The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1359 / Tankar vid dagens slut. (Som det också heter på P1! ) Och motionera M Leican!

 

 

 

 

Classic Telemark

 1980-tal i Åre.


Alltså, så här vid dagens slut, när jag lyssnat på väderrapporten på P1, så dyker det upp minnesbilder från ett tidigare liv! ;)

Alltså, "Det var en gång för länge sedan", då var väderrapporten mycket mer detaljerad! Det mesta var nog mer dealjerat förr. Nu slipper man ofta sån't, det finns automatik till det mesta liksom!  ;)

Men vad gäller den tidigare väderrapporten, så kan jag sakna den, då den innehöll mycket mer uppgifter, spännande platser, om jag jämför med vädret man nu läser år 2011 kl 21.50.  Å så har dom numera kortat av tiden från 15 till 10 minuter, så jourhavande meteorolog hinner knapp läsa vädret klart innnan 22-nyheterna kör igång.... 
Ingen respekt liksom! ;)

Jag säger 22-nyheterna och inte 10-nyheterna som Sveriges radio själva säger numera även på kvällen... suck...   För mig är det här litet konstigt, kl 10 är på förmiddagen för mig. 

Stormen kommer..

Här hade vi ingen radio med oss. Men man lär sig att läsa väder. Här va det vindstilla och det började dra upp moln västerifrån, då visste vi! :)


Men åter till väderrapporten!
Kommer ihåg när jag och en skidåkarkompis hyrde in oss nere i Idre by för en 35 år sedan.
Vi bodde hos en äldre kvinna som var anställd av SMHI. Hon läste av vind, temperatur och nederbörd var fjärde timme, och ringde sedan in de uppgifterna!  Dygnet runt! 
Det betydde att väderrapporten i radio tex innehöll en del intressanta och färska lokala uppgifter som kunde vara intressanta, i alla fall om man va skidåkare. Man hade även så'n här avläsning på de större vinterorterna, med vind, temperatur, nederbördsform OCH snödjup!

Se'n när det hela blev mera modernt, och effektivt, så kunde hotellen själva rapportera snödjup, då fattar ni vad som händer! ;)  "Positiv betygsättning!"

Och sjövädret, man började rapportera redan vid Doggers bankar, och så kom ett antal spännande platser på rad ända upp i Bottenviken. Jag vet att man numera låter automatiska stationer läsa av vädret, och att det finns satelliter, radar osv, osv. Jag kommer ihåg att man förr kunde höra på sjövädret, "Dimma i bankar,  och tidvis dålig sikt", det hör jag sällan numera, tror inte radar uppfattar dimma i bankar...?  ;)


Nåja, de här väderrapportarerna blev även som små poesistunder i fjällstugan, först på morgonen, då låg man och lyssnade  till 7.45-vädret, se'n kom nyheter, efter det va det dags för frukost och se'n ut i snön, och på kvällen lyssnade man till 21.45-vädret för att höra var man skulle åka skidor dagen därpå, och se'n kom kvällsnyheter och efter det så gjorde man ett tappert försök till läsning men det blev ofta snabbt godnatt!
Apropå tankar vid dagens slut!

För övrigt var jag ute och fotade vattentornet i Gnesta nyss. Omkring 21.30-tiden!  ;)  Testade med OM-2:an. Först fick kameran bestämma, se'n bestämde jag!  Tiden alltså!
Det skall bli intressant och jämföra negativen!

Och i morgon är det sista Twang för höstterminen!

Sov gott!

/Bengan

 

Ps. Motionerade en av M Leicorna i dag. Motionera betyder att köra litet med slutaren på långa OCH korta tider, så tiderna inte segar ihop! Dom kan göra det om kameran ligger ett tag. Viktigt även på Olympus OM-1! För det är också en slags leica :)

 

 

Inlagt 2011-12-20 23:05 | Läst 2928 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Såhär vid dagens slut läser jag ett par sena bloggares alster. Då dyker det upp minnesbilder från förr. Väderrapporten med sjöutsikter kl. 12.30 i P1 var mitt favorit program när jag var barn på 50-talet. Monotont, upprepande och väldigt tryggt. En sagoberättare med samma historia varje dag från alla dessa spännande platser med konstiga namn.
/pia
Svar från Benganbus 2011-12-21 09:21
"spännande platser med konstiga namn".... håller med!
Nu är den här väderstunden litet mer modern, och vi har lämnat sagornas värld!? ;)
Men det var en intressant stund, tycker jag i alla fall! :)
/B
Visst dyker det upp minnesbilder när du skriver detta, Fiskebankarna, farvattnen utanför Jaeren och Lista, Bjuröklubb, styv kuling, god sikt, som ett mantra som mässades ur radion.
Svar från Benganbus 2011-12-21 09:17
Skönt att höra att det även är andra som har litet spännvidd på minnet! ;)
/B
janolof 2011-12-21 09:20
Ja, fast numera innehåller det också allt fler svarta hål...
Bjuröklubb minns jag också och jag undrade länge vad det var för slags klubb :)? Hockey och skidor låg väl närmast till hands. En av mina barndomskompisar hade släktingar däruppe och en sommardag kom de på besök och alla vi andra tyckte det var väldigt märkvärdigt :).

/Torbjörn
Jag vet att jag borde låta bli - men jag kan inte. Det vill säga rabbla upp det jag kommer ihåg av Blandarens variant för länge sedan:
"Styv till hård fuling mot hård brits, mot morgonen åter slaknande. Chefen marinkommando syd har observerats drivande, starkt packad, tre sjömil väster Ölands södra udde....."
Svar från Benganbus 2011-12-21 21:07
Peter!!
Du måste tänka på att det här är en högst seriös fotosida,
å inte Kamratposten! ;) :) :)
B)