The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1444 / Snart "Första fotoboken", och några frågor.

 

 

 

 

Porträtt av en löpare

Kristinebergs idrottsplats 1964


Har nyss fått tillbaka några skannade 6 x 6 negativ från Micke Borg. (Jag har ingen skanner som klarar 6 x 6)  Så nu sitter jag här, och har inte så mycket att skylla på för att inte börja plocka ihop bilder för en första fotobok...

Det får bli en liten testbok till att börja med. Jag kommer att sätt i hop ett antal bilder, och se hur det blir i bokform. 
Och då en fråga till er som gjort en bok, eller ni som brukar titta i fotoböcker.

När jag själv tittar i en fotobok, så tycker jag att litet text kan vara intressant under bilden, tex var och när bilden är tagen. (Och kanske med vilken teknik?)
 Tex, - Rom 1964.  M Leica, 35 mm, Tri-X.

Och i några fall kan det ev vara litet mer text, om bilden visar någon intressant plats eller om bilden är tagen i samband med en händelse, tex en personlig händelse eller upplevelse?

 

Och kan det även vara intressant att läsa om fotografens bakgrund i början av boken?
En liten personbeskrivning kanske,
eller en liten kort "CV-liknande" beskrivning över den som tagit bilderna?

Kan det funka? 
Synpunkter!
Eller har någon några andra förslag?

Som såklart mottages tacksamt!


/Bengan

 

 

 

Gatufotoutrustning..

Hela fotoutrustningen 1964

 

 

 

Inlagt 2012-02-25 09:23 | Läst 8137 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag köper.
Jag tror att en berättelse i början kan vara att föredra. In medias res.
På baksidan kan du eventuellt ha persondata. Eller låta Alf eller någon du känner skriva något om dig.
Tycker jag
/Hans
Lite historia kring en bild är alltid trevligt, tycker jag. Däremot inte utrustningen i direkt anslutning till bilden. Det förtar intrycket. Däremot kan man orda lite om det i en eftertext och också flika in lite om det i ett förord eller presentation. det är ju ganska enkelt, eller? M Leica och Tri-X behöver ju inte stå på varje sida =)
Jag ställer mig f ö i kön av köpare. Den här vill jag inte missa. Heller. Det blir dyrt det här att ha flera produktiva fotovänner =) Men det är det värt...
Jag tycker du kan berätta lite om dig själv och ditt fotograferande i början av boken.
Det missade jag när jag gjorde mina böcker. Ska du ha någon text i samband med bilderna i så fall
när och var den är tagen, kanske lite historik. Ingen teknisk info, det är ointressant och jag har aldrig sett det i någon fotobok.
/Krister
Trevligt! Jag köper ett ex - har alltid gillat dina betraktelser.
Var och när kan vara intressant. Tekniken tycker jag du ska skippa. En lite mer utförlig text om en och annan bild och hur den kom till är också bra, men överdriv inte. Man vill skapa sina historier också. Underskatta inte dina läsare. En text om dig själv är trevligt, men den behöver inte vara först i boken. Kan lika gärna komma sist. Jag gillar böcker som börjar direkt med berättelsen.

Men det är ju bara vad jag tycker. Kör hårt!

/M. Stålsäter
Kul!
Att inleda med att berätta om person och bakgrund är alltid intressant.. Sedan kan man väl ta till ett lite udda grepp och låta frun skriva några rader om sin alltid fotograferande gubbe;)

Beträffande bilderna tycker jag att att de kan presenteras med plats/ort och årtal eller motivbeskrivning och årtal,
dock inte någon teknikinformation..aldrig! Tekniken kan man väva in i person - projektbeskrivningen.

/Stephan
Personligen tycker jag att det är intressantare om fotografen presenterar sig själv mer personligt, alltså försöker bena ut lite vem man är och varför och hur själva fotointresset uppstod och varför man håller på som man gör. CV:n är nog bra om man skall söka jobb, men annars ganska ointressanta tycker jag. ;)

Tycker också att bildtexter i den mån de finns borde handla om relevant information om plats, tid, event om det är ett sådant och vem bilden föreställer och kanske också varför i de fall detta är relevant. Vilka prylar man använt tycker jag egentligen inte har någon betydelse. Man kan ju skriva en liten text om det tekniska och lägga den sist i boken om man tycker det behövs. Men om bilden är tagen med en Nikon eller en Leica är nog ganska ointressant för de flesta? ;)
Bara lite vad jag tycker, som är lika rätt eller fel som vad någon annan tycker givetvis. ;)
-affe
Jag lovar att bättra mig till nästa bok jag gör.

Har sett att en del gör en liten lista på slutet med bara faktauppgifter med var och när, det tycker jag räcker.

7. Kungsgatan Stockholm 2011.
8. Slussen Stockholm 2009.
9. Brödåkra Skåne 2008.

Om man nu kommer ihåg...när det gäller det digitala så är det inga problem numera värre är det nog med analoga materialet.
Tack för tänkvärda synpunkter!
Det här är viktiga synpunkter!
/Bengan

Ps. Och är det någon annan som har synpunkter på hur en bok skall vara, skriv det gärna! :)