The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1344 / Mera varningar om Olympus! Mao, vidare läsning sker på egen risk, eller läsning endast för förryckta!

 

 

 

#1464961


Tänk på att det här jag skriver bara ett personligt och privat tyckande i en blogg om en Kamera!   Jag representerar inte något företag!  ;)

Jag skriver bara om en kamera som jag har upptäckt vara mycket speciell, spännande och mycket intressant, inget annat!  Men märk väl, det är inte någon tvingande bloggläsning, som när man läste katekesen förr, utan du får faktiskt välja själv om du vill fortsätta att läsa om den här spännande kameran! :)
Schysst va? :)

Och det tror jag är viktigt i dagens samhälle att välja. Tex Skola, elleverantör, pensionsfonder, äldrevård osv, osv...  Eller som på Tv, du väljer själv vilka program du vill se!  (Fast de e klart, nå'n har från början valt hela utbudspaketet...)
Å nackdelen med Tv är väl också att man inte kan kommentera alla program man inte gillar så att Tv fattar vad som e dåligt...

 

 

 

Att synas...

 

 

Så man får zappa sig vidare till nå't intressantare program, eller nå'n intressantare blogg, eller så byter man Svt Play-program från nå't töntigt program som tex "Veckans brott" till det fantastiska "Vetenskapens Värld!" ;)

"Vetenskapens Värld", det kallar jag för ett intressant program! Det programmet skulle alla tvingas se i Sverige! :)

Men till saken, avikande åsikter om själva kameran, Olympus OM-1, om det finns några, mottages såklart med största tacksamhet!

 

 

Så nu en sista varning, ta det nu lugnt med nå'ra inköp av Olympus OM-1!
Även du tycker den känns lika intressant som en M Leica,
fast det är en SLR!


För det här är bara en informationsblogg! En blogg e ju som en skröna, eller en slags modern saga, som visas elektroniskt!
Och Olympus är en gammal kamera från 1970-talet!!  Och det finns så mycket annat och nyare att köpa till jul!

Det enda hotet med en så'n här kamera, om nu nå'n köper en så'n här gammal begagnad grej, det är väl att konsumtionsfarten i Sverige minskar en aning...
Ursäkta finansministern!
Fast det är borde nog vara marginellt va?  Med tanke på vad annat som köps fram till jul? Eller är det här en samhällsfara?

Och försök också att genomskåda det här bloggandet, för det här är marknadsföring, fast i bloggform! :) Så gå inte på de här! Välj en annan blogg eller en annan kamera!  Du väljer!  



I dag är det i alla fall Twang (nu är det verklighet)  Kl. 15.00 som sagt!

 

 

 

Jag har en svart Olympus OM-1 i knapphålet med ett 1:2/35 mm, så ni känner igen mig.  (För jag kommer litet senare i dag)


/Bengan

 

 

 

Frisören

 

 

Inlagt 2011-12-07 08:09 | Läst 4712 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bästa sättet att kommentera TV-programmen är att låta bli att titta. de har nämligen järnkoll på tittarsiffrorna =)
Och enda abret med OM-1 är batteriet. Annars är det en bra kamera. Mer säger jag inte. Begagnatpriserna är höga nog.
Efter att varit Tv-fria några år så har vi upptäckt Svt Play!
Man tittar när man vill!

