The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1367 / Bildkonst, och tolkning av bilder! Och vad är en bra bild! Gammal vana bara?

 

 

 

Porträtt av en löpare

 


Hur skall vi människor, som alla är olika, med olika uppväxt, med olika bakgrund och olika livserfarenhet kunna enas om vad som är en bra bild?
För mig låter det nästan omöjligt!
Det blir litet som att försöka bestämma, vad är bra mat!?  ;)

Visst kan vi komma överens om hur en bra bild skall se ut, men då måste vi nog sätta kriterier på vad en bra bild skall innehålla, skapa ett "bra-bild-begrepp" liksom!
Skärpa, diagonal, kontraster, balans, motsatser, osv, osv, osv....
Å den bild som uppfyller de begreppen, det är en bra bild!  :) Man kanske skall tala om vana också, så här skall en bra bild se ut, för så har det alltid varit!
 

Se'n kan man så klart fundera på om vissa bilder kräver fasta kriterier, ta tex en naturbild,
"Morgondimma över den lilla sjön". Där kanske många av oss ändå kan se det sköna, eller uppleva något gemensamt via en så'n naturbild...?
Om nu någon inte haft någon traumatiskt upplevelse i dimman över sjön förståss...  ;)

Men visst finns det bilder som berör de flesta av oss, men då är det ofta sk. starka bilder,
dramatiska händelser, men där kanske man skall tala om andra begrepp än komposition, skärpa osv.

Men som sagt, jag tror det är svårt att säga vad som är en bra bild om man inte tidigare bestämmt vad som skall ingå i en "bra bild"!  :)
Å då kanske man kan diskutera bildtävlingar också...?  :)

Men som sagt, jag tror att det hela handlar om vad vi tidigare sett i bildväg, i böcker, i tidningar tex, och från vilken miljö vi kommer ifrån, även vår kulturella miljö, vad vi upplevt, och se'n är det viktigt vad "viktiga fototyckare" tycker, eller har tyckt, om det kan anses vara en bra bild! :)

Men det finns säkert någon som har en annan åsikt om det här! :)

/Bengan

 

 

 

Porträtt vid ett bokstånd..

 

Inlagt 2011-12-29 09:14 | Läst 7545 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Att försöka använda uttrycket "en bra bild" som en generell referens, är som att påstå att alla människor är lika. Säg till när du når botten av kaninhålet... :-)
Vad som är en ”bra” bild varierar såklart mellan oss människor. Det ändras ju över tid också. Många bilder som jag gillade för några år sedan uppskattar jag inte alls på samma sätt nu längre – och tvärtom. Ofta beror det på vilken fas jag är i när det kommer till mitt eget fotograferande, vad jag är intresserad av för slags bilder för tillfället, osv.

MEN – jag tror inte att vår bildsmak helt och hållet är en social konstruktion. Faktum är att forskning tydligt visar att biologi och gener ganska ordentligt formar en människas kynne. Även sådant som har med talanger, intresse och smak att göra. Det skulle heller inte förvåna mig om vi har kollektiva referenspunkter ungefär som när det kommer till färger. Det vill säga att alla människor oavsett kultur känslomässigt påverkas på samma sätt av färger (blir lugna av grönt, stressade av rött, osv).

Så kanske skulle det rent vetenskapligt gå att ta fram ett slags bildrecept för vad som allmänt betraktas som en bra bild. Men det är nog inte helt enkelt! ;-)
Svar från Benganbus 2011-12-29 10:16
Skall vid ett senare tillfälle berätta om hur olika människor i olika språk/kulturgrupper tolkar bilder olika...
Och så läser dessutom vissa kulturer bilderna från "fel håll" desutom! ;)
Men om man bara vill visa sina bilder inför en ganska homogen grupp, som är litet inskolad och förberedd på hur en bra bild skall se ut, så är det ofta inga problem! ;) :)
Du väljer själv! ;) :)
/B
Varför skall man enas om vad som är en bra bild?
Gott slut!
Kanske fotografi måste behandlas på ett eget sätt när det gäller "en bra, sann, bild". Kolla in vad Errol Morris anser om bildtolkning på http://www.dpreview.com/news/2011/12/28/errolmorris
Tankar värda att reflektera över - anser jag. Kanske kan föras över till "bra bild" bedömningen också. Förutom den personliga (konventionella) smaken finns också, när det gäller fotografi, ännu ett sammanhang att värdera - när bilden registrerades!
Gott Nytt År
Svar från Benganbus 2011-12-29 12:22
Ett Gott slut till dig också, och ett Gott Nytt år!
Och tack för en intressant länk!
/Bengan
Det finns ingen så bra bild att den passerar alla människors inbyggda Gilla-filter ögonen. Som fotograf får man nog ha lite målgruppstänk istället. Och inte ens då kommer alla i målgruppen att gilla den. För min del är jag nöjd om jag får någon att reagera på den överhuvudtaget, vare sig det är gillande eller ogillande. Att röra vid känslosträngar är betydligt viktigare än allt annat.
Jag har under åren som glad amatör varit medlem i olika fotoklubbar och är så fortfarande. Medlemmarna visar där bland annat bilder för varandra, för att på så sätt kunna ge och ta emot kritik och på detta sätt kunna utvecklas fotografiskt. Sällan har jag upplevt att hela gruppen är enig om hur bra heller dålig en bild är. Min slutsats blir därför, att om jag skall fortsätta med min hobby sedan många år tillbaka. Är för mig det viktigaste av allt, att jag skall känna mig nöjd och finna glädje i det jag presterar. Inte att andra skall känna sig nöjda över vad jag har gjort. På samma sätt blir det också omöjligt att säga vad som är en bra eller dålig bild, det är upp till var och en!

Mvh Reine
syntax 2011-12-29 12:23
Just det Reine!! Varför skall man enas om vad som är en bra bild?
"Bra bild" är ett helt värdelöst omdöme. Räcker att kolla på Fotosidan, Facebook m.fl. platser där dessa omdömen grasserar. Jag får hudutslag av "bra bild" och "tumme upp"-ikonen i FB....
Gott slut, förresten!