The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1928 / Det naturliga urvalet, eller varför en Dansk/Svensk Gårdshund ser ut som den gör!

Vi som e någorlunda insatta i Darvin och utvecklingshistorien vet vad jag menar, den som e bäst anpassad för en viss miljö, klarar sig bäst där och tar ofta över hela området! Så har i alla fall Roffe förklarat det hela för mig! Jag har ju någon gång frågat honom över hans pälsteckning, och i dag visade han hur den fungerar i praktiken. Teori e nog bra, men praktik e ofta bättre.

Jag hade startat dagen som vanligt med tidningsläsning av DN och kaffe, men hade knappt börjat förrän jag hör hur Roffe ligger och suckar i hallen.



Han hade också plockat fram selen och en leksak, för att jag skulle fatta det hela litet snabbare!

 

 

 Så det va bara att ge sig ut på gärdena och där ville Roffe visa det naturliga urvalet i praktiken. Ni som inte vet det, så e Roffe en Dansk/Svensk Gårdshund, och åkrarna i Skåne och Danmark har ett visst utseende på vintrarna, och då smälter Roffe perfekt in i den miljön genom sin pälsteckning. Ni kan ju tänka på hur en Tiger eller en Leopard också e anpassade för sin miljö genom sin teckningen på pälsen. Så är det också med Roffe! Ni ser Roffe där framme i kurvan! Till höger vid den lilla busken!

 

Ni som inte ser så bra, här visar jag Roffe litet närmare! Vitt och svart! Precis som en åkerteckning!

Vi satte oss se'n på en bänk för att titta ut över åkerlandskapet. Roffe passar på att berätta om sin Pappa, Abbe, som ju kommer från Danmark, och också hur viktigt det är för en gårdshund att ha stora fält och stora ytor omkring sig, och det gärna varje dag! Han kallar det "öppna landskap för hundsjälen!"  Och att det är mentalt viktigt för en Gårdshund! För det e ju där som sorkar och möss ofta finns!

"Ser du förresten katten därborta vid gården?" frågar Roffe plötsligt!  "Jovisst ser jag den", säger jag för att inte verka helt bakom.  (Tar med kikaren nästa gång, för å kolla så han inte luras!)

Efter att vi suttit en stund och tittar ut över landskapet, så frågar jag Roffe om jag får ta foto av honom, en Gårdshunds stilstudie!!  "Det går fint" säger han!

Så här ville han stå vid fotograferingen!  Beredd, men funderande! Kraft och intellekt!
Tack för den bilden sa jag, och se'n gick vi tillbaka mot bilen för hemfärd.

 

Roffe vill ofta springa av sig litet hemma på gården efter en utetur, för annars kan han inte koppla av, säger han. Ok, det går väl bra, säger jag! Å då e det den där blåa gummigrejen som gäller. Han håller den i "svansen" och slänger den fram och tillbaka och uppåt. Konstigt att han inte får ont i huvudet, har jag alltid tänkt!

 

Nu kan han koppla av, och för att göra det så har flyttat sig till den delen av soffan där han inte får ligga egentligen, men då Matte är på jobbet, så får han ligga kvar där! :)  Och nu kan jag fortsätta att läsa DN och även ta en påtår!

/Bengan

 

Inlagt 2013-01-31 11:39 | Läst 10224 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Man ler inombords av denna berättelse med illustrativa bilder. Gillar anslaget och det vardagliga umgänget med en ordlös samtalspartner.
/Hans
Så här funkar det Bengan: Om hunden har en framtoning som husse gillar så får den värme mat och vatten - alltså ett klart försteg i evolutionen. Hundar som har ett utseende som hussar inte gillar - ja dom gallras obönhörligen bort av evolutionen. Därav Roffes devota blick på dig... :-D
Trevlig berättelse!

Det stämmer nog som Peter säger.
Osympatiska jyckar får sämre behandling.
Å det vet de, därför den där smäktande/oskyldiga/välj nåt som passar situationen-blicken som bara en hund kan ge en.

