The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1302 / Det här med alla bilder som vi tar, för vem tar vi bilderna, å för vem är de intressanta egentligen?

 

 

 

Leksaksavdelningen..

 

Vi tar en massa bilder av olika anledningar, ständigt! När vi är på semester, och så är det familjebilder, eller så fotar vi konstnärligt, typ gatufoto, naturfoto, men se'n då? Vad är meningen med detta ständiga fotande/avbildande?

Å vem är intresserade av de här bilderna egentligen?  För det är nog bara minnesbilder för oss själva...ett tag, innan dom kastas!?

Bilder kanske också fungerar som en kommunikation, ett rop, se mig!
Titta vad jag gör! Titta var jag varit! Se på min bild!  Titta så fina bilder jag tar! Å här e jag är på semester! En semester jättelångt borta!
Jag finns alltså! Här är bildbeviset! Säg nå't fint om mig och mina bilder!  ;)

Bilder blir litet som att plocka blommor, man visar upp dom, visst e dom vackra, se'n är dom vissna och kastas!

Men frånsett allt det här så är det ändå ganska kul att fota!  :)
Håller på att ta en rulle Tri-X via en Olympus OM-1!

Ha en fin kväll,
önskar Bengan

 

 

Inlagt 2011-10-31 21:42 | Läst 7011 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Att samla ögonblick med kamera är ett sätt att leva och förhålla sig till sin omvärld tror jag. Kanske söker vi fördjupning, förklaringar, tillfredsställer ett grundläggande behov av att uttrycka oss? Eller också kanske vi bara gör det för att det är kul. :)

Olympus är bra och liten och har fina gluggar, deras 50/1,4 till exempel är riktigt bra. Jag startade min bana med en OM2:a som efter några år byttes mot en OM4:a. Just Om4:an hade en för sin tid revolutionerande ljusmätning, mulltispotmätning, dessutom kunde man mäta högdagrar eller lågdagrar och kameran räknade sedan ut rätt exponering. Fina saker med andra ord. :)

Bilden från leksaksavdelningen är fin, och kanske hittar vi där även en förklaring till varför vi fotograferar och varför det är viktigt. Att visa något som var. :)

-affe
Det var en mycket härlig bild med de vuxna som håller på med sitt och barnet som tittar på sitt eget vis. Fler såna här bilder tack!
mvh
Morgan Larm
Jag kastar skräpbilder direkt när jag plåtat. Eller vid första genomgång i Lightroom, då åker mycket. Men det som överlever denna hårda granskning blir kvar. Kastas aldrig. Återvänder istället till många och funderar på om de går att använda på nytt, i ny tappning. Känns som om den digitala fotovärlden är bättre på att återbruka bilder eftersom kontrollen över bilderna är så mycket bättre, jfrt med kontaktkartan och förstoringsapparaten. Det är nog så att digitalt foto = grönt foto. Ingen kemi, och mycket återbruk, sug på den!

En annan fråga, batteri till OM1. Hur löste Du det när 1,3 V kvicksilverbatteri inte längre går att köpa? Jag vet att när jag var i slutet på min analoga period så fanns det verkstäder som kalibrerade om exponeringsmätare, som i mitt fall på en Canon F-1, så att mätaren visade rätt med ett 1,5 V modernt batteri. Gissar att det finns verkstäder som fortfarande kan göra det tricket. Jag brydde mig aldrig om att åtgärda min F-1, vilket kanske var dumt. Men å andra sidan, jag skulle bli otroligt förvånad om jag laddade en gammal kamera med film när det ändå skulle sluta med att jag scannade remsorna. Jag har svårt att förstå varför.
Svar från Benganbus 2011-11-01 08:19
Hej Hans, och tack för intressanta synpunkter och tips!
Vad gäller skanner, så har mörkrummet aldrig varit min starka sida,
nu har jag fått tag på en teknik som ger mig utmärkta bildunderlag, bla dammfria, för att göra utmärkta svartvita kopior hos Crimson!
Och då kan man väl undra, varför inte fota digitalt då också!
Det är en mycket mer komplicerad och mycket mer känslomässig fråga!
Den har inget med teknik att göra! ;)
/B
før mig ær det som terapi :) och det ær før mgi sjælv jag tar 99% av alla bilder i min vardag, året runt var som helst nær som helst. kameran ær alltid med. ett sætt att leva och den levs bæst med Leica kom jag fram till ganska snabbt :) från en s95 till leica. en nyfunnen livsstil som legat begraven sen tonåren.
Svar från Benganbus 2011-11-01 08:22
Spännande och intressant beskrivning Claes...
Känner igen din beskrivning! :)
/B
Bengt, har Du kollat det här http://www.vintagebatteries.com/ På den sidan kan Du köpa batteri till Din Olympus. /Hans
Svar från Benganbus 2011-11-01 14:14
Tack! :)
/B
Mycket bra bild Bengan den borde du ha med i din kommande bok :)

Jag har ett klart mål med i stort sett allt mitt fotograferande och det är att nå ut med mina bilder utanför den lilla snäva krestsen som bland annat finns här på Fotosidan. Jag har varit runt på en del olika platser och fotograferat och skrivit. Bilderna och texterna har resulterat i en hel del publiceringar och utställningar. Nu tar jag mest bilder på mina barn och deras kompisar, det är bilder som kommer att resultera i en bok i framtiden men en del av dem har redan använts som illustration för olika artiklar.
//Chasid
Jag har en god vän som fotograferar ofta. Dock har jag sällan fått se några bilder, då han inte publicerar dem på internet. Och ännu mer sällan printar ut på papper. Men han hör till de få.

Jag själv vill gärna visa mina bilder och få beröm. Precis lika mycket som jag vill se mina egna bilder och tycka om dem. Samt ha skoj medan jag producerar bilderna.

Dåtidens fotografer hade inte alls samma möjligheter att visa upp sina bilder såsom idag. Den äldre generationen är definitivt färgad av det. :-)