The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1310 / Att snöa in på prylar! E det marknadskrafternas mål, att vi ständigt skall vara otillfredställda?

 

 

Många känner nog igen det här, man ser nå't intressant, en ny grej ofta presenterad med hjälp av skicklig reklam, å så tycker man det gamla inte räcker, utan man måste bara ha den här grejen, och i vårt fall fotografin, så är det ofta en ny eller annorlunda kamera det handlar om!

Och blir det bättre bilder då?  Eller utvecklas man som fotograf? Eller är det här bara ett tecken på den ständiga otillfredställelsen som vi har i oss, trots att vi ofta har ett överföd av prylar redan!

För man lockas att aldrig vara riktigt nöjd med det man har, eller där man är, eller med den man lever med  ;) Man tror man måste ha nå't nytt hela tiden för att utvecklas, för utvecklingen sitter väl inte inte inombords!?  Och se'n tror man att man skall "hittar hem" med den här nya prylen, att  äntligen få ro liksom, och  kommer jag att ta de där superbra bilderna!  För det är väl ändå kameran det hela beror på...?

 

 

 


Alltså, jag har hittat en "ny" kamera på något sätt! Vi får se om jag kan utvecklas som fotograf av den också! Visserligen är det två kameror som det handlar om, två Olympus OM-1.

Ni som följer min blogg vet att jag se'nt omsider upptäckt den här OM-kameran från 1970-talet, dels av en kompis som berättat en del om kameran under en tid, sedan har grannen låtit mig låna en av hans kameror. (Grannens kamera hade legat på vinden i en 10-15 år, och innan dess varit med om en del friluftsäventyr, kajakpaddlingar och fjällvandringar, och det syns tydligt på kameran!)

Och med den här slitna OM-1:an har jag tagit några rullar Tri-X, och börjar tycka att det blir mer och mer intressant!  Bla för att kameran är så liten, så kompakt och att den inte låter så mycket,  påminner om en M Leica liksom! :)

Och nu har jag även fått bli "fodervärd" för en svart Olympus Om-1 med ett 28 mm av en generös fotograf som tyckte att kameran skulle användas.
Fast det ingår en liten överenskommelse i det hela också, som gör att kameran kan bli min! ;)  Och jag känner mig mycket hedrad av det här generösa erbjudandet på flera plan!

Som sagt jag har en svart OM-1 och en sliten OM-1 just nu! 
Livet leker, och framtiden ser mycket ljus ut!

 

 

 

Den fotograf som använt den svarta OM-1:an tidigare, är en mycket duktig fotograf, det upptäckte jag bla av att ASA-inställningen stod på 400! :) ;)

 

/Bengan

 

Ps.
Och så det här med talang och/eller träning!  :) Och visst har nog den här musikern flera instrument, men det är nog inte huvudsaken...  ;)

http://www.youtube.com/watch?v=GWsDen3la50&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=-AOsP8KBp8g 

 

 

 

Inlagt 2011-11-07 08:39 | Läst 2912 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Där tar du upp en bra fråga :-) Enligt mig själv kan man ta läckra bilder oavsett kamerahus. Det gäller bara att vara kreativ och fördelar med kamerautrustningar är att man trivs bra så påverkar det välmående att man tar bra bilder.
Svar från Benganbus 2011-11-07 09:03
Så är det nog Mikael, det gäller att våga inse det också!
/B
Jag tror jag behöver en Leica M4. Då blir jag både lycklig och en bättre fotograf.
Svar från Benganbus 2011-11-07 09:02
Undrar det... Jag har prövat en M4,
men nu skall jag pröva en OM-1! Då!! :)
/B
Ps. Positivt e i alla fall återvinningen! :)
N Thomas Meldert 2011-11-07 09:31
Återvinning är hela grejen. Och är billigare än nytt!
Svar från Benganbus 2011-11-07 10:40
Och det va kanske därför dom gjorde grejerna så hållbara förr,
generation efter generation skulle få möjligheter att få använda en Leica M4...!? ;)
Hmm, yes, for some time now my fingers have been itching for something different from my 5D mkII..=*^)

Something lite (American spelling)..=*^), something suited for "instant photography", something I can carry around and not fall over. Something that won't break my back after a day walking around.

