The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1994 / "Omtag med analog teknik...?"

 


En god vän sa så i en kommentar i förra bloggen, och jag har funderat! Mycket! Och funderat igen! Den analoga tekniken är som jag sagt i några tidigare bloggar, klart krångligare att använda, den ger inte lika bra bilder i dåligt ljus, och ger inte lika bra skärpa i bilderna som den digitala tekniken, så valet efter den här uppräkningen borde ju vara självklar, skippa det analoga!

Men det e inte så lätt! Gammal vana kanske, eller nå't annat, och jag tror faktiskt det är nå't annat. Det känns som jag tar "bättre" bilder med det analoga!

Ser också hur det poppar upp analoggrupper både på Fejan och på en del andra ställen. Nu skall man inte dra för stora växlar på det här, utsikten är ofta begränsad om man själv är med i gruppen, men jag känner mig i alla fall inte helt ensam! ;)

Men ett omtag då, jo jag skall nog göra ett "omtag" då jag inte riktigt hittat hem i det digitala. Och ett analogt fotande, det sänker tempot också! Man är i alla fall tvungen att sänka tempot! Det ger ofta mer tid att fundera också!

Så jag försöker nog göra ett omtag, se'n får vi se hur långt det räcker! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2013-03-30 13:52 | Läst 8072 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du, ägna dig åt att fota både digitalt och analogt så slipper du ångesten. Och visst är väl hela den analoga processen magisk. Du minns väl när du stod i mörkrummet för första gången och såg bilden som genom ett trollspö växa fram på det silvermättade pappret.
God Påskhelg
/Hans-Åke
Svar från Benganbus 2013-03-30 16:22
Du får mig att låta som en riktig analogräv, även i mörkrummet! Tack för de vänliga orden!
Men ångest, de kan jag känna när jag fotar digitalt! ;) Måste kolla varje bild!
Vända på kameran och titta, blev det nå't? ;)
När jag fotar analogt så gör jag aldrig så! :) Där vet jag att det blev en bild!
God Påskhelg tillbaka!
/Bengan
Bengan jag tror du är en vänlig, eller snarare måste vara en vänlig själ själ. Jag har inte sett en enda påsksmäll, eller annan snyting i dina boxnings bilder. Jag tror nog att det kanske inte har så stor betydelse om du använder digitalt, eller analogt. Köp en värsting Nikon eller Canon , som bränner av femtio bilder i sekunden, så vi får se när snytingarna tar , och svett dropparna fryses!. Glasartade blickar!, mot en oskarp bakgrund . Märkligt nog lyckades några förr med sina Rollieflex att fånga detta, Låna Micke Bergs och lämna tillbaka Contaxen.. Ha en riktigt fin Påsk . Jag gillar din Blogg.:) .)
Mvh Bengt
bassa 2013-03-30 15:25
Jag menar Micke Borgs Rollieflex. Inte så noga, med en bokstav. bra fotografer bägge två Men ändå..
Bengt
Svar från Benganbus 2013-03-30 16:29
Bengt! Jag måste förklara mitt förhållande till boxningsfotograferingen! ;)
Jag har tittat på nätet, på många boxningshemsidor, i tidningar, och där är det i stort sett bara två bildkategorier!
1. Pang på rödbetan. (Å ibland så det skvätter)
2. Stillastånde boxare i gardställning som stirrar argt in i kameran!

Jag söker nå't annat i boxningen, något som händer mellan smällarna och uppställningarna,
se'n får vi se hur jag lyckas med det! :)
/Bengan
bassa 2013-03-30 16:55
Hej Bengan. Jag förstår det . Ville bara busa lite på kul. Visst kan man fånga stämningar runt det hela Men samtidigt kanske det inte är så fasligt viktigt, med f film konrta ,dig, , när du försöker fånga stämningar tankar miljö personligheter som valt boxningslokalen osv, vilken kamera som dokumenterar. Jag tror du gör det lika bra med en instamatic,Lomi eller polaroid med din rutin. Hoppas du förstår vad jag menar. Ha Det bra Bengt
Bengan 2013-03-30 20:21
Bengt!
De e lugnt! Jag fattar vad du menar! :)
Ha det bra du med!
Hälsar Bengan

Ps. Fast jag tror inte att det går med viken kamera som helst... ;) :)
Med den berusades envishet återkommer jag till det faktum att den digitala tekniken inte är överlägsen i allt. När det gäller det dynamiska omfånget - en av de viktigaste bildfaktorerna, är det tveksamt om ens de dyraste sensorerna kommer upp i vad en bra negativ färgfilm presterar. Jag har upprepat detta ett flertal gånger här på fotosidan, och hittills har ingen gått i svaromål i den saken. Det fina i kråksången är sedan att detta gigantiska dynamiska omfång får man så fort som man stoppa filmen ifråga i vilken billig analog kamera som helst.
Sedan förstår jag inte snacket om att den digitala tekniken skulle vara snabbare så där i största allmänhet? Det finns ju analoga kameror med modern autofokus och allehanda program, liksom motordrift med fem bilder i sekunden eller mer. Den Contax G2 som du har prövat är väl rätt snabb den med?
Vad det gäller skärpan så blir det säkert mycket skarpare med en digitalkamera än med Tri X - men det är Tri X det.

Sedan är det ju inte så konstigt om den analoga tekniken kan kännas roligare. En hobby går nämligen ut på att göra saker - inte att slippa göra saker
Heritage 73 2013-04-02 09:22
Den slutklämmen var något av det klokaste jag har läst här på Fotosidan; "En hobby går ut på att göra saker - inte att slippa göra saker."
jonasfx 2013-04-16 11:59
ja, den var bra! tänkvärd
Lite omtag är bra ibland. Och eftersom du är så inkörd på det analoga så är det väl bara att köra med det? Du kan ju använda digitalaren för mer "dagboksfotande". Jag tror ju på Leican även när det gäller boxningen, full öppning och föriställd på 3 meter borde funka fint? :)
Ha en bra fortsättning Bengan.
-affe
Ps. Knappast någon av H C-B:s bilder är knallskarpa, men de funkar ju ganska fint ändå. ;)