The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1335 / Varför fota med en Olympus OM-1 när man har en M Leica?

 

 

 

 

 


Intressant fråga, men svaret är nog inte så konstigt när man tänker efter.
Vid första anblicken kan väl steget från en mätsökarkamera till en SLR verka ganska stort, för det är ju två helt olika kameratyper!

På mätsökarkameran så ser man motivet genom en separat sökare, mäter avståndet genom den sökaren också, och ofta är en mätsökarkamera kompakt och ganska tyst då det inte finns någon spegel som fladdrar i kameran.
En liten behändig kamera liksom. För gatufoto tex!

Men den har sina begränsningar vid tex närbildfoto och vid längre brännvidder. Ofta är det snapshot-fotografer och liknande som använder en mätsökarkamera, och då ofta med ett normalobjektiv eller en vidvinkel.

 

 

 

På den andra kameratypen, SLR-kameran, så är ju sökaren genom objektivet med hjälp av en prisma/spegel, och det låter ju bra, men sökaren känns ofta litet trång och blir ibland litet mörk på en SLR, och de här SLR-kamerorna är ofta litet större, objektiven blir större, då man ofta måste ha en retrofokuslösning på objektivkonstruktionen, och så slamrade kamerorna ganska mycket vid avtryck, just pga spegeln i kameran.

 

 

 

 


Det här ville Olympus ändra på, så man gjorde en SLR-kamera på 1970-talet, Olympus OM-1, som var lika kompakt som en mätsökarkamera, och nästan lika tyst, och med en mycket bra SLR-sökare, och hade kvar de fördelar som en SLR-kamera har, tex vid närbildfoto och vid långa brännvidder.  Det här är litet kortfattat vad Olympus OM-1 handlar om.

Alltså, en liten kompakt SLR i storlek som en M Leica, med bra och kompakta objektiv, och kameran är nästan lika tyst som en M Leica! :)

Bra gjort, Yoshihisa Maitani

 

Då förstår ni att steget inte är speciellt långt mellan M Leica
och en Olympus OM-1!
 

 


Och en Olympus OM-1 med normaloptik/vidvinkel tycker jag är lika lätt att ha med sig som en M Leica. Och oss emellan, så tror jag inte jag kommer att upptäcka några större skärpeskillnader mellan objektiven heller! :)

Så det här är svaret på frågan som ställs i rubriken! :)


 

 

Södertälje Hamn

Här fotade jag med en Olympus OM-1, det va människor båda bakom och framför mig, jag tog en tre, fyra bilder, visst hördes det litet mer än med en M Leica, men ingen verkade höra det, eller brydde sig!  (28 mm, Tri-X) 

Mer läsning om Olympus OM-1 

Så nu kör jag Olympus OM-1 ett tag framöver!

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-11-30 09:52 | Läst 7225 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker du ska vända på frågan ;)
Varför fotografera med en Leica, när man har en OM-1:a?
Någon 28:a hade jag aldrig, min favorit var den lilla nätta 24:an.
Svar från Benganbus 2011-11-30 10:18
Det beror nog på hur man startat! ;) "Plågade" mig igenom femtio år med M Leica innan jag hittade till OM-1! Och omväxling förnöjer! :)
/B
Olympus OM-1 har blivit kultkamera i många kretsar. Själv är jag inne på andra omgången - jag hade den några år under 1970-talet, och nu är det OM-1 igen. Allt funkar perfekt för en mycket bred fotografi. Det hindrar inte att mätsökarkameran har en given plats, både i mitt hjärta och i min användning.
Varför fotografera analogt när man kan fotografera digitalt? Jag är inne på min ca 15 kamera sedan mitten av 60-talet - en Leica M9 - och har aldrig haft så kul som nu! Har ägt bl.a Canon F1, OM-1, OM-3, Canon AE-1, Canon EOS-1, Leica M4-2 etc.
Svar från Benganbus 2011-11-30 11:54
"Varför fota analogt när man kan fotografera digitalt?"
Ja säg det Oscar, det är väl nå't sån't där man inte riktigt kan förklara liksom....

Men viss funkar det fint med det digitala att snabbt lägga upp bilder i bloggen!
/B
syntax 2011-11-30 14:21
Leica M9 - jo, jo - finfina grejer. Saken är bara den att spargrisen skriker i högan sky! En Olympus OM-1 kostar i dag ett mindre antal hundralappar - det är det fina med den digitala fotografin, så att säga. Man kan unna sig att leka med en hel del kameror. :-D
snyggaste kameran du har här utan tvekan nikon fran själv kommer jag aldrig at komma till at fotta digitalt,gud va tråkigt at sitta framför en dator o sitta o pillra,jag blir tokig på alt de där jävla tråkiga dator pratet bland mina fotokompisar fast de blir säkert bätre inte vet jag,fast på fotoklubbens senaste möte nu var de tydligen flera digitalfotografer som var intereserade av de analoga ha de gott harald rosenborg trondheim o peter northug
Vän av ordning ser återfall av vitt??? tomt vitt uppe och nere?