The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 201 / Om Photokina, om Leica S2 mm (men om Gatufoto)

 

Alltså, om Photokina som nyss startat, om nya "stordigitalen" Leica S2, om den nya intressanta kompakttekniken vad gäller DSLR, som nog även blir intressant för att göra nya mätsökardigitaler, om nya Zeiss-gluggar och om andra spännande nyheter på Photokina, det kommer jag inte att blogga om! :)

Utan här kommer några " gatufotoflaneringsbilder" i färg, och färg är ovanligt för mig, och även svårt tycker jag. Och kameran är inte min vanliga M Leica, utan 1980-talets Proffskamera, Nikon F3 HP, som jag även prövar att ha som min Dogmakamera ett tag framöver.
Använder ett 20 mm objektiv, och som sagt färg, så nu får vi se hur detta går! :) 

 

Å vi börjar på Söder!!

 
Krister Kleréus, medlem här på FS, har fotat i Hammarströms fiskbutik på Östgötagatan 31, och hans bilder finns i en av hans mappar här på FS, och hans fina svartvita bilder står även inne i butiken, som här är en uppe på hyllan!
(Mina bilder e tagna med Nikon F3/20 mm)

 


Fin bild på hyllan Krille!!

Så har ni vägarna förbi Östgöta 31, gå in och kolla! 

Letade även efter en bild från Bröderna Ohlssons, ni vet matstället på Folkunga, men hittade inte bilden just nu! :)

Nåja, här nedan kommer då en annan bild.
En äldre bild, från Birgerjarlspassagen!
En bild som som jag själv gillar...
Bilden känns avvaktande på nå't sätt.....och en kvinna som...?
Och en man lämnar lokalen..
Och så namnet på kaféet... 

Men allt finns ju bara i betraktarens ögon! ;)


(M Leica/35 mm) 

 

 


Å nutid, Saltsjöbanan med Nikon F3/20 mm.

 

 Affe hade tidigare tagit en bild på den här "avklädda zeppelinarkroppen" eller vad man kan kalla det,
så jag gick förbi för att se om även jag kunde hitta nå'n bra bildvinkel! :)
(Nikon F3/20 mm)

 

 


"Det där är en Leica" säger Affe! ;) :)             (Nikon F3/20 mm)

Ofta tar jag en fika i trevligt sällskap på Puck när jag är i  sta'n. Vi avhandlar mest Leica, men vi avhandlar även fotografer och den senaste fotoutställningen som nå'n ev varit på. Ibland har nå'n med en fotobok, eller har egna bilder med, det är mycket trevligt att se's så här!
Å kameran till höger, med den röda avtryckarknappen, de e Micke Borgs M6:a.

 


Södra Station   (Nikon F3/20 mm)  "Allt är i rörelse!"  ;)

 

 


Här e också en M Leica liggandes på ett bord, med en Canon-glugg, 1,8/85 mm, och året e 1959 eller1960.
Bilden är tagen på Armé, Marin & Flygfilm som låg på Riddargatan ( i Stockholm)
Kolla matlådan med lingonsyltburken...eller e de rödbetor!?
Men det som är mest intressant på den här bilden, det är väl frisyren på killen!! :)

Och som en liten parentes :(
dom här svartlackade M Leicorna, som syns på bilden ovan, som jag haft två av, råkar i dagens läge betinga ett samlarpris av c:a 30.000 upp till 100.000 på kameraauktioner.....
Så er'e me facit i hand! ;)

 

Alltid när jag försöker städa/hålla ordning på mina negativ, så hittar jag "nya neg" jag inte sett tidigare.
Nåja, inte nya, men jag kommer inte ihåg att jag tagit bilden!


Men här e jag i alla fall jag på tidigt 1980-tal! :)  Med en Leica CL!! Hade två Leica CL ett tag. Funkade utmärkt till gatufoto, fjällvandringar, cykelturer och skidåkning!

 

Ok, för att återkoppla till tråden "ny kamera" å färg, så har jag ju fått tag på en Nikon F3 HP med några objektiv.
Å det är en underlig tid vi lever i, analoga proffskameror i nyskick, som för ett antal år sedan kostade 8-10.000 får man för nå'n knapp tusenlapp nu!!
Å dom e ofta i -A skick!!  (-A betyder att kameran bara är uttagen ur kartongen...)
Nikon F3/20 mm. Å med 20 mm måste man försöka vara nära!  (Här i Mariefred).

