The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2262 / Att våga tro på sig själv och sin egen fotografering och inte vara så auktoritetsberoende!

 

 

Götaplatsen

 

Jag upplever att det finns ett viss osäkerhet, eller kalla det mera för ett auktoritetstänk hos många amatörfotografer, som jag tror kan vara begränsande. Många fotografer blir mer en "beundrarskara" i stället för egna fotografer. En "beundrarskara" som ganska okritisk gillar vissa bilder eller vissa fotografer, för hen e ju "berömd" som har tagit dom!  Och då måste hen såklart även ta bra bilder! Även om man kanske inte tycker att bilderna e så bra, men säger för säkerhets skull att dom e bra, för de e ju en kändis som tagit dom! Å så e jag med i hens fan-klubb, och så har hen en fin och dyr kamera!

Eller så kan nå'n ta bilder, nå'n som har ett spännande yrke, litet ovanligt yrke alltså, och hen reser mycket, har bra lön, för då måste ju bilderna också vara bra eller hur?   

Å nå'n stor hjälp har man sällan av konstkännare eller förståsigpåare på gallerier eller tidningstyckare och liknande om man själv e litet osäker, för gallerister och tidningsförsäljare för dom kan ha ett pengaintresse i bakgrunden som kanske stör bildbedömningen litet.

Jag tror i alla fall att det här e nå't att fundera på, om man inte bara skall gå och vela sig igenom sitt fotografiska konstnärskap! Att inte bara titta på idolerna eller försvara dom mot oliktänkande alltså, för det tar bara tid och onödig konstnärskraft! 

Å så måste man själv våga kliva litet åt sidan, å kanske vara utanför den egna "mysfotogruppen" eller "Like"-gruppen ett tag, för i långvariga grupper bildas lätt isolat, man börjar tycka saker i gruppen, ofta ganska lika saker, som inte riktigt klarar sig i ute verkligheten! Så se upp med grupper! För länge alltså! ;)

Och man bör nog våga hoppa ned i ett "Rabbit Hole" vid nå't tillfälle! Även om det här "kaninhålet" ligger på sidan om den vanliga och mest populära genren i amatörfotovärlden, och vägen till hålet kanske inte e så väl vägbeskrivet heller!

Så jag tror att man borde pröva att fotografera litet på sidan om "The Main Stream"!
Och vara nyfiken, och våga litet, och med det kanske göra ett litet mer unikt och eget fotoavtryck! 

Men det här e såklart ett alldeles eget val och mycket, mycket frivilligt!

/Bengan

Ps. Nu vet jag att det nog finns undantag! Jag menar att det finns kanske nå'n som e berömd, inte berömd som fotograf alltså, som faktiskt tar bra bilder! Men det e nog ingen regel! :) 

 

Inlagt 2014-03-27 10:54 | Läst 3053 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag hör ofta folk referera till att någon är yrkesfotograf. Det behöver dock inte betyda så mycket. Det räcker för en yrkesfotograf att veta hur man tar professionella bilder inom ett visst smalt område. En yrkesfotograf behöver nödvändigtvis inte ha fotografiska bredd och förmåga att bedöma andras bilder.

Tyvärr vågar inte alla lyssna till sin inre röst utan lyssnar för mycket på vad andra säger.
Håller med dig. Jag går mycket på utställningar, både konst och foto och tycker väldigt mycket är dåligt, men ibland hittar man guldkorn.
En sak som jag dock ofta tycker konstnärer gör bra är att de jobbar kontinuerligt med projekt till skillnad från många amatörfotografer. Fotosidan och andra fotoforum gagnar enstaka bilder. En bild måste vara slagkraftig ensam för att få likes. Det känns som att det inte finns utrymme för kollektioner, bilder som tillsammans lyfter varandra.
2014-03-27 13:28   Nils-Erik Eriksson
Mycket bra inlägg om begreppet auktoriteter. Hoppas att det ger impulser till läsarna att kliva av " bandet " och att lyssna till sig själva när det gäller att skapa med kameras hjälp, istället för att låta någon förebild påverka det hela,
Intressant läsning. En text som måste begrundas och läsas igen.
Går lite vid sidan om, grubblar för att sen göra Mitt avtryck och hoppa ner i det vinda kaninhålet. =)

//Johanna