The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1308 / Journalister och fotografer, behövs dom?

 

 

Självporträtt i Södertälje Hamn

 

När jag va på hemväg från sta'n idag, så gjorde jag ett uppehåll i Södertälje Hamn för att dokumentera den gamla stationsbyggnaden och biljetthallen innan den försvinner. (Man bygger en ny och modernare station i betong och glas. Den gamla stationen e bara i tegel)

I en fönsternisch ligger den nya tiden, gratistidningen Metro, som jag tar upp, och det första jag ser är,  Succé för Scoopshot – så kan du få med din bild i Metro

Intresset för att sälja sina egna nyhetsbilder till Metro är stort. Omkring 3 000 personer har laddat ner gratisappen Scoopshot efter gårdagens artikel om hur man kan få sin mobilbild publicerad i Metro – och dessutom tjäna pengar på det.  – Resultatet är över förväntan. Bara under den första dagen har vi fått in ett stort antal nyhetsbilder, säger Per Gunne, Metros chefredaktör.

Jesper Carlsson, 23, från Göteborg blev först att få sin bild publicerad i Metro (se sidan 11). För sin bild på ett butiksrån i Göteborg fick han 300 kronor!  ;)  :)

Normalpriset för en bild verkar vara runt 90 kronor...
Och så får man ju sitt namn i tidningen!!!

Nu skall jag inte berätta mera, men visst verkar det lovande! ;)  :)

http://www.metro.se/nyheter/ta-bilder-till-metro-och-tjana-pengar/EVHkkc!N9xl3zXPQqpgg/

 

Nästa steg kan nog vara,
-Succé för SMS-Scoop, skriv ditt eget kortfattade reportage om något intressant du varit med om, så kan du bli journalist i Metro!  Vi betalar upp till 300 kronor för publicerat bidrag. (Samtalet eller SMS-kostar 20 kronor)

Demokratiskt liksom, alla kan få vara med,
å inte bara en journalistelit! ;)


/Bengan

 

 


Ps.
Fotograferingen i gamla biljetthallen i Södertälje Hamn sköttes med en Olympus OM-1.  Trevliga grejer Olympus!! :)

 

 

 

Inlagt 2011-11-05 17:42 | Läst 2860 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tidningsfotografer måste ha övernaturliga förmågor för att kunna vara på plats när olyckor inträffar. Därför konkurrerar inte läsarbilder med fotografernas bilder. Problemet är att kunna kontrollera äktheten.
Jag tror att det stora problemet är att så få är beredda att betala för genomarbetad journalistik och bilder. Detta hänger säkert ihop med att många i dag är mer intresserade av att styla om sitt kök vart annat år än vad som händer i världen. Sedan har ju alla blivit "fotografer" i dag när det finns en kamera i varje mobiltelefon.

Att folk vill synas mer än förr är säkert också en sanning, men jag tror att det också beror på att tidningarna nöjer sig med en kvalitet man inte skulle godtagit förr. Nu menar jag inte den tekniska kvaliteten givetvis utan den innehållsmässiga.

Men summan av kardemumman är att vi i den vackra marknadsekonomin får den journalistik och de bilder vi betalar för. Och alldeles för få verkar vara beredda att betala för något mer än en gratistidning. ;)

-affe

Ps. Angående Magnus kommentar här ovan, givetvis konkurrerar läsarbilderna med fotografernas bilder. Inte om händelsen i sig, men om utrymmet i tidningen.
froderberg 2011-11-05 18:57
Även om läsarnas bilder konkurrerar med fotografernas bilder eller rent tar hela utrymmet är det väl inget problem? Det kan ju till och med vara bra.

Jag tror de flesta pressfotografer tycker att "må bästa bild vinna". Vem blir gladare över att en fotograf kommer till platsen efter en timme och fotograferar polisens avspärrningsband. Det är väl bättre att fotograferna kan ägna sig åt att utnyttja sin kompetens till jobb där en bra fotograf verkligen gör skillnad.

Naturligtvis kan man tänka sig bilder som helt består av läsarbilder, likt det finns tunna skvallertidningar med enbart paparazzibilder. Men där är vi inte idag och frågan är om det finns tillräckligt mycket intressant att skildra? Att en av gatukontorets krukor vält på torget i Skövde?, för att ta ett verkligt exempel.

Ett verkligt problem är när tidningar som Skånska Dagbladet och Norra Skåne säger upp alla sina fotografer och låter reportrarna ta bilderna. Då blir det bara att reportrarna fotograferar av den person de intervjua. Stela uppställda bilder som egentligen inte säger något om ämnet för artikeln.

En kommentar om rubriken:
Pressfotografer är journalister liksom reportrar och redigerare. Och säg aldrig som Skavlan: "Journalisten och sin fotograf". ;)
Chasid 2011-11-05 19:46
@Magnus. Även om pressfotografer jämnställs med journalister på en del tidningar så är de långt ifrån jämnställda i vanliga människors ögon. För dem är det fortfarande journalisten och hans fotograf (chaufför) som gäller… Jag är både reporter och fotograf och det händer att jag har mötts av förvånade kommentarer i stil med: "– Men du plåtar ju lika bra som en plåtis!" när mitt material har blivit publicerat…
//Chasid
Chasid 2011-11-05 19:54
@Affe. Jag jobbar på det gamla sättet och är mycket noga med att det materialet som jag skickar iväg för tryck är färdigt på alla sätt och vis. Det som är intressant är att många vill läsa den form av berättelser som jag jobbar med, jag har i vart fall fått mycket positiv respons på mina reportage från många läsare. Ett av reportagen som jag publicerade i en dagstidning gav mycket stor läsarrespons men trots det har jag inte fått publicera fler reportage i den tidningen och det tycker jag är märkligt...

