The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1312 / Vad har vi analogister att sätta emot egentligen!? Mot det digitala menar jag!

 

 

 

 

Olympus OM-1, 2,8/28 mm, Tri-X

 

Frågan dyker såklart upp då och då, både hos mig själv och från andra, varför fota analogt egentligen? Jag får ju ofta bättre skärpa, snabbare framkallning, bättre färger, och kan köra på ett högre ISO-tal, allt är i stort sett bättre med en digitalkamera!

De e klart, man kan väl tala om valörer i den svartvita analoga filmbilden, eller låg/högdagrar osv, men det betyder nog inte så mycket i min fotografering.

Så vad finns kvar då? E de kanske bara en vana  (eller ovana) att fota analogt...

Jo det finns något annat kvar, för någonstans så känner jag att jag missar något, eller saknar något, eller tappar något när jag fotar digitalt, allt blir litet väl tillrättalagt, känns som ett slags "curlingfotograferande" liksom!  Ursäkta! ;) 

Men den som har startat att fota digitalt, utan att ha gått "omvägen" över det analoga,  kanske kan ha svårt att förstå det här...?

*
Men jag måste tillägga, mörkrummet sköter Crimson mycket bättre än vad jag någonsin kunde. Jag använder deras Lambda-teknik, och mest i storlekar 40 x 50 cm. Det funkar mycket bra för mina behov! :)

 

Ok, nu är det så här för mig i alla fall vad gäller att fota analogt,
men alla är vi olika, och har sannolikt olika motiv för vårt fotograferande!  :)

 

 

I morgon är det Ellens Fotografiska på Twang för första gången, å då kanske vi  kan fortsätta den här diskussion, eller om något annat! :)

Alltså, från 15.00, Katarina Bangata 25!


/Bengan

 

 

Canon G10

 

 

Inlagt 2011-11-08 13:35 | Läst 3778 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
De smala vägarna är oftast trevligare än de breda.
Även om de leder till samma ställe.
Jag har fotat analogt under större delen av mitt liv och ALLTID längtat efter ett ordenligt mörkrum. Utan det så fick det bli diabilder i många år. När den digitala fotografin kom blev jag överlyckligt över att kunna arbeta med bilderna i det digitala mörkrummet vilket ju är halva nöjet. Har funderat på att köra en rulle eller två på min gamla Canon F1, men jag ser inte vitsen med att gå tillbaka.
Varför sätta emot? Låt dem hållas. och vi kör på som vanligt.
Det ska bli intressant att se vem som får sista rullen :). Som tur är har det digitala tåget täta avgångar så det finns alltid ett som passar :-).

/Torbjörn

PS Tjuvhåller några rullar Fuji Acros 100 i kylskåpet
Ja det där med tyngd och känsla tycker jag man känner ofta med analoga bilder jämfört med digitala. Det kommer mer naturligt med kornen. Digitala tunga bilder måste bearbetas väldigt mycket och kräver väldigt mycket kunskap i PS tex. kan jag tycka. Inte alltid. Och jag tror det är bra för de som vill lära sig foto att testa på en helmekanisk kamera något år. Jag sprang runt bl.a med min Hasselblad ett år och kände att jag lärde mig väldigt mycket om lus, tid och bländare. Hade jag fotat digitalt kanske jag oftare hade valt auto-läget, eller det är så det har varit för mig för jag har ju fotat digitalt också en massa. Sen gillar jag helmekaniska plåtburkar med objekltiv på..det är ju viktigt också, känslan man får av verktyget. Jag kan känns kvalitet i vissa nyare proffshrejer också men de har jag inte råd med så därför kör jag med gamla proffsgrejer rundat med annat som verkar kul...

När det gäller sportfoto och wildlife-foto passar nog en digital proffskamera mycket bättre..

Kanonfin bild med nya kameran Bengan!
Glömde tipsa om den här sidan när vi sågs:
http://zuserver2.star.ucl.ac.uk/~rwesson/esif/om-sif.htm
Om du nu inte redan varit där och snokat. ;-)

Ses imorgon. Spänd på att höra hur fodervärdskapet avlöpt...
För mig handlar det väldigt mycket om själva kameran. Den taktila känslan i mekaniska kontroller, rattar och vred finns helt enkelt inte i moderna systemkameror, dessutom är de moderna kamerorna rent ut sagt klumpiga och groteskt stora. Objektiv stora som kaffetermosar med noll känsla i fokuseringen.. Ett normalobjektiv eller tom. ett 135/f2,8 skall få plats i byxfickan, ja även jeans med lite vilja!
pic-tor 2011-11-09 16:28
Jag har en Sony A850 och jag ser ingen skillnad alls i handhavandet av den jämfört med mina gamla analoga kameror. Mest använder jag A-inställningen (ratt) och väljer själv bländare. ISO-inställningen gör du genom att trycka på en knapp och skjuta en liten spak. AF är ingen större skillnad, du kan köra manuellt också. Det finns märken där du måste in i menyer hela tiden och det måste man med A850 ibland också. Det är ingen konst att gå från en analog kamera till A850. Visst det är en s k fullformatare, gediget byggd och väger en del men är väldigt lättarbetad. Jag använder flera objektiv till A850 som jag tidigare använde till mina analoga kameror. Du drar alla moderna kameror över en kam. Gå in i en bra fotoaffär och känn på de nyaste modellerna och kanske blir du av med en del fördomar.

Ha det gott
/Torbjörn