.....;)
Men säg inget!! ;)
Man kan läsa relativt ofta att du fotograferar men man ser sällan några bilder som är tagna från de relativt ofta tillfällena du fotograferar. Man kan däremot se dina ständiga repriser av "köksbordsbilder" tagna med din digitala kompaktkamera. Har du gått från fotograf till att bli en samlare?

Du som fotograferat en livstid borde sitta på ett rejält och gediget negativarkiv, som säkert hade gjort sig väl ihop med de 1300 blogginläggen och det du bloggar om. :-)
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:29
Är du nyfiken? ;)
Bloggen har för övrigt inget med fotokvalitet eller viktig bildvisning att göra,
den är bara ett tidsfördrif... :)
Och ett försök till underhållning för dom som vill besöka bloggen! ;)
Mina viktiga och riktiga bilder tar jag analogt och lägger se'n filmrullen som bekant ett tag i kylskåpet!
Och frågan om negativarkiv, jotack, ett sådant har jag!
Frågan är nog mera om jag har tid eller intresse att titta igenom det arkivet... :)
För då hinner jag inte blogga! :)
B)
Olympus OM-1 --- :-)
När jag träffade min käresta var han rätt fotointresserad och ägde en OM-1. Själv var jag ju lagd åt samma håll, ägde dock ingen systemkamera då, men hade lite kläm på fotolabbsarbete -> Det blev naturligt för mig att köpa en OM-1 också så vi kunde dra nytta av gemensamma objektiv. Båda kamerorna finns kvar i vårt hushåll och skulle väl behöva luftas på riktigt. Tiden tiden... var finns den...?

Tack vare OM-1 blev jag sedan trogen Olympus, även under det digitala tidevarvet. Fast ett år sedan blev det till att byta till.... nej ingen Canon eller Nikon utan... Pentax!
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:44
Tiden, är kanske en illusion...? ;)
Eller så slöväljer man andra saker än det man egentligen vill..? ;)
B)
Hej Bengt!
Kul att du testar Olympusen. Bristen på batteri är ju inget problem för "soliga sexton" inställningar och du slipper störande sökarinformation. Om du står ut med att det svartnar för ögonen vid varje exponering förstås ;)
Lycka till!
/H
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:37
I dag blev det Overcast Four mest hela tiden i skogen! :)
Och det tog litet tid innan jag fattade varför det måste blinka i sökaren!
Å vilket oljud!! ;)
/B
Ja, en OM-1;a har man haft (ett par stycken) under åren. Och även ett par svarta OM-2:or (kom sen i slutet av 80-talet även med spotmätning). Minns att många fotovänner till mig på 80-talet, bytade från Nikon till Olympus, då både kamerahusen och objektiven var mycket biligare, och ändå nästan samma fina kvalitet (men med M-Leica kan man inte riktigt jämföra dem med, tycker jag).
Anders F. Eriksson 2011-10-30 16:15
OM-2 var såvitt jag vet likadan som OM-1, men hade tidsautomatik och funkade inte utan batteri. Spotmätning kom först med OM-4.
Svar från Benganbus 2011-10-30 18:51
Min fru sa idag, "Visst e den liten och nätt, men den låter inte som en Leica!" ;)
Johan Pihl 2011-11-01 19:12
Anders: Här är lite info (Om2 kom i en spot-version kring mitten/slutet av 80 talet, minns min dåvarande f-v hade en sån, och jag var lite avundsjuk): http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/om2sp/index.htm
Bengan: Nej, ljudet är viktigare än man tror ;)
Anders F. Eriksson 2011-11-01 20:05
SP-varianten hade jag glömt, fast den var väl egentligen mer lik OM-4 än den gamla OM-2? Jag tycker hela OM-serien var väldigt fina kameror, möjligen med undantag för OM-10 ...
Det finns roligare kameror än OM,
ex är Nikon FA. och Pentax MX

Olympus XA är däremot trevliga
mvh
Morgan Larm
Svar från Benganbus 2011-10-31 08:38
Musiksmaken är också ofta olika Morgan! ;) :)
/B