The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1815 / Brev till en Statsminister...

 

 

 

Fotograf

 

 

I dag blir det två bloggar alldeles efter varandra...ursäkta..

Men ibland så känns mitt eget bloggande litet töntigt och meningslöst när jag läser andras bloggar, tex som nu när jag läste Anna Berglunds bloggbrev på Svt...

Jag känner igen en del av det Anna skriver,  jag har jobbat sedan jag va 16 år, haft en del tunga och slitsamma arbeten under mitt liv, men bostadssituationen va annorlunda då, och som kille är man inte lika utsatt.

Som sagt, det blev två bloggar i dag med kort mellanrum, den här senare bloggen känns viktigare.

Här kan ni läsa Annas brev till Statsministern.
http://debatt.svt.se/2012/10/27/baste-herr-reinfeldt-ett-oppet-brev-till-statsministern/

 /Bengan

 

 

 

Trappan 1

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-31 11:23 | Läst 7043 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
För några år sedan pratade jag med en trevlig man från en av världens fattiga oroshärdar. Han sa ungefär så här:

"Ni ligger på natten i varma sängar, utan risk för överfall och våldsdåd. Era bostäder är varma och vältempererade, även om det är kallt ute. När ni trycker på en knapp så kommer det ljus - och när ni vrider på en kran så kommer det vatten, både varmt och kallt. Ni kan äta er mätta varje dag. Så vad fan är det ni gnäller om?"
Nils Bergqvist 2012-10-31 12:45
Kanske ska vi acceptera läget då, eller vad menar du? Min son har stått i bostadskö i Växjö i flera år. Det fanns 4 lediga lägenheter i somras i hela Växjö. Han bor fortfarande hemma, trots att han är 26 (min brorson som är 25 har det likadant). Han sparar men har inte fått ihop så han kan köpa en lägenhet och sätta sig i skuld för ett lån än tycker han, annars finns en del såna köpelägenheter i Växjö att välja på. Och i Stockholm är det ännu värre tror jag. Min dotter bor där nu på ett andrahandkontrakt till nästa sommar, sen vet hon inte var hon ska bo. Har fått jobb på Hennes där och vill gärna bo i stan. Då får hon slänga upp några miljoner eller sätta sig i skuld, med osäker arbetsmarknad som osäkerhetsmoment. vad händer om hon blir av med jobbet? Nej läget som är kan inte accepteras. Det är ohållbart och kommer leda till en jävla massa kostnader för samhället i form av sjukvårdskostnader, brottslighet, drogproblem, ökad segregation och fattigområden. Det är lätt för oss som har vårt på det torra att tycka dom är gnälliga. De unga har det otryggt idag. Den otryggheten fanns inte alls på samma sätt när vi växte upp. Så ha lite förståelse är du snäll!
Nils/

http://gelatin-silver.blogspot.com
syntax 2012-10-31 15:36
Ja, det menar jag! I anständighetens namn - när man gör en jämförelse med hur merparten av världens befolkning har det. Svälter dina barn? Har dom inte varma sängar på nätterna? Äter dom sig inte mätta? Utsätts dom för hot till liv och lem? Jaså dom har allt detta och dom lever tryggt - vad är det då du gnäller om? Du pratar om den där överskjutande lyxdelen som vi kan unna oss här i landet tack vare tidigare generationers strävsamhet. Du vill ha den fördelad på ett sådant sätt att dina barn skall kunna få en bit av den kakan. Visst, det är helt legitimt - men det förändrar ändå inte det förhållande att det är just en lyxproblematik.
Jag vill påstå att vuxna i det här landet, och kanske i än högre grad unga människor, är bortskämda helt enkelt.
Nils Bergqvist 2012-10-31 17:37
Du har inte fattat särskilt mycket av vad saken gäller tydligen? Det finns inga bostäder till rimliga priser att få tag på idag, för en som har ett normalt hederligt arbete. Kom till Växjö och försök hyra något får du se. De som studerar på universitétet klagar t.ex hejvilt och de får bo i korridorer och hyra in sig hos kamraters enrummare (eller bosätta sig flera mil från stan i obygden där man tvärtom måste riva hus för att byarna avfolkas och lägenheter står tomma). Vill du ha något får du snällt punga upp 1-2 miljoner. Så är det även om du inte tror det. Kanske är det överskkjutande lyx att ha en bostad övrhuvudtaget idag, man kan ju nästan tro att du menar det? Och det började inte med alliansregerringen. Det var socialdemokraterna som startade den här karusellen med avregleringar och att låta marknadskrafterna styra helt. Men de har gått åt skogen. De kan inte tillgodose något så elemntärt som att alla ska ha en enkel bostad till ett rimligt pris längre.

