The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1309 / Kortrapport från en surdegsbagerilärling!

 

  

Va på surdegsbakabrödkurs i Järna i dag (söndag) från 09.00 till 18.00!  Vi började med teori, se'n smakade vi på surdegsblandningar, och satte några större degar, bakade, förjäste, gräddade brödet i omgångar i vedugn och plockade ut brödet, städade och avslutade med en sammanfattning samt till sist nedplock av brödet i påsar för hemtagning! Å det blev mycket att ta hem!!

Järna Vedugnsbageri

 

 

Tända vedugnen.

 

 

 

Vår lärare, Dan Brouwer, konstaterar att nu brinner det i vedugnen.

 

 

 

 

Provsmakning av olika surdegssatser.

 

 

 

 

Delning av jäst deg för formning och bakning. Man väger degen för att få rätt storlek/vikt.

 

 

 

 

Sedan Formar vi.  Å det va inte så lätt som det ser ut. Olika degar = olika brödsorter har olika degar, som har olika konsistens, och kräver olika handgrepp för formandet av degen innan bakning, antingen fri degklump eller en degklump i en form. Å så kanske det skall vara valnöt eller nå't annat i brödet eller kross utanpå.....

 

 

 

Grannen Christofer och magister Dan formar.

 

 

 

Ut och in med grejer i vedugnen.

 

 

 

 

Efter avslutad kurs fick vi elever dela upp brödet och ta med oss hem. Här står en del av brödet på vedspisen hemma. (Resten av brödet står i kassar på diskbänken, så det blev en hel del bröd att lägga i frysen).

Och några av våra grannar i närheten blev också glada!  Nybakat bröd, tack, va trevligt!

De va allt bloggande för idag, för jag e litet trött liksom!  Att både sitta på skolbänken och jobba praktiskt de va litet ovant :)

Men det här va kul, och intressant!!  Och mycket gott!  :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-11-06 21:02 | Läst 2113 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.





(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Och du jobbar för brödfödan (kunde inte låta bli... förlåt)
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:54
Så er'e, vi pensionärer måste ju göra så numera! Slita i bageriet! ;)
Kul, vi har anmält oss till kurs hos Saltå Kvarn.
Står på väntelista sedan i juni, jag börjar tro att de glömt oss :-(
Får väl skicka dem en påminnelse.

Du skulle varit med till Uppsala. Rauni hade med två OM1
Du hade kanske kunnat övertala henne att sälja en :)
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:57
Kolla Järna Vedugnsbageri vad gäller surdegskurs
http://jarnavedugnsbageri.se/

Vad gäller OM-1, jag vet att Rauni har några... :(
Va dom fina?
/B
begust 2011-11-07 08:18
verkade vara i bra skick
Lite annan smak än limpan från ICA va?!
Den stora frågan är dock: vad tog du de fina bilderna med? ;-)
//Ewa
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:48
En lätt, och en svår fråga...! ;)
Den lätta frågan, jovisst en helt annan smak på det här brödet än det man köper från ICA! :)
Varje brödsort har sin egen personligthet, sin egen smak och konsistens.
(Vi hade också en liten brödprovsmakning innan vi började baka)

Å så den svåra frågan..litet känslig kanske också... ;)
Ok, då kör vi!
Ibland får man ta till ICA-bröd då man har litet bråttom, tex då det bara skall dokumenteras, då man är full upptagen i sin konstnärliga brödbakningsverksamhet, så därför va jag tvungen att ta bildern med Canon G10! ;) :) ;)
B)
Det där det är riktigt bröd det! Känner doften ända hem till K-holm
// Leif M
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:51
Doften av nybakt bröd är härligt!
Så efter ett antal timmar runt bakbord och vedugn få känna doften av nybakt bröd, de va inte alls så dumt! :)
/B