The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1446 / I morgon är det 26 år sedan mordet på Olof Palme.

 

 

 

A window on the world....

 


Läste i DN att i morgon är det 26 år sedan Olof Palme mördades, och att bla Leif GW Persson tar upp mordet i Tv-programmet "Veckans brott" som kommer. (Jag har inte läst GW Perssons åsikter/bok om Palmemordet)

Vad skall man säga om att man inte hittat några egentliga spår eller motiv eller mördare efter så många år? För mig verkar det hela vara mycket skickligt planerat, om man nu får säga så.  På rätt plats, på rätt kväll, vid rätt tillfälle och vid en bra flyktväg, som ingen i bil kunde följa, och där man lätt kunde lämna en ev förföljare bakom sig.

Det var ju ändå ett vittne som försökte förfölja mördaren på Tunnelgatan, men vittnet väntade nere vid foten av trappan tills mördaren försvunnit över trappkrönet upp mot Malmskillnadsgatan, vem skulle inte göra så!? Då förstår ni resten, så när mördaren försvunnit över trappkrönet, så tar sig vittnet försiktigt uppför trappan, för han vet ju inte vad som väntar däruppe. Under tiden springer mördaren på plan mark och är långt, långt borta när vittnet kommer uppför trappan och undrar åt vilket håll, eller om det va en bil som hämtade upp?

Och så händer inget mera...
Och femtio miljoner i belöning, men inget hörs ändå, inga tips, inte en viskning...

Så det här handlar sannolikt om en liten sammansvuren grupp, där ingen någonsin kommer att tjalla, och där 50 miljoner inte har någon som helst betydelse i det här sammanhanget! 
En väldigt liten grupp, för det är en förutsättning för att det aldrig skall läcka ut något, en grupp som kanske kallar den här händelsen för "Vår sak"!?


/Bengan

 

Ps. Och vad man än tycker om det här, så är det här ett nationellt trauma, först att någon mördar landets statsminister och sedan att man under så många år inte har en aning om vem som gjort det och varför.

Men vi känner igen det här från andra länder, när någon anses hota en inre eller yttre maktstruktur....

 

 

 

Grafi....

 

 

Inlagt 2012-02-27 07:38 | Läst 7566 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Är övertygad om att man inom polis, statsledning och sossepartiet vet vem/vilka som utförde och stod bakom mordet på Palme.
Ett avslöjande skulle säkert orsaka ännu mer skada på den redan svaga tilltro svensken och omvärlden har till de ovan nämnda.//Bert
Ja, mordet förstörde mycket av den tilltro som fanns till Sverige som ett tämligen tryggt och civiliserat land.

Utredningsarbetet startade med att med länspolismästaren befanns vistas på annan ort ihop med en kvinnlig polisaspirant. På TV visas håglösa poliser som sparkar i snön efter eventuella kulor. Det fortsätter med att länspolismästaren inte tillsätter sina mest kompetenta spaningsledare utan ska lösa fallet själv fixerad vid PKK-spåret. Man har ett oberoende vittne som är tecknare till professionen men hon får inte teckna utan ska använda ett nyinköpt tyskt dataprogram för att göra en sk fantombild. Sånt här raserade mycket av tilltron till ett fungerande polisväsende.

Så småningom fälldes trots allt Christer Pettersson för mordet. Men domslutet ändrades i högre instans. Vittnet, fru Palme som stod en meter från mördaren och själv undkom döden med snäv marginal, ansågs inte trovärdigt bland annat eftersom eftersom hon pekat ut mannen i fråga som "alkoholisten". Det kunde man inte se på utsidan ansåg den högre instansen. (Sen tror jag att domstolsledamöterna tyckte att hade hon andra fel också, var kvinna, hette Palme och ansåg att hon visste vad hon sa.)

Domstolen ska hellre fria än fälla. Men visst raserade förloppet mycket av tilltron till ett fungerande rättsväsende.

Leif GW är en briljant person och utomordentlig berättare. Men även den mest briljante kan ha fel ibland.
Fin bild från platsen för dådet.
Har läst GW's Palme-roman, han dammar väl av lite säpogrejor som varit på tapeten tidigare.
Det finns två riktigt bra böcker som går igenom händelseförloppet minutiöst.
Denna skall nog ses som en klassiker och har använts mycket av bland annat Inga Britt Ahlenius då det är den mest kompletta sammanställningen över vad polisen gjorde och inte gjorde i anslutning till mordet:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163081288

Denna tycker jag också är bra då den belyser alla olika spår och låsningar som senare kom att bli synonymt med hanteringen:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197280518&r=1

Jag hade bägge tidigare, men dom har försvunnit annars hade du givetvis fått låna dem.

-affe
Jo, det var åtskilligt med s.k. spår än hit än dit, ett av spåren var 33-åringen från Jämjö i Blekinge som satt häktad en tid och därefter var tvungen att flytta till USA, efter några år där blev han själv mördad under mystiska omständigheter.
Minns också att alla som någon gång offentligt, i skrift, typ insändare till tidningar framfört något som uppfattades som negativt om Palme eller Socialdemokraterna blev förhörda av polis och avkrävda alibi för tiden för mordet. Utredningsresurserna lades medvetet på en mängd av vilospår allt för att låta tiden gå och det folkliga kravet på en lösning skulle avklinga å så långt har ju polis å övriga inblandade varit mycket framgångsrika. Vad det gäller Christer Pettersson är jag övertygad om att han redan från början fanns med i mordkonspirationerna som en slutgiltig lösning, Christer var ju redan dömd för ett eller flera mord samt ett flertal grova misshandelsfall därtill känd missbrukare som oftast rörde sig i mordområdet där hans leverantör(Sigge) av narkotika bodde. Christer Pettersson var och är drömmördaren för alla de som inte vill att sanningen om det svenska maktetablissemanget inblandning ska avslöjas.
Vad det gäller Fru Palme är det så att hon på någon millisekund försätts i i djup chock och dessutom själv blir lätt skottskadad, kan nog då vara svårt att identifiera en bakifrån plötsligt angripande person.
Högsta Domsolens friande av CP får nog ses som att man redan genom tidigare fällande domar uppnått målet med att få majoriteten av svenska folket att i folkdomstolen döma CP som varande Palmemördaren, detta då utan att HD-ledamöterna och HD som den s.k. rättsstatens högsta institution i framtiden ska kunna bevisas vara korrupt och politiskt direktstyrt.
Leif GW är briljant i sin utrednings å slutledningsförmåga och dessutom kan han polis å övrig statsapparats offentliga som dolda förehavanden bättre än någon annan som yttrat sig i denna fråga då han själv är en del av statsapparaten på hög nivå.//Bert