The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2109 / Hur klarade sig ett dryga sextio år gammalt objektiv på Fotomässan? Kolla får ni se! :)

 


Nu va det nog så att objektivet klarade sig bra, det va nog fotografen som inte va riktigt intränad på kameran! Men ge mig en mässa till, se'n ska ni få se!

När jag skulle på mässan i fredags så tänkte jag bara ta Fuji X100 med mig, men se'n tänkte jag, hur svårt e de! Man kan skruva upp ISO hur högt som helst, man har nästan obegränsat med bilder, har autofokus, kameran exponerar själv, så de e bara å sikta å trycka! Visst låter det spännande? ;)  Och va svårt de verkar! ;)

Men då tar jag Contax G2 tänkte jag, men kom snabbt på att de e ju nästan samma sak!

 

Men då tar jag en Leica IIIf med en Sonnar-optik tänkte jag, och önskar mig själv lycka till! :)

 

Ni som fotat med den här gäng-leican vet att det e två små hål där sökarokularet normalt brukar sitta baktill på kameran. Det vänstra hålet går till avståndsmätaren, å e det dagljus, så går det väl an!
Det högra hålet går till den sk. sökaren! Från hålet på baksidan så ser man ut genom en fyrkantig liten öppning på framsidan av kameran!  Öppningen e ganska otydlig i kanterna också! :)

 

Man tittar i avståndsmätarhålet, och skruvar på optiken tills dubbelbilden blir en bild, flyttar sedan ögat nå'n millimeter sidledes till det högra hålet, sökaren alltså, och försöker hålla motivet inom fyrkanten och trycker av! Å glöm parallaxutjämning, det får du korrigera själv på ett ungefär c:a!

 

Här syns det att jag missade skärpan! Sannolikt då jag bytte titthål på baksidan av kameran, så rörde sig motivet en liten aning!  Eller så va det jag som rörde mig! För på bländare 1,5 och avstånd c:a en meter så betyder varje rörelse en hel del.

 

Män i svart klär i Leica! ;)  :)

Se'n e det ju två små rattar för att ställa tiderna på kamrean! Små rattar där den ena måste lyftas och sättas in på rätt tid! Å den ena ratten, den som e uppvändigt, roterar väldigt nära avtryckarpekfingret när man trycker av! :) Å  så skall man ställa in bländaren på optiken förstås, och bländarringen har inget klickstopp! Lätt att komma åt liksom! Väldigt lätt har jag märkt! :)

 

Ok, nu undrar säkert vän av ordning varför fota med såna där gammeldags grejer? En bra fråga kan man väl säga! Men ibland känner jag att de inte ska var så där dj-a enkelt att fota, inte jämt i alla fall! (Ursäkta ordvalet) Man kan även kalla det för en liten utmaning!  Och så får jag känna på hur tidigare fotografer hade det! Som han Henri Cartier Bresson tex, han fotade ju ett antal år med med en så'n här kamera, men med en annan optik, och jag tycker han lyckades att ta en del bra bilder faktiskt! ;)

 Så skulle jag ta några bilder på Fotomässan, så skulle det inte vara så lätt, utan vara en liten utmaning också! Och sannolikt bli litet svettig på överläppen också under fotandet! ;)

 

Nu  är det mycket rörelse på en mässa, och jag körde i stort på 1/30-del och upp till en 1/75-del och bländare 1,5 och 2, så det blev såklart en del skärpemissar och rörelseoskärpa på bilderna! Folk kan inte stå stilla numera! Men det va riktigt kul att fota så här! Och litet fuktig blev jag på överläppen också, måste torka mig flera gånger faktiskt!  :)

/Bengan

Ps. Höll på att glömma, här e kameran som jag använde! Kameran e från tidigt 1950-tal, å optiken e från 1946. Flera har nog sett det här ekipaget förut! ;) Sökaren i tillbehörsskon använde jag dock aldrig, då hade det tagit ännu längre tid att få in motivet i sökaren! Vad jag menar med det, det är att när man ställt in skärpan, så brukar man ju normalt kunna trycka av, men här ligger ju avståndsmätaren och sökaren på olika ställen! Den här extrasökaren e ändå mycket bra i dagsljusfoto, för då kör man ofta nedbländat och har ett större skärpedjup!

Å filmen va såklart Tri-X, exponerad efter c:a 800 ASA, framkallad i D-76.

 

 

 

 

 

Inlagt 2013-11-23 20:19 | Läst 4797 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det märks att det är kvalitet både framför kamerahuset (objektivet) och bakom (fotografen)! :) /Tommy.
Fina bilder och jag tror mig ha hört att Cartier-Bresson också plåtade med en sonar 50:a ett tag. ;)
-affe
Bresson lyckades ta en del bra bilder, HAN också... :) Skönt med kvalitet! // mvh Bosse
Övertygande resultat av övningen. Bra Bengan!
Ingen konst att använda den kombinationen. Inte om man ser dina bilder i alla fall. :-)
Sköna, och lite ovanliga, bilder från fotomässan, Bengan. Ett härligt kort skärpedjup.
Att göra det svårt för sig - det är bra tänkt :-)
Kul. Tycker att du får till dina analoga svartvita bilder bättre än dina digitala svartvita.
bra bilder, bengt! och inte bara tekniskt med bra exponering och skärpa (för det mesta) man får liksom en känsla för mässan också.
säg till när ni får upp det där analogståndet så kanske jag kommer över från västsidan :)
Håller med Magnus F. och gillar dina analoga bäst.
/H