 


Mera Mariefred, men den här 20 mm är litet känslig för direkt motljus...
Solen ligger rakt in från övre vänstra hörnet...

 


Å mera med  med solen rakt in i gluggen, så blir det en del reflexer.. :)

 

Ok, nu är det nästan slut för idag i bloggen, sista bilden e på min RC helikopter (min stora RC alltså)
De e en E-Sky Belt CP. Här står den strippad. (Lagt en kamera bredvid så man ser ungefärliga storleken på helikoptern)

Har inte vågat lyfta än med den stora Celt CP än, utan håller på att träna med att hålla den stilla på en platta med motorvarvet nära lyft! Stjärtrotorn som håller emot kroppsrotationen, tenderar även att flytta hela helikoptern i sidled, och då måste man hålla huvudrotorn litet åt andra hållet för att kunna stå still...
Det låter inte så svårt,
men det är svårt, tungan ligger ännu litet snett i munnen! ;)

Träningsflyger gör jag med min lilla E-Sky LamaV3. Den har samma kontroller, men är avsevär mer lättflugen..
Klarade mig nästan runt inne i huset. Alltså, flög från stora rummet, ut i köket, och kom nästan helt igenom den smala gången mot hallen...
Behövde bara byta ETT rotorblad...   :)

 

Ok, inget om Photokina som sagt, men det hittar ni säkert på annat håll!  :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2008-09-24 12:41 | Läst 11516 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jo, det är billigt med beg analoga systemkameror nu. Bara Leica-M som inte sjunker i pris! :)

Jag hade en Nikon F3 HP (P) för ett par år sen. Gillade verkligen sökaren, som visade 100% av vad man fick med på negativet! Men tyckte den var lite jobbig att köra med manuellexponering med. Gillade inte det där plus/minus-tecknet i sökaren, som såg ut som en gammal digitalklocka, och endast visade exakt rätt exponering. Föredrar isf Nikons FM2 (lysdioder) och FE2 (mätnål) där man kan se om bilden är ett plus- eller ett minus steg felexponerad. För ibland vill man ju exponera annorlunda än vad kameran vill, annars kunde man ju lika bra köra automatiken!

Hehe, kul bild på Affe.
Svar från Benganbus 2008-09-24 16:43
Det är både billigt, och så e dom kompetenta!!
Har en F3 och en F4.
Har ju åkt på några jobb, funderade på att köpa en beg D200 om jobben fortsatte att komma...
Men då jag inte behöver leverera bilden samma dag, så känns det inget behov av nå'n digital för min del.
Vad gäller F3, jag kör på A nästan hela tiden! :)
Det är bara i motljus jag "tar över" kontrollen!
Å alla dessa bra och billiga begagnade Nikon gluggar som finns på marknaden!!!
Dom billigaste hittils för mig, de e en Nikon 28 mm och en Nikon 50 mm för 50 spänn styck!
Helt Ok! :)
B)
Roligt med din nya stalker-dogma :)
Staffan Scheja-looken på 80-talet va kul den med.
Men framförallt va ju behållningen av detta den kameran som Affe inte pekar på. Röda avtryck som e sååå snyggt.
Svar från Benganbus 2008-09-24 16:35
Röd knapp...!?
Er'e nå't nödstopp eller vaddå!? ;)
50:- st? Det låter ju sjukt. Måste varit ett 28/2,5 serie e eller nåt!

Jo, den har en tendens att ge underexponerade bilder i motljus med automatiken inkopplad! Däremot minns jag att den klarade av vit snö bra. Jag hade min den vintern då vi senast hade snö, 2005 kanske det var. Och blev förvånad över hur fina negativ jag fick trots att vit snö brukar lurar automatiken att underexponera.
Svar från Benganbus 2008-09-25 11:53
Nja, det va ju inte de senaste gluggarna,
men 28 mm på 3,5 och 50 mm på 1:2 :)
Vad gäller Nikon F3 så vet jag vilken cirkel på mattskivan som den i stort exponerar efter, då är det lätt.
Å i bland mäter jag via A och ändrar värden manuellt sedan.
Hur som helst, Nikon F3 var "proffskameran på 1980-talet" och den funkar utmärkt för mig år 2008! :)
/B
Ps. Vad jag inte riktigt förstår det är att ingen kan tillverka ett digitalbakstycke till en Nikon F3 då bakluckan är avtagbar!?
Med dagens kunnande/teknik borde det vara lätt som en plätt!