Men å andra sidan så vet jag att reportage tar mycket utrymme i anspråk och det gäller att fylla tidningarna med mycket annonser för att tidningarna ska gå runt och då är det lättare att fylla tidningen med lättsmälta lättnyheter. Men jag ska inte klaga jag har ändå lyckats med bedriften att få ut en hel del reportage till olika tidningar i år.
//Chasid
Chansen att få bilder på värlshändelser i storstan är väl ganska stor då kameratäteheten per kvadratkilometer är skyhög numera. Kriminella får göra som förr i världen - jobba på natten! Det är lite svårare att få bra bilder då. Fast Affe kan nog fånga dem om de bara står stilla några minuter =)
Konstigt förresten att bilderna inte ska vara gratis för en gratistidning.
Den stora fotografen Allmänheten säljer sig för billigt. Var det detta du ville säga?
Svar från Benganbus 2011-11-05 19:55
Man får in många ungdomar i tidningen, och deras kompisar, och så är det ett billigt sätt att få bilder, osv, osv.
De e inga dumhuvuden på marknadsavdelningarna!
Å så e ju tidningen GRATIS! ;) :)
/B
Ps. Vi får väl snart se en fotografs sista (när)bild på ett rån.....!
Man skall låta publiken (kunderna) göra allt - det har bankerna insett för länge sedan.
För fotografer som anser sig göra ett hederligt professionellt arbete rekommenderas att följa en prislista som BLF - Bildleverantörernas Förening - ger ut. Den kan man få som abonnent hos föreningen. För uppdrag rör det sig om runt tusenlappen per timme vid fotouppdrag. För arkivbild (tagna på eget initiativ) kan det kanske bli betydligt mera, beroende på nyhetsvärdet och kvaliteten i bilden.
Se vidare
http://blf.se/
för detaljerad information.
froderberg 2011-11-07 10:26
Eftersom dagstidningar är med i TU (Tidningsutgivarna) som har avtal med BLF så är det som regel BLF:s prislista som gäller för dagspressen. De har en särskild dragspresslista. En vanlig nyhetsbild som säljs till flera tidningar kostar 750 kr ex moms.
För det första så har man gjort studier på hur folk värderar bilderna i vanliga dagstidningar. Det man kom fram till var att majoriteten inte alls brydde sig om ifall bilderna var snygga, fint komponerade eller "bra". Så länge bilderna visade vad texterna handlade om så var läsarna belåtna. Svensson nöjer sig alltså med väldigt enkla bilder. Nedslående nyheter för oss fotonördar alltså! ;-)

För det andra så har digitalkameran gjort att betydligt fler fotograferar och dessutom klarar av att ta hyfsade bilder. Jämför gärna med datorns och internets genombrott. Idag kan i praktiken vem som helst hantera ett tangentbord och en dator. Tillsammans med tekniken som gör att nästan alla har en kamera med sig (telefonen) innebär det att det rör sig flera miljoner "nyhetsfotografer" därute som Magnus och Thomas är inne på. Å vilken redaktion kan konkurrera med det?

Och så var det detta med "journalisterna" också. Redan idag använder de stora nyhetsförmedlarna vanliga människor för att rapportera från krishärdar, krigszoner, slutna samhällen, katastrofer och olyckor. Man hämtar information på bloggar, twitter, YouTube, och så vidare. Oftare och oftare ser man vanliga människor nyhetsförmedla på olika sätt vilket funkar alldeles utmärkt och många gånger till och med bättre eftersom du får snabbare nyheter och från förstahandskällor.

Summa summarum: Professionella journalister och fotografer kommer att finnas kvar - men de kommer att vara färre och delvis ha andra roller. I alla fall när det gäller den renodlade nyhetsrapporteringen.
Svar från Benganbus 2011-11-06 19:07
" Redan idag använder de stora nyhetsförmedlarna vanliga människor för att rapportera från krishärdar...."
Jotack, det har jag märkt! Å det enda skälet är att det är billigt, nästan gratis liksom! :)

"Summa summarum: Professionella journalister och fotografer kommer att finnas kvar - men de kommer att vara färre och delvis ha andra roller...."
Men då e dom nog inte journalister eller fotografer längre...!?
/B
Världen är fylld av bilder och text. Kvalitetskraven går ner efter hand som ungdomarna erövrar maktpositioner. I mina barns generation ser dom inte problemet med sär stavning lika lite som dom ser kvalitets bristerna i iPhone bilder, om Ni förstår. Vi äldre är körda. Tjolahopp!
syntax 2011-11-06 16:34
Sedan tar ungdomarnas ungdomar över - och de tidigare ungdomarna är helt körda. Världen vänder, och tidigare kvalitetskrav kommer åter. Vi riktigt gamla generationer blir förebilder och vördade fäder. Tjolahopp!