The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 209 / Att utveckla sitt bildsinne....

 

 

 

I en tidigare blogg skrev jag om "Battleship Potemkin av Sergei Eisenstein".
Ni som inte sett den berömda trappscenen, ni har här chansen! :)

Och en liten parentes. Såg en USA-deckarfilm för att antal år sedan med bla Warren Beatty. En del av handlingen utspelade sig i hallen på en Järnvägsstation i USA. Det blev skottlossning, och en kvinna med barnvagn kom i skottlinjen....nu anar ni efter att ha sett Einsensteins film vad som händer på den järnvägsstationen....

Men det kan nog vara så, att de flesta som såg filmen, bara såg en barnvagn som rullade utför en trappa... 

Man visar ofta "hemligheter" i sina bilder, och även i filmer, men alla ser dom inte, av olika anledningar....

/Bengan

http://www.youtube.com/watch?v=euG1y0KtP_Q

 

 

Inlagt 2008-10-04 11:34 | Läst 19218 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag vill definitivt inte framstå som en "Messerschmidt" för det är jag inte! Filmen som hade "knyckt" barnvagnsscenen från Eisensteins klassikere Pansarkryssaren Potemkin var De omutbara från 1987. Brian De Palma som regisserade den senare filmen är en stor beundrare av Eisensteins bildspråk.
//Chasid
"Man visar ofta "hemligheter" i sina bilder, och även i filmer, men alla ser dom inte, av olika anledningar...."
Jag var med mina dåvarande klasskompisar och såg Shindlerslist. Mitt i filmen står kameran uppe på ett berg och filmar ner mot en stad. En tjej går längs med en gata, man ser henne när hon passerar tvärgatorna som går mot kameran. Filmen är svartvit, men hennes kappa är tegelröd. I slutet av filmen ser man när de kör bort lik travade på vagnar. Bland liken ligger det en tjej i tegelröd kappa, allt annat är svartvitt.
När vi diskuterade filmen efteråt hade INGEN annan i klassen lagt märke till tjejen eller att det fanns färgade detaljer i de svartvita delarna!