Min senaste Jack Russel var inte mer än sex veckor gammal när hon satte sig vid mina fötter och tittade stint på mig. Så blev hon med hem en tid senare. Jag hade inte planerat det men jag vet en jycke som hade bestämt sig.
Jag hade inte en chans där...
Svar från Benganbus 2013-02-03 21:31
Jag fattade inte det där med hundögon förrän Roffe kom till oss!
Min fru säger att jag är vek och en curling-förälder....
Fast det tycker inte Roffe! :)
/B
Äntligen ett inlägg där Roffe får sitt välförtjänta utrymme. :) Det verkar som att ni är kompatibla och förstår varandra bra. Det bäddar för ett enklare och mer givande liv. Det här inlägget glädjer mig, då det faktiskt har någon betydelse i livet.

Mer Roffe åt folket! :)
Svar från Benganbus 2013-02-03 21:28
Mer Roffe kommer! :)
/B
2013-01-31 18:05   Annette W
Jag kanske ska skvallra för matte om att Roffe ligger i soffan när hon är på jobbet. ;-)
Svar från Benganbus 2013-01-31 19:58
Behövs inte, tack i alla fall! :)
För matte ringde nyss och berättade att hon sett saker via sin iPhone.....
/B
Trevligt och charmigt Bengan, de vet vad de vill. Även min katt Ozo,antyder när det är dags för lek och att gå ut.. Fina bilder. Kom att tänka på, om jag någon gång skaffar en strävhårig tax så ska han nog få namnet Contax
/ Bengt
Svar från Benganbus 2013-02-03 21:27
Contax låter mycket bra tycker jag! Stil och klass liksom!
Vi valde bla namnet Roffe för det va en Dansk/Svensk Viking som härjade i Paristrakten en gång,
Gånge-Rolf, eller Rollo. Han fick sedan en förläning, Normandie, för att hålla sig där i stället.
/B
Roligt skrivet, och vilken behaglig layout, liksom :-)
Svar från Benganbus 2013-02-02 09:12
Läsarna är viktiga i en blogg!
De absolut viktigaste! :)
/B
2013-02-01 00:02   Erik Madsen
Hej Bengt - som vanligt en mycket rolig historia och fina bilder. Jag var tvungen att hämta hustrun så att vi kunde roa oss tillsammans
God natt och tack för underhållning.
Erik från Danmark.
Hej Bengt - som vanligt en mycket rolig historia och fina bilder. Jag var tvungen att hämta hustrun så att vi kunde roa oss tillsammans
God natt och tack för underhållning.
Erik från Danmark.
Svar från Benganbus 2013-02-02 09:11
Tack för det Erik!
/B
2013-02-01 09:28   Jaana
Vilken trevlig berättelse!
Härlig historia, Bengt! Den piggar upp så här på förmiddagen! I den danska TV-serien "Matador" har jag sett en sådan "Roffe".
2013-02-02 23:39   Siw Synnerman Nordström
Jättefin berättelse om Roffe. Kan berätta att våran Titus (Lillstintans Cocacola Cowboy) är tremänning med Roffe. Roffes morfar är bror till Titus farfar. Liksom din Roffe är Titus camoflagefärgad för att passa till de skånska åkrarna. Jag som skriver det här är gift med Jan-Erik Nordström i Avan utanför Luleå.
Svar från Benganbus 2013-02-03 19:05
Hej Siw, och tack för den mycket spännande släktinformation!
Jag känner att jag framöver nog också måste utveckla den här intressanta och unika pälsteckningen på den här hundrasen! Jag har nämligen sett Roffe i en annan situation som gör att jag kanske måste omvärdera eller utveckla resonomanget om den Dansk/Svenska Gårdshundens åkerteckningen en aning...
Så jag återkommer i en blogg i ämnet!

Och som sagt Siw, tack för kommentaren,
och hälsa så mycket till Janne!
/Bengan