Vad gäller batteri, tag ett Zink Air 1,4 volt, och lägg det i en liten rund hållare du gjort av tex en bit isolerad ledning! :)
Så att batteriet ligger kvar i mitten av batteriutrymmet!
Funkar fint!
B)
N Thomas Meldert 2011-12-07 10:37
SVT play är nästan det enda jag tittar på, tack. Man bestämmer ju själv när man vill se. Helt perfekt. Zink-luft-batterier håller tyvärr inte så länge. Max ett halvår vid flitig användning. Och adaptrar har jag flera. Bättre då med en adapter som tar ner spänningen på ett vanligt SR44-batteri. SR 44 håller mycket längre. Min OM-2n är gjord för SR 44.
Svar från Benganbus 2011-12-07 12:24
Vi skulle inte prata så mycket om den här fantastiska lilla kameran...
Ok?
B)
Att kunna "välja själv vad man vill se på TV" bland 30-40 kanaler är förödande för bildningsnivån i Sverige. Folk i allmänhet tittar mest på skräp och tappar snart förmågan till kritiskt tänkande och ifrågasättande, för inte tala om att kunskapen om vad som händer i vår värld helt försvinner. Helt plötsligt är det viktigaste i folks liv hur det går får bonden - får han sin fru i TV programmet......... Vad har detta med fotografering att göra. Ingenting. För övrigt anser jag att OM-1 är en mycket trevlig kamera rent design och användarmässigt. Det var även den OM-3 jag ägde för många år sedan. Dock är analog fotografering med en plastremsa något som vi skall pensionera, på samma sätt som vi gjort med gamla videoband och kasettband. IMHO
Svar från Benganbus 2011-12-07 09:08
Jag tycker att man borde få välja pensionering!? ;)
I alla fall på de saker man gör på fritiden! ;)
Litet frihet måste vi få ha kvar! :)
/B
syntax 2011-12-07 09:13
Pensionsåldern verkar oväntat flexibel. Filmförsäljningen ökar åter (från sin bottennivå efter det digitala genombrottet). Kan det ha något att göra med trevliga gamla kameror, fint byggda i metall, gentemot fula klunsiga kameror byggda i plast? Kan det ha att göra med att verktyget aldrig är oviktigt? Känner man sig komfortabelt med sitt verktyg, blir det ett bra arbete utfört. För den som har fotografi som hobby kanske det rent av hänger samman med att man gärna pysslar med det som verkar roligast? Den effektivaste resan mellan punkt A och punkt B är sällan den roligaste.
En OM-1n kostar ungefär 700 kr på ebay, och det är ett bra pris för att få börja använda alla fina Zuiko objektiv.
För juniorerna med digitalhjärna så föreslår jag Olympus E-PL1 som kostar 1400 kr ny. Kanonkamera med tillgång till alla objektiv du kan tänkas leta reda på i världen, med billig adapter. Otroligt billigt!
Plåta mera.
Mvh/Bob
Svar från Benganbus 2011-12-07 12:00
Tack för intressanta fototips Bob!
Fast nu börjar väl priserna öka,
i alla fall på den Leicaliknande lilla analoga SLR-kameran.... :( ;)
/Bengan
Jag har en egen uppfinning, det enda som behövs är ett rör Treo och en vass kniv. I treolocket finns en liten behållare med fuktkulor. Om man skär bort den och skär ut botten på den så kulorna trillar ut blir det en perfekt ring för batterikammaren i en OM-1, och hålet i mitten är exakt rätt storlek för 1,4V batteriet. Superenkelt, jag kan skicka en bild om du vill. Ett rör med Treo kostar 36kr..
Svar från Benganbus 2011-12-07 11:55
Mer tips! Spännande och intressant!
Tack!
/B
Jag hade en OM-2n. Det var min andra dslr, min första var en Pentax MX. MX:en var helmanuell, för så skulle en riktig kamera vara hade jag fått för mig. Jag hade nämligen fotograferat en del med min pappas Pentax, vilken var helt manuell och saknade inbyggd exponeringsmätare, så den fick man hålla i handen. MX skulle ju vara riktad till avancerade amatörer. Men jag upptäckte snart att jag föredrog automatik i mitt natur- och djurfotande som jag höll på med då. Dessutom upptäckte jag nattfotograferingens attraktion och när jag läste om OM-2n i Norrländska Fotocentralens katalog kunde jag till slut inte motstå längre utan bytte till en svart Olympus. Det var kärlek direkt! Vilken kamera! Och vilken exponeringsmätning! Bara att ställa upp kameran i mörkret, skruva lämpligt mycket på exponeringskompensationen och dunka igång exponeringen så skötte kameran resten. Nattbilderna blev som regel helt perfekta! För att inte tala om hur befriande det var med bländarförval med tele i skog och mark, man var alltid redo att ögonblickligen skjuta djur i snabba lägen och under snabba ljusväxlingar beroende på vart man riktade kameran. Gick djuret in i skuggan var man med direkt.

Jag tror OM-2:ans exponeringsmätning fortfarande är oöverträffad. Plockade just fram Norrländska Fotocentralens katalog från 1979 ur bokhyllan, som jag sparat. Då var jag 17 år och hade sommarjobb, lätt att lista ut vart alla pengarna tog vägen :-) Mina OM2-kameror sålde jag för några år sedan, annars brukar jag alltid spara på allt gammalt. Jag fick för mig att göra ett undantag denna gång. Tja, ibland saknar jag dem av nostalgiska skäl. Om det någon gång kommer en sådan där lösning där man stoppar in en digital "filmkasett" i en analog kamera och får ut bilderna digitalt kommer jag att förbanna att jag sålde kamerorna. Jag gick länge och hoppades på en sådan lösning. Men min Pentax MX har jag kvar! Nu har batteriet tagit slut (konstigt...). Ja, blir ju lite nostalgisk av att läsa om OM-1. För mig var dock OM-2n den stora grejen, man kan lugnt säga att den revolutionerade min fotografering.
Svar från Benganbus 2011-12-07 12:05
Fredrik...
Men bara oss emellan...
Jag har fixat en OM-2n.. Svart! :)
Hade den på magen när jag gick en runda med Roffe nyss!
Fotade litet motljus, medljus osv, med 24 mm!