In other words - I am thinking of going back to analog - to *film* - ouch...

And a rangefinder - can't even remember if I've ever owned one - have I?

Almost, almost bid on a rare Leica last night - a Leica MDa..=*^)

But then I got some part of sense back - thought - hey, if you get this body, you gotta get a finder, a lens - or two - a developer tank and all that stuff, film, fix a place to do the developing and spend another £500 - or more on a scanner...

So, I didn't click on the "place bid now" button, put the Mac to sleep instead and went to join my lovely wife in the bed (who by the way supports me fully if I feel this is what I want to do - amazing woman she)..=*^)

But my fingers are still itching - and this morning it's back to eBay...

Hmmm, this one? How about that one?

Silly me, or?...

=*^)
Svar från Benganbus 2011-11-07 09:22
In today's world, where almost all the musicians playing electric, the talented musicians who play music for a long time, feeling a desire to play unplugged for a while. In order to revive a sense, and to test their basic knowledge of music ...
So it may also be ...
Maybe for a while, and then together with the electric ...
/B
Jo - jag känner igen symptomen! Själv har jag löst saken på elegantast tänkbara sätt. Jag har nämligen så enormt mycket gamla kameror, att jag så att säga kan gå varvet runt. Jättehögen av kameror uppdelar sig i ett antal olika system. När jag har plåtat för länge med ett, så går jag till det system som ligger längst bort tidsmässigt - och under över alla under, det känns alldeles som nytt igen!
Så det är bara att lassa in grejer, så når du snart samma lyckosamma läge.
Svar från Benganbus 2011-11-07 09:26
Det här vill jag helst inte läsa!! ;)
För jag har karaktär! ;)
Jag skall bara ha två Olympus, en svart och kanske en blank!
Men man kan se det positivt, återvinning! :)
/B
OM-1 är superb kamera i litet fodral. Tålig och diskret. Zuiko 28/2,8 är just rätt lins för den kameran. Tillräckligt skarp i alla lägen också, men även 28/3,5 går utmärkt.
Om man plåtar analogt är OM kostnadseffektivt och klart återanvändningsämplig.

Tänk vilken kalaskamera att starta med för en fotointresserad ungdom. Börja analogt och om du vill sedan gå digital. Slopa analog kemi, lämna till framkallning hos fotofirma, och skanna sedan till PS.

Lycka till Bengt med OM.
Mvh
Bob
Svar från Benganbus 2011-11-07 10:41
Tack för det Bob!
Mvh Bengan
butreion 2011-11-09 10:29
Slopa kemi, lämna till framkallning och skanna?

Hela grejen med att skjuta film är väl mörkrumskopiorna? Så ser jag det iallafall. Annars kan man väl lika gärna köpa sig en digitalkamera?

Johan
Jag förstår exakt vad du menar. Idag ska jag få en Rolleiflex. Det ska bli spännande att fota med denna nya kamera från 50-talet! ;-)

För övrigt har jag också en Pentax MX med ett 28/3,5 och ett 50/2. En skön kombination som påminner en del om din OM-1.
syntax 2011-11-07 10:40
En 20-årig tjej skrev på sin blogg: "...Jag har fått en Olympus OM-1 av min farfar. Jag är alldeles tagen av denna läckra lilla apparat. Filmerna bara rasar igenom..."
Svar från Benganbus 2011-11-07 10:44
Nåja, nu skall vi ta det lugnt och inte marknadsföra den här lilla godbiten till SLR-kamera för mycket. Då stiger priserna och annat onödigt!
Ungdomar skall starta digitalt, och gärna fortsätta med det för vår skull! ;)
B)
Vi får aldrig slå oss till ro och bli nöjda!
Utan den drivkraften som avundsjuka och viljan att bli först, bäst, snabbast och/eller vackrast hade varken elden kunnat tämjas till att bli ett verktyg och inte heller hade varken hjulet, ångmaskimen eller halvledaren sett dagens ljus.

