The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1487 / Avslutande test för Fuji X100! Och kameran fick hyffsat godkänt i slutliga testen! ;)

 

 

 

 


Om man fotat några år så jämför man såklart med tidigare kameror man haft eller har! Men så är det nog med det mesta. Har man sett och upplevt olika saker, då kan man jämföra och såklart även tycka en del.

Nu vet jag att en Fujifilm X100 är en digitalkamera, med digitalkamerans fördelar och även nackdelar. Fördelar är ju "snabbframkallningen" och att man kan fota nästan var som helst, nästan där det är kolmörkt, och utan blixt, och det blir ändå bra bilder!

Se'n kan man ha synpunkter av orsaker som jag inledde med, jag tycker tex att det är för mycket funktioner i kameran, funktioner som jag adrig kommer att använda.
Då kan man väl låta bli att använda dom då!

Jovisst, men funktionerna finns där hela tiden i knappar och menyer och kommer ofta  i vägen vid de inställningar som jag själv bara använder. Det blir litet som en schweizisk armékniv, visst kanske det någon gång kan vara bra med tandpetare å  ett pyttelitet förstoringsglas..... ;)

Men Ok, nu är det så här, och jag försöker undvika det onödiga, och använder de grejer på X100 som passar mig, och det skall bli intressant och kul.

Fast det gäller att hålla koll på fingrarna, de e ingen M Leica det här, idag när jag va ute och höll kameran i handen och remmen lindad runt handleden och tittade i sökaren efter en stund så va det klart att börja filma!! Jag hade ovetande kommit åt nå'n knapp alltså! :)

Och så till själva testen! Ofta så är en kompakt digitalkamera inte så mycket att "sportfota" med!  Mao, när jag trycker av, så går det en liten stund innan bilden tas. Det här upptäckte jag när jag fotade Agility med Roffe och då jag använde min Canon G10. Fick ta tjugo bilder innan Roffe "hängde" över ribban!

Så nu skulle jag testa att fota Roffe när han hoppade, för att se om det gick litet bättre!

 

 

 

Jo, litet bättre! Nu kunde jag faktiskt efter några försök frysa Roffe hyffsat bra över ribban med  Fuji X100!  Så visst kände jag skillnad mellan Canon G10 och Fuji X100, helt klart!

Se'n är det en bit kvar till hur en analog M Leica klarar det här! Där kan jag frysa Roffe på första och enda försöket!

 

 

 Gatufoto

Och även frysa andra än hundar som hoppar på det första och enda försöket!  Med en M Leica alltså!

 

Men som sagt, det finns fördelar med en digitalkamera också, så jag kör vidare med Fujifilm X100! Det blir bla en del boxningsfoto framöver, och fotografering hos ART LAB, men även gatufoto.

Och en av fördelarna, som jag gärna vill poängtera, det är att X100 är aningen mindre än en M Leica, men ser nästan ut som en M Leica, och det känns rätt, och så kan man ställa X100 helt ljudlös! Det underlättar att fota i känsliga situationer då man inte vill störa!

 

 



Och så nattgatufoto! För på natten, där är tex en X100 oslagbar, för där kan man använda höga ISO-tal  (och utan blixt) och ändå få bra bilder!

Så X100 är ingen "sportfotokamera", men mycket bra ändå! :)

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2012-03-25 20:21 | Läst 2857 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är mycket underhållande och intressant att läsa dina inlägg om dina äventyr med X100. Jag funderar nämligen själv på ett kompakt fick-alternativ till mitt DSLR-system och X100 tävlar om mitt förtroende mot andra X-kameror.
Svar från Benganbus 2012-03-25 21:43
Tack Jörgen!
Å så gillar jag utseendet på Fuji X100!
Och att den har en optisk sökare som sitter där den ska sitta!
Där jag e van att den skall sitta alltså! ;)
/Bengan
x-country 2012-03-25 22:32
Ja, det är ju den där optiska sökaren. Jag har inte haft möjlighet att testa X100 men jag vet att den kompakta kamera jag investerar i måste ha en sökare för ögat. Jag gillar inte att använda skärmen.
Svar från Benganbus 2012-03-26 07:21
Skärmen är ett bra alternativ vid macrofoto och liknande,
men ganska värdelös vid starkt solsken, gatufoto och då det är trångt,
så ser jag det i alla fall.
/B
Det ser ut som X-100 är det bästa som hänt efter M- Leica!
Det blir bara bilder Bengt.
Göran
Svar från Benganbus 2012-03-26 07:24
Håller helt med dig Göran! Å Fuji är smarta!
Konstigt att inte de stora kameratillverkarna e lika smarta för att öppna upp ett ytterligare kundsegment!?
Men dom kanske e nöjda med som det är!? ;)
/Bengan
Jag har en fujifilm X10 och har ännu inte lyckats ändra på mina inställningar, kanske är du litet klåfingrigare än jag?