The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2119 / Motion av en kamera, nostalgi och svenska fotografer!

 

Höll på att säga att det va mycket att läsa i DN och SN i dag, men det vet jag inte riktigt än, har ännu bara skummat de båda tidningarna och läst några av artiklarna.

 

Ett reportage om de svenska fotograferna Hans Gedda och Anders Petersen va intressant, skall läsa det en gång till senare.

 

Catia Hultquist skriver i DN, Mediakrönikan, om nostalgin, eller tillbaka till dåtiden!  Och det e intressant! Om det är en trend eller har det blivit en längtan hos många människor, eller kanske bådadera!

Vi kanske känner en längtan till en litet annorlunda tid, då tempot på de flesta områden var annorlunda, och då man lättare kunde överblicka sin egen tillvaro!? Man tyckte kanske att man hade mer tid åt barn och familj?  Om det nu e en längtan till en annorlunda tid och inte bara en trend, så är det intressant, och kanske aningen illavarslande? För var finns framtidstron då?


Och så till annat intressant och viktigt! Motion! ;)
De vet nog de flesta att motion e viktig för att man skall må bra, och även hjälpa kroppen att må bra, å de finns inga genvägar liksom, tyvärr!  Och det här gäller även kameror! I alla fall litet äldre kameror! ;)

Vi nördar som samlar på gamla kameror vet ofta att dom måste motioneras då och då. Tex så måste man låta slutaren gå igenom sitt register med jämna mellanrum, och man måste vrida på optiken, osv. Och även köra igenom en film då och då! :)

 

 

Tog i går tag i en Praktina FX från 195o-talet och upptäckta att sekunden och halvsekunden inte fungerade. Fick skaka kameran för att få liv i den. Ni vet det där att hålla kameran uppochner och dunka den i "ryggen" liksom! Och efter ett antal ryggdunkningar och framdragningar  och avtryck så började "andningen" att fungera  som den skulle! :)

Så mitt budskap till er kamerasamlarnördar, använd era kameror! Att låta kameran stå och becka ihop på en hylla, eller som människa sitta å becka ihop framför en Tv, vad e själva vitsen med det? :)

Nog för idag!
Slut för idag!

/Bengan

 

Inlagt 2013-12-02 08:39 | Läst 1890 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Om motionens effekter kunde säljas i pillerform skulle det vara en given försäljningssuccé. Nostalgin skulle då kanske bestå i minnet av alla prylar som behövdes för att röra på sig... alla manövrer och materialvård, tvätt och torkningsprocedurer, smörjning och vallning etc.

Men med pillret skulle alla bli idrottsmän.
Kanske ett uppslag för någon rolig TV-serie?
/Hans
I ett samhälle där kraven på att människor skall hålla ett allt högre tempo så är det väl inte konstigt att unga och föralldel även äldre människor söker något annat, något som är sunt och bra för människan. Dom stressrelaterade sjukdomarna kryper allt längre ner i åldrarna tex stroke och hjärtsjukdomar. Något för våra politiker och samhällsomdanare att tänka på och göra något åt, att skapa det för människan goda samhället. Det som är oroande är väl att man inte gör något åt detta, utan låter hjulen snurra allt fortare. Framtidstron vilar i förändringen.
Må gott
Ibland behöver folk dunkas i ryggen lite för att gå igång (i huvudet). Missade du DN debatt i dag:

http://www.dn.se/debatt/domedagsindustrin-har-blivit-en-sjalvgaende-maskin/
Tänkvärt och i mitt tycke himlars bra och viktigt inlägg!
Om de unga tror att de inte har någon framtid och vi "gamlingar" späder på med att allt var bättre förr, vad finns det för bra med det?
Kanske behöver vi alla tänka efter vad vi förmedlar till vår omvärld.
Sprider vi själva framtidstro eller nostalgi?


Med vilken attityd ska de unga ta sig mot framtiden om de tror det bästa redan har varit?
Dessa svepande uttryck som pekar på att det var lättare förr, att man hade mer överblick, mer tid för familjen etc etc...är förföriska och lite farliga. För de är inte sanna nu och var inte sanna då heller.När , vid vilken tidpunkt i människans tidsåler, var det bättre än nu?
30-talet, 40-talet, 50-talet...eller kanske 1800 talet, eller var det 80 talet...1000 talet eller .....
Ingen av oss kan gå tillbaka i tiden och för den delen...det var inte bättre förr.
Det behövs inte lång stunds grävande i äldre tider förrän man ser det.


Vi hade inte mer tid för familjen förr i tiden.
Det är en myt.Vilken tid hade vi mer tid för familjen, 30 talet, 40 talet, 80 talet, 1700 talet eller när exakt?

Inte hellet kunde vi kontrollera vår tillvaro bättre förr än vad vi kan idag.
Det är bara i _tanken_ det _känns_ som det var bättre,lugnare, mer överblickbart förr!

Fast en sak var bättre med förr...jag var yngre då, och jag skulle gärna vara yngre nu med så jag får vara klar längre och se hur det går med allting :)
syntax 2013-12-02 13:17
Vissa saker är bättre nu och vissa saker var bättre förr - men det är naturligtvis ett trivialt konstaterande. Sedan är det nog så att vissa saker var mycket bättre förr, i den bemärkelsen att det är så påtagligt åt helvete nu - vilket den som har varit med ett tag kan se, eftersom man då har ett jämförelsematerial.
Stolleri-potensialen är påtagligt högre i dag. Bildningsnivån är lägre. Det finns naturligtvis ett samband.
Annelie Worgard Fotografi 2013-12-02 13:36
Klart att man har ett jämförelsematerial om man varit med ett tag, men vilket material detta är beror väl också på vad man varit med om. Bara för att jag har år under mina fötter behöver det ju inte betyda att jag sitter på stora sanningar om vad som häner, vart vi är på väg etc -


Du gör flera intressanta påståenden kan du konkretisera dem så får jag se om jag håller med, vilket jag kanske gör, fast just nu vet jag inte säkert var du menar.

Vilka saker var påtagligt bättre förr?
Vad är så påtagligt åt helevete nu?
Vad menas mera tydligt med att stolleri potentialen är högre idag?
Vad menas med att bildningsnivån är lägre idag?
syntax 2013-12-02 14:06
Mina jämförelsepunkter i det förflutna består av tidiga och omfattande akademiska studier upp på doktorandnivå, på samhällsvetenskaplig fakultet. Med detta i bagaget spanade jag in min samtid och kollade läget. Om du läser min presentation här på Fotosidan, så ser du att det även finns en del annat i erfarenhetspotentialen av helt annorlunda karaktär att falla tillbaka på. Inte bara en massa år alltså...
I övrigt leder dina frågor alldeles för långt för detta forum. Att svara vore att missbruka Bengans fotoblogg. Den resande får alltså smaka på mina formuleringar och tycka till själv i sitt stilla sinne.