Sedan kan man ju undra om alla alltid måste vara bäst eller om vi kan nöja oss med att vara tillräckligt bra.
syntax 2011-11-07 13:15
Inte heller det där tunga lårbenet som visade sig vara så bra att slå i huvudet på sin nästa. Men visst - du har alldeles rätt.
Så som det är i det lilla, är det i det stora. "Tillräckligt bra" funkar inte med det ekonomiska system som vi tillämpar för närvarande. Antingen framåt eller bakåt. Stillastående är en ekonomisk omöjlighet i detta system.
lynxx 2011-11-07 13:25
Ack ja..Kommunismen har ju, med allt önskvärd tydlighet, visat sin otillräcklighet och håller på att tyna bort i de sista dödsryckningarna och till och med Västvärldens kelgris sedan 1400-talet, kapitalismen, börjar ju se lite krasslig ut med feber och halsont så undrar jag.... VAD FAN SKA VI HITTA PÅ I FRAMTIDEN??

Vi kanske måste satsa på att bli starkast, köpa Leica och slå varandra i skallen med lårbenet igen??? Anarkismen är här!!!
syntax 2011-11-07 13:39
Vi väntar på att framtidens ekonomiska system skall bli formulerat. Ett system som tillåter oss att lite vila på våra lagrar och nyttja våra enorma framsteg - utan att för den skull knapra i oss hela planeten.
Detta system kan vi inte föreställa oss i dag - lika lite som man på exempelvis 1500-talet kunde föreställa sig våra nuvarande ekonomiska system, deras drivkrafter och nytta.
Under tiden försöker vi att sitta så snyggt i båten som möjligt. Återanvänder gammalt som Bengan gör, och känner stor glädje med det.
lynxx 2011-11-07 16:59
Väl talat! Undrar om vi hinner skåda ljuset under min livstid, bara.
Jag gissar att det är utvecklande att prova olika kameror, precis som en rallyförare utvecklas av att testa olika bilar. Däremot verkar det korkat att köpa på sig 10 balla rallybilar om man ändå kör saktare än alla andra. Dvs, resultatet (=bilden) går före teknik i alla lägen.

Sen att det är kul med grejor i allmänhet är en annan sak. Inte fotografi.

Tommy :-)
ojanson 2011-11-07 14:14
Skall man från A till B väljer en del den breda, snabba vägen.
Andra tar lika gärna den smala, kanske trevligare.
Målet är det samma. :-)
tomazon 2011-11-07 14:25
Hehe, det här blir en tävling i analogi ;-)
Man kan väl säga så här - det finns nog lika många mål som fotografer och därmed lika många vägar till målet och alla blir saliga på sin fason. Allt är ok. Kameror och objektiv är ett viktigt verktyg för en fotograf. Det viktigaste verktyget är dock hjärnan och ögonen om man vill fotografera.

Tommy
Svar från Benganbus 2011-11-07 14:36
Vadå lika många mål som fotografer!? ;)
Er'e nå't Feynman-diagram i kvantmekaniken ni talar om!?
"Det kan lika väl betyda att partiklarna (= fotograferna) följer varje möjlig bana" :)
B)
tomazon 2011-11-07 14:54
Hehe japp, nu vart det komplicerat - jag skyller på Olle som lurade in mig i nån analogifälla ;-)

PS: Herr Feynman känner jag inte.

//T ;-)
Svar från Benganbus 2011-11-07 15:26
Ungdomar!
Hört talas om internet! ;) :) ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman
Men då behöver du inte något av mina exemplar. Fast det går ju faktiskt ha tre likadana kamerahus också!
Svar från Benganbus 2011-11-08 18:22
Återvinning och användande, i stället för vindsprydnad! ;) :)
/B