The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2290 / Hur skall man bli en bra fotograf?

 

Det här tangerar nog en del andra frågor i tillvaron, ge mig ett bra piano, se'n skall ni få se på musik! Eller ge mig några penslar, se'n skall ni få se på målarkonst som heter duga! ;)

Nu är det här litet hårddraget, men jag tycker nog det finns en del sanning i det, även när det gäller vår fotografi! Och med de hjälpmedel som numera finns, så kan man säkert skippa både fotoskola, och annat tidsödande och onödigt på vägen mot målet!

Men jag tror ändå, även om man inte genomskådar det själv, för det e svårt att genomskåda sig själv, så gör andra den genomskådningen!

Men, det finns alltid men, om nu också bildbedömarna eller bildrecensenter gjort samma korta resa, då kanske ändå det går att bli fotograf snabbt! :)

Men det e nog så, för att få litet distans på det hela med fotografi, så vill nog inte så många bli bra fotografer, eller göra nå't större avtryck i fotohistorien, utan man fotograferar av andra skäl!  Man använder fotografin på ett kul och modernt sätt som de flesta andra gör! Och det e väl trevligt!

 

Roffe och jag har varit ute en vända i skogen, och Roffe e som de flesta killar, teknikintresserad, eller kalla det prylintresserad, så han ville absolut kolla litet på grävmaskinen vi gick förbi!

 

 

Och så har jag framkallat två filmer,  som nu hänger i tvättstugan, och nu er'e dags för en påtår!

Annars intet nytt på Västertun! (Så heter vårt hus)
/Bengan

Ps. När man blir äldre, så kan man börja jämföra saker man sett och upplevt tidigare! Den DN som jag hittade i garaget i går som va från 1985, jag "jämförde" den med dagens DN i morse! Det finns mycket att säga om den jämförelsen, men det tar jag en annan gång! ;)

 

Inlagt 2014-04-23 11:15 | Läst 2286 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har mer och mer anammat din syn på fotografi som en anteckningsbok. Min handlar om det jag är med om på min livsresa. Kanske har jag börjat slarva med "anteckningarna". Jag tycker jag tog bättre bilder bara för några år sedan. Man kanske skulle börja spara anteckningarna i kylen och låta efterkommande framkalla dem, som Vivian Maier gjorde.
De flesta som målar eller spelar piano har nog mer likartade ambitioner än dem som fotografer, därför blir också bilden av vad som är en bra fotograf mer splittrad.

Jag tror man får ha flera olika mätare. Konstnärlig höjd är en sak man kan kolla på och som i som tur kan bestå av flera olika kvaliteter de vissa kan få ha värde 0 utan att det påverkar helhetsbedömningen.

Hantverksskicklighet är en faktor som är viktig för en yrkesfotograf. Då pratar vi inte bara teknisk skicklighet utan även känsla för färg och form, känsla för tajming, förmåga att ta folk osv. Beroende på inriktning är olika styrkor avgörande för om kunden blir nöjd och man anses som bra.

För hobbyfotografen är det kanske mest avgörande vad man får ut av sitt fotograferande. Vad gör en mest stimulerad, tillfredsställd osv.

Kort sagt. Det är en enkel fråga som inte kan besvaras på ett alltför enkelt sätt.
Vissa har talang. Patrik Sjöberg hoppade 2.16 som 16 åring. Han var kanske tidernas största höjdhoppar talang. Med åren så lade han till en massa erfarenhet. Har man kompetens, motivation och förmåga så blir man bra på det man gör. Det gäller både höjdhopp och fotografi.

Tommy