The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1369 / Slow Photograpy! Jag är kanske inte med i tiden liksom! Men det känns ändå bra!

 

 

Gnesta by Night! :)   2,8/28 mm, 1/2 sekund, Tri-X.  Lutade mig mot en stolpe! Inte av någon annan anledning än att stå stadigt! ;)  :)

 

Tidens lösen är ju tempo! Högt tempo med många bollar i luften! Och då även i fotografin såklart! För det går att hålla ett bra tempo med dagens utrustning!  Jag lovar!  Mao, att hålla ett högt fotograferingstempo och ta ta många bilder! För att se'n lägga upp många bilder på många ställen, och få många kommentarer och många fotovänner!
Och det är säkert mycket trevligt och kul!

Och alla blir, som jag tidigare sagt, saliga på sin fason! :)

Det går litet långsammare för mig, och jag får ibland någon undrande och orolig kommentarer om det här, om jag inte borde försöka öka tempot liksom!? Fototräna litet mera och ta mera bilder!?
Det är kanske en form av mängdträning som tipsen handlar om...? ;)


Ok, tack för omtanken, men mitt tempo passar mig fn mycket bra!  Och då jag fotar med en analog kamera just nu, en Olympus OM-1, så blir det automatiskt ett lägre tempo! Och ett litet begrundande tempo!
Det gillar jag! Ett begrundande tempo alltså!
Gillar även att ha ett begrundande tempo i livet i övrigt! ;)

Så det här är två lågtempobilder i bloggen, eller Slow Photography-bilder! 
Men nyframkallade!  :)


/Bengan

 

 

Olle fotograferad på Twang innan juluppehållet.  På utandning liksom! ;)

 

 

 

Inlagt 2011-12-30 17:56 | Läst 12727 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Där är visst en till som inte är riktigt med i tiden...
Men salig. ;-)
N Thomas Meldert 2011-12-30 18:44
Slö photography = Visst är det härligt att fotografera på riktigt.
2011-12-30 18:26   Nils Bergqvist
Fasiken, är det inte en Contax S Olle har på magen? Eller någon efterföljande modell? Verkligen långsam fotografering i så fall, utan exp.mätare eller återgående spegel. Men det funkar ju det med!

http://gelatin-silver.blogspot.com
N Thomas Meldert 2011-12-30 18:43
Visst är det en Contax S! Olle är salig så fort han har en kamera tillverkad före 1960 i händerna.
syntax 2011-12-30 20:15
Ahhh... Contax S. Alla ESR-kamerors moder! Wilhelm Winzenburg och hans medkonstruktör Walter Hennig ler i sin himmel. När man håller den kameran i handen, eller bara ser den på bild, är det svårt att tro att den är projekterad för så länge sedan som åren 1945-1948!
Lågt tempo är bra för hjärtat. Och själen.
syntax 2011-12-30 20:25
På något vis ligger det ju även implicit i begreppet HOBBY att man vill lära sig om saken, man vill pyssla med saken och allt omkring den, man vill ha ett verktyg i handen som man behärskar med hjälp av sitt eget kunnande och sina egna åtgärder. Då blir det kanske färre, men troligen bättre bilder. Att trycka på en knapp kan aldrig vara någon hobby.
Kollade just hur många digitalbilder jag hade i Lightroom (där jag lagrar dem) från året som gått. Knappt 400 st allt som allt, så jag tror nog att långsamheten och eftertänksamheten sitter mer i huvudet på fotografen än i kameran. ;)
Oavsett detta skall man givetvis använda de prylar man själv trivs med. :)
Gott Nytt önskar jag dig, Tina och Roffe!
-affe
Visst är lågt tempo det rätta om man har tid - bilden vinner på det. Men att jag som användare av film och mekaniska kameror skulle vara dömd till en sengångaraktig tillvaro i den fotografiska världen, vill jag inte gå med på!
Om det nu verkligen är snabba lägen som gäller, då sätter jag windern på min Olympus OM-1. Den ger mig två bilder i sekunden. I sådana lägen har jag ofta iakttagit hur "skärmtittarna" (vare sig dom nu tittar på bild eller histogram) hinner med en bild när jag har skjutit en hel serie. Skärmtittarna tycks för övrigt alltid missa det avgörande ögonblicket. Tidsödande att ställa in manuellt? Jag skall avslöja en hemlighet. Jag har ÖVAT i många år.
Sedan far jag hem (torde ta samma tid som för digitalfotografen) och soppar filmen. Det tar ca 30 minuter tills filmerna hänger torra i badrummet (jag slutsköljer senare). Därefter skannar jag. Sådär en och en halv timme efter hemkomsten kan jag lägga ut bilder på nätet.
Mycket pysslande? Javisst, men det ligger som sagt i begreppet hobby.

Bengan kan göra om hela den här manövern med sin Praktina från 1952 - det systemet har en fjäderdriven winder som drar två bilder i sekunden.
2011-12-31 09:54   Nils Bergqvist
1945-49? Nej utvecklingen för Contax S startade före 1939, då man byggde vidare på en Contax mätsökarmodell. Prototyperna gjordes klara under kriget (på raster och fritid, eftersom Hitler krävde att all produktion skulle gå till krigsmakten). Dessa försvann dock under krigsåren och sedan fortsatte teknikerna på samma koncept efter 1945. Hitler försenade alltså kamera-utvecklingen med bortåt 10 år!

Gott slut och ett Gott nytt år!

http://gelatin-silver.blogspot.com
syntax 2011-12-31 14:07
Så var det inte riktig Nils. Du tänker på Syntaxprojektet under kriget som leddes av Zeiss Ikon:s chefkonstruktör Hubert Nerwin. Det var en ESR med tvärgående metallslutare, korskopplad exponeringsmätare, och bajonettfattning för objektiven. Två funktionsdugliga prototyper togs fram. De hade i stort sett bara ESR-principen gemensam med den senare Contax S. Detta var en mycket påkostad konstruktion helt i den krävande Zeiss Ikon-tradition, och sådant kunde inte komma ifråga under den knapphetens stjärna som rådde efter krigsslutet. Därför började man från början med en helt ny konstruktion i september 1945. Konstruktörer var som jag nämnde Wilhelm Winzenburg och Walter Hennig - en släkting till mig. Du kan läsa om allt detta i min bok: "HISTORIEN OM CONTAX; Zeiss Ikon AG-tiden 1932-1962". Den finns att köpa på LP-Foto.
Slow photography låter bra!
Önskar dig ett Gott Nytt År!
//Ewa