http://gelatin-silver.blogspot.com
syntax 2012-10-31 20:23
Jodå jag fattar - du utgår ifrån att alla skall ha allt, att det är någon slags rättighet som vi är födda med. Så har det aldrig funkat här i världen. Man måste anstränga sig, och sträva sig fram här i livet - även ungdomar som under sin uppväxt har fått allt serverat utan ansträngning.

Ropen skalla, hamburgare åt alla...!!
Nils Bergqvist 2012-10-31 21:55
Tyvärr har du fortfarande inte fattat, och du hittar på saker som jag inte skrivit. Så det är meningslöst att diskutera vidare. Du verkar leva i en fantasivärld, precis som politikerna idag. Att få möjlighet att bo i en egen bostad när man är vuxen och har jobb är sannerligen inte varken lyx eller att man ska ha allt här i världen. Och de som är bortskämda är väl de som haft föräldrar som kunnat ge dom både dyra bostäder och en ekonomisk trygghet i livet, som t.ex mina barn och många andra saknar. Ha det fint!
syntax 2012-10-31 22:09
Hittar på saker som du inte har skrivit? Annars var det jag som hade första inlägget i den här åsiktsväxlingen. Är det inte lite egocentrerat att tycka att allt jag skriver skall följa din agenda?
Anders F. Eriksson 2012-11-02 02:34
Inte alla unga i Sverige har möjlighet att bo hos sina föräldrar eller tjänar tillräckligt med pengar för att ha möjlighet att skaffa en egen bostad. Det argument du tar upp här är väldigt vanligt när någon vill visa att vi minsann ska vara nöjda med det vi har och hålla käft.

Det finns massor av folk i andra länder som har det sämre än vi, men jag förstår inte varför det måste innebära att vi som bor här ska acceptera de svårigheter som faktiskt finns här. Blir det bättre för de som bor i fattiga oroshärdar för att många svenskar har svårt att hitta en fast bostad?
Grymt viktigt brev.
Tack för den läsningen som omväxling till brännvidder,skärpa och annat "viktigt" i vår något inskränkta fotovärld.
Klart vi inte har råd att bygga bostäder när vi har bestämt oss för att vara hela världens socialkontor. Vad trodde ni, att det räcker till alla? Jösses.
Yngve Frey 2012-10-31 18:40
"Vi" har slutat bygga bostäder för våra ungdomar.
Bostäder får man köpa numera i fri konkurens!
Lycka till!
Makten 2012-10-31 18:43
Ja, nu lägger vi ju pengarna på helt andra människor. Där finns det miljarder och åter miljarder att ta av i den aldrig sinande kassan. Men till svenska ungdomar är det stopp. De får klara sig själva trots att det är de som kommer stå för notan. Det har "vi" bestämt.

http://www.exponerat.info/annu-ett-asylslott-till-illegala-invandrare-fast-lyxigare/
En tragisk verklighet för många ungdomar idag, antingen får man bosätta sig där det är billigt och det kan man ju inte för där finns inga jobb, eller också får man flytta dit jobben finns, vilket man måste, men det går inte för där finns inga överkomliga bostäder. Sedan må man tycka att detta handlar om att man är bortskämd och att man minsann borde vara glad att man slipper svälta osv, eller att som vanligt ställa olika marginaliserade grupper mot varandra, allt som drabbar grupp A beror på grupp B! Verkligheten för de berörda är ganska enkel, en lägenhet där jobben finns eller dess närområde kostar så mycket pengar att de flesta inte har råd i unga år och dessutom krävs som regel någon form av tryggad försörjning för att få lån, något som de mer och mer utbredda otrygga anställningsformerna sätter stopp för. Vad vill vi ha? Daglönare som bor i kojor i skogen, eller vad?