The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1926 / Vad skall man äta för att må bra? Jag tycker jag har hittat ett bra svar!

I förra bloggen så spårade det ur som vanligt! ;) Läsare kan inte hålla sig till det ämne jag skriver om i bloggen! Att hålla sig till fotosnack menar jag! Så blev det som det blev, om bla mjölkdrickning!  Och så skrev någon "Du borde läsa lite om vår evolutionära historia också så slipper du bli förkyld i onödan", var ett av uppropen! ;)

 

Ok, då gjorde jag det, tog rådet och läste alltså, och kom fram till vad man skall äta för att må bra! Här är bla två av de böcker jag läst, Göran Burenhult, Staffan Lindeberg mfl, har bla undersökt folkgrupper på olika öar i Söderhavet som äter olika mot vad vi gör.

Och det som är signifikativt är att våra mest vanliga folksjukdomar saknas nästan helt i de här grupperna, som tex högt blodtryck, diabetes, kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, slaganfall, stroke, prostataproblem och de flesta formerna av cancer, och tack vare detta så finns det heller ingen dominans av änkor i högre åldrar de här samhällena.

Nu kan jag inte referera hela boken för er, eller ge tips för ett bra matliv, utan man måste själv vara intresserad av det här! Så min rekommendation är att läsa nå'n eller båda de här böckerna för å se om det kan va nå't.

Och så går det säkert att hitta skeptiker på nätet för det här Söderhavslivstilen också, för det finns skeptiker för allt!   :)

Och att bryta en vana är svårt, speciellt en matvana! Och har mamma sagt att blandkost e bra, så är det rätt! :)  Vad nu blandkost e för något? Alla familjer har nog sina egna blandkostblandningar!

Och i sådana här sammanhang, så brukar nå'n också säga, "Min farfar levde tills han blev 110 år, och han drack och rökte minsann!" Men hallå, nu pratar vi kvantmekanik! Det är inte omöjligt att som krökare och rökare leva tills man e 110 år, med det är mycket, mycket osannolikt! ;)

Hur som helst, vi lever i en tid där vi ofta letar genvägar, så uppfattar jag det i alla fall, och då finns det såklart även en massa "hälsoprofeter" som vill hjälpa oss med att hitta dom här genvägarna så vi slipper gå till grunden med problemet!  Men valet är till syvende och sist ändå mitt eget! :)

Nog om detta, så jag inte drar igång nå'n matdiskussion på en fotosida!

/Bengan


Ps. Det blev litet tokigt på den översta bilden, en halv kamera, så här kommer en bättre bild på kameran! :)

 

Inlagt 2013-01-29 11:35 | Läst 11478 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Maffigt regnskydd på den där gluggen =)
Bengan 2013-01-29 12:29
Förberedd! Regn/snö kommer i eftermiddag!
De sjukdomar du räknar upp är ålderstelaterade och om man dör "i tid" så slipper man dem. Amazonas indianer lever t.ex. inte mer än 50 år p.g.a. den krävande miljön och det kanske är samma med söderhavsborna?
Men man kan väl alltid flytta dit för att slutföra analysen :-)
Ha det fint!
Johan
Bengan 2013-01-29 13:40
Tyvärr så är dom bara ålderserelaterade i västvärlden, eller i I-länderna.
Tidigare så trodde man att det va så över hela världen,
åldersrelaterat alltså, men nu har man förstått,
att det har och göra med med var man lever,
och hur man lever.
Men man får såklart tro som man vill! ;)
Det är två saker som man skall komma ihåg i det här sammanhanget: Den som vräker i sig som en galning kommer att råka illa ut vad han än äter. Det var det ena. Det andra är att vi dör till slut om vi så tuggar "hälsogräs" så att det sticker ut tussar ur öronen på oss.
När man nu har sagt detta är det väl inte så märkligt att påpeka att det kan vara en bra sak att äta sådana saker som den naturliga evolutionen under avsevärda tidsrymder har anpassat oss till. Äter man sådant som man inte är anpassad till kan det rent av bli magknip - och annat.

Vad har nu detta med foto att göra? Jo, jag har givet en klargörande BILD av sakernas tillstånd... ;-)
Och nu när du avhandlat kost och hälsa kan du väl skriva lite om rörelse och träning också. Som att exempelvis hård, regelbunden och långvarig träning är perfekt för den som vill bryta ner sin kropp och bli sjuk. Det vill säga att den träningshysteri som råder är direkt kontraproduktiv ;-)
Bengan 2013-01-29 16:53
Du är inne på rätt spår Joakim, även här har evolutionen ett svar.
Vi är vandrare, småjoggare, som bör gå eller lunka minst en timme, gärna längre varje dag! :)
Det andra, hård träning, låter igen som om man vill hitta en genväg, inte riktigt friskt alltså! ;)
Johan Pihl 2013-01-29 18:47
Ja, se på våra käre vän H C-B. Han vandrade med sin Leica minst en mil om dagen, och han levde länge och hade hälsan ;)
Men visst. Döden är 100%:ig. Det finns en betingad slutartid för oss alla.
Nätdiskussioner om näringslära framkallar ofta uppstötningar av syrlig karaktär.
Bäst är att undvika Mark Sisson, Gary Taubes och Uffe Ravnskov innan det svartnar. Sök inte heller på Dr. Lustig och toxic.
Vi har ju ödet att förlita oss på...

http://youtu.be/anvRFJFUnRE

/Hans
Svar från Benganbus 2013-01-29 18:23
Bra film i sammanhanget Hans! ;)
Den här e också bra....
http://www.youtube.com/watch?v=0htOcy1QUkk