Men håll det här hemligt! ;)
Jag skall på Twang i em, och mina sk fotopolare tar alla chanser! :)
B)
Erik_N 2011-12-07 13:51
Mätningen på en OM2 är klart bättre än de flesta (alla?) av dagens kameror när det är mörkt i och med OTF-mätningen. Jag hade förut en OM4Ti, den var ytterligare bättre och enligt specarna var faktiskt Pentax LX allra vassast. Fast den saknade spotmätning som ju OM4:an hade...

Sådärja, då kanske priserna på OM1 och OM2 stabiliseras lite...
Fredrik183 2011-12-07 14:24
Urtjusigt med svart! 24 mm på 35 mm formatet är ju en trevlig brännvidd. Ja, jag skall hålla det hemligt! Vem vet, en dag kanske det blir en svart OM-2 igen, nu när det är hemligt så inte priserna går upp :-)
Mvh Fredrik
Fredrik183 2011-12-07 14:42
Till Erik: Jo det stämmer när du säger det att det kom ut kameror med ännu vassare OTF-mätning efter OM-2n. Vet inte hur det var med de kamerorna, men OM-2n var specad till 2 minuter exponeringstid. Min erfarenhet var dock att den klarade längre än så, kanske 3 minuter. Alltid med perfekt resultat. Blev det inte bra var det den mänskliga faktorn som spökade. Men detta skall ju vara hemligt! Fast nu har ju du dessutom stabiliserat priserna. Det blir bra!
Svar från Benganbus 2011-12-08 08:30
Allt finns i betraktarens öga, stabila priser, eller vad det nu är... ;)
/B
Ps. Och visst är det trevlig med alla kommentarer, men vill be er att inte berätta om alla fördelar med den kameran, inte ännu i varje fall, då jag skall försöka inhandla några tillbehör till rimliga priser.
Se'n när jag köpt på mig det jag behöver, så kan vi släppa all information om den här unika, udda, Leica-liknade SLR-kameran! Så vänta litet med att berätta om alla fördelar! Ok?
Bra! Skriv mycket om OM 1-3, så kanske priserna på Leica M faller... :)
Tom
Svar från Benganbus 2011-12-08 08:38
Om framtiden kan vi bara spekulera,
men i vissa fall kanske även agera.. ;)
/B
Det har varit så mycket tjôt om Olympus i din blogg Bengan att jag tänkte bjuda dig på en länk så att du kommer på bättre tankar igen: http://lavidaleica.com/content/overview-m-system#m6
//Chasid
Är detta en konspiration, Bengt? Är det möjligen så att du ska köpa en M-leica, och behöver får ner priserna på den så tidigare uppskrivna fotoapparaten? Lustigt att se ledarens makt. Ett par blogginlägg om OM-kameror och det börjar plötsligt dyka upp Köpes-annonser. Jag gissar att du är enormt road av detta faktum... Intressanta bilder som vanligt. Kör på.
Svar från Benganbus 2011-12-08 08:28
Bara tillfälligheter Simon, just bra en tillfällighet... :)
B)
Erkänner att jag inte läser för att kameran ev. är intressant utan endast för att se dina bilder. :-) Den första var supersnygg!
//Ewa
Svar från Benganbus 2011-12-08 08:25
Det var en avikande kommentar! ;)
Å tack för det fina betyget!
/Bengan
Jag har en Om-1 som behöver en ny mattskiva,du har ingen extra att sälja??

mvh Johan
Svar från Benganbus 2011-12-08 08:27
Tyvärr inte Johan, men jag har sett att Gert på Svenska Kort har en del Olympus-grejer, mattskivor od, liggande.
/B
Du far med osanning och jag tror dig inte. Det va en OM-2 med 28/2,8 som du hade i knapphålet. Fast du plåtade minst lika mycket med din Canon G10 och tittade lystet på en Leica M9. Själv drack jag Julmust och tog det lugnt
Svar från Benganbus 2011-12-07 22:40
Visst vad det väl litet skumt i lokalen... ;)
Eller va det något i "Julmusten"? :) :)
Men vill bara berätta för er andra, som inte va där,
att kameran var en OM-2n! :)
Och optiken 2,8/24 mm!
Hur som helst, det va en trevlig fikaträff som vanligt!
/B