The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2120 / Helios-44-2 på en Contax S! Och så den fjärde öronoperationen!

 


Börjar med det viktiga, en Ryskt objektiv på Contax S. Ryssarna tillverkade kopior av olika objektiv, mest Zeiss-objektiv, gissa varför? :) Nåja, många av de här kopiorna va hyffsat bra, och för fotoamatörer funkade dom utmärkt! Nu har jag snart fotat ut andra rullen som gått igenom Contax S, och tänker pröva ett Ryskt Helios-44-2 på Contaxen. Helios 44:an är en Biotarkopia! Och så har den bländarförval, så då blir det genast lättare. Och ett sån't här objektiv e billigt, tror jag gav 50: - för det här hos Rajje på Sergelfoto, eller så fick jag det gratis!

 Och då fotande med film har ett helt annat tempo, med vidhängande kvalitet ;) så tar det ett tag innan man ser resultatet av fotandet med det här objektivet! :)

 

Vad gäller öronoperationen, så vill jag varna er ungdomar, under sextio alltså, sola försiktigt! Jag jobbade som skidlärare några år och tävlade även på cykel, och då förstår ni att det va mycket sol inblandat! Och se'n som han prinsen sa, "eftertankens kranka blekhet" eller man blir förhoppningsvis klokare när man blir äldre!

Nu har jag fått en liten, liten underlighet på mitt ena öra, liten solskada kan man nog kalla det, eller basaliom, en hyffsat ofarlig form av hudcancer, men den bör åtgärdas! Och det har man gjort nu för fjärde gången! Å varför fyra då, jo man tar alltid prov på den lilla bit man tar bort, och har då sett i gränssnittet på hudprovet att man inte fått bort allt.

Nu i dag så va överläkaren inte riktigt säker på var han skulle skära! De här e ett pyttelitet skärande, som en halv lillfingernagel max, men för mig e det såklart JÄTTESTORT! ;)

Nåja, överläkaren höll på och tittade i örat, och tittade igenom noteringarna från förra operationen, men hade ändå svårt att hitta nå't ställe att skära på! Så jag frågade, "kan du inte ta en eller två biopsier där du misstänker nå't lurt?" Och det gjorde han! Och då jag har tagit både biopsier och opererat mig förr i örat, och vet att handlaget e litet olika på olika kirurger, så när vi va klara i dag så sa jag, "Du har ett fint och mjukt handlag! Tack för det"

Se'n blev det kaffe med lussekatt på Kaffebaren i Gnesta med en snygg kvinna som sällskap! :)
Vi bor ihop förresten! :)
Å nu känns det som en mycket bra dag!

/Bengan

 

Ps. Å i morgon Ellens! Från 15.00 c:a!

 

 

 

Inlagt 2013-12-03 12:47 | Läst 2158 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Var rädd om örat annars kanske du får leva resten av livet med öron protes...
Må gott
Svar från Benganbus 2013-12-03 13:15
Tack!
Jag skall till Sjukan igen, men inte före jul sa dom! :)
/B

Ps. Men dom plockar så litet varje gång på örat, så örat bör nog räcka minst en 30 år till! ;)
Se'n om inte det skulle räcka, så kan dom plocka hud från andra ställen och lappa med! :)
Du blir nog mer och mer lik Picasso.... ;-)
Jag väntar på min beställning av ett Helios 44-2 men kommer fästa mitt på en D800. Blir ett frankensteins monster av det hela, intressant att se resultatet. =)
Kul med Helios! Väldigt skön bokehkaraktär går det att få fram med det objektivet. Ibland med en virvlande effekt, men det är inte alltid man lyckas få fram den. Har mycket att göra med vilket avstånd man har till motivet i kombination med avståndet till bakgrunden. Har själv inte lyckats klura ut formeln för detta, utan man får testa sig fram lite. Blir väl extra svårt när man kör analogt.

Själv har jag kört på en Canon 7D och sedan nyligen på en 6D. Lite exempel på bilder jag tagit med 44-2: http://flic.kr/s/aHsjHF7dUh
Tomas Töråsen 2013-12-03 18:27
Helt fantatisk oskärpa med den gluggen. Därför jag köpte det. =) Lite filmkorn på det så blir det ännu snyggare.
knobloch 2013-12-04 10:15
Jo, sant. Hade varit trevligt på en analog kamera. Man är också hyfsat sugen på ett Helios 40-2 (85mm f/1,5) efter att ha kört med 44-2 ett tag. Men det kostar ju lite mer dessvärre.
"Ryssarna tillverkade kopior av olika objektiv, mest Zeiss-objektiv, gissa varför? :)"

För att de tog en hel del av Zeiss fabriker som krigsskadestånd och flyttade dem till Ryssland.
De tidiga s.k. ryska kopiorna av Zeiss kameror och objektiv tillverkades alltså med originalmaskinerna, så det är väl tveksamt om de ska kallas kopior. Senare så förbättrade (eller åtminstone förandrade :) ryssarna konstruktionerna, inte alltid till det sämre, men de hade rätt mycket sämre toleranser i sin nya tillverkning så kvaliteten blev lidande. Vid det laget kan man nog tala om kopior.
Svar från Benganbus 2013-12-03 18:53
Det Socialistiska Ryssland hade även ovanan eller vanan att inte bry sig så mycket om patent heller!
Därför fanns det tidigare Leica-liknande kamerakopior med optik, typ FED och Zorki.
Men när man fick tag på Contax och tillverkningsbanden efter Jena-Contax, och tekniker,
då kunde man "göra" riktiga grejer!
Tills man började att slarva, eller effektivisera tillverkningen som det numera heter även hos oss i nutid!
Contaxslutaren till förkrigs-Contax e litet knepig att kopiera, tex så ville inte Nikon riskera nå't i början av sin karriär när man gjorde en Contax-liknande Nikon, utan tog ett säkert kort, enklare och säkrare kort, Leica-slutaren! :) Och Zeiss och Contax hade ett rykte om sig att vara det bästa! Även hos Ryssarna!
De va kanske därför dom satsade på Contax/Kiev-kameran, men missade framtidens kamera, Contax S?
/B
Vilken snygg Contax S du har! Jag blir riktigt avundsjuk. Själv har jag inte hittat en som jag vill ha än.

Hur är den att fotografera med?
Svar från Benganbus 2013-12-03 18:35
Hur Contax S e att fotografera med?
Det går åt en del blindavfyrningar i alla fall! ;)
Ofta när jag tar upp kameran ur ryggan så sätter jag nå't finger på avtryckaren...
Så nu låtar jag slutaren vara ospänd när kameran ligger i ryggan!
Mera rapporter om fotandet kommer i senare bloggar!
/B
Hade Wetzlar hamnat i sovjetiska zonen hade vi kanske sett fler Summicron-varianter i stället, och Summarit istället för J-3.
Efter en sån operation måste det vara fint med fika på Kaffebaren med en snygg kvinna, nära dig!
ah, helios 44-2! jag köpte en sådan men fokuseringen har satt sig, bländarringen är konstig och jag får inte isär den så jag kan fixa. synd! har sett en del intressanta bilder med sån där lite snurrande oskärpa -sånt gillar jag!