The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2354 / Eftertankens kranka blekhet! Ingen Tv-avgift för dator!
The Call of the Wild


Jag har bloggat om det tidigare, om att behöva betala Tv-licens för en iPhone, men nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att man inte längre behöver betala tv-licens för sin dator, surfplatta eller mobil.

Inget stöd i lagen, säger domstolen.
"En dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling kan inte anses vara en tv-mottagare, eftersom det inte finns stöd i lagen för det. I juridisk mening är en tv-mottagare avsedd att ta utsändning av tv-program. Innehavet av datorn leder därmed inte till att tv-avgift ska betalas".

Man kan nog tycka att någon jurist hos SVT borde undersökt det här litet mera, innan liksom, för nu kommer taxametern att ticka omvänt för SVT, och ta kraft och resurser...
"Tänkte inte på det!" Suck....

/Bengan

Inlagt 2014-06-13 11:14 | Läst 2440 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Två jurister kan mycket väl komma fram till två olika tolkningar.

I och med att allt mer tv-tittande sker via SVT-play på datorer och mobila enheter kan jag tänka mig att tv-licensen slopas till slut och att vi istället får betala via skattsedeln.
Svar från Benganbus 2014-06-13 11:34
Jag har haft en mail-växling om det här, både med de politiska partierna och Eva Hamilton.
De politiska partierna passar, och Hamilton har tagit ut nå'n slags seger i förskott och säger först nu:
"Förvaltningsdomstolens beslut leder till att riksdagen nu måste förtydliga lagen om finansiering för public service".

Men varför uppfattade hon inte otydligheten tidigare? Varför inte vänta tills lagen va tydlig? Det fanns tydliga signaler om domstolar och överklaganden långt tidigare! Varför chansa innan det här gått hela vägen upp?

Jag e helt med på att ta avgift via skatten, enkelt och bra! Men blir något undrande över hur fumligt sådana här saker sköts! Och som sagt, nu återstår en del returarbete för SVT!
/B
Tror som Magnus. Svårt att lösa det på annat sätt annars.
Det som är riktigt bedrövligt är att alla som betalat tv-avgift för sin dator inte kommer få tillbaka den felaktigt debiterade tv-avgiften. Enbart den person drivit processen mot SVT får tillbaka sina pengar.

Det är märkligt att staten ska kunna trampa på medborgarna utan konsekvenser.
Svar från Benganbus 2014-06-13 14:16
Om Tv hade jobbat litet smartare i det här fallet, så hade man inte suttit och försvarat sig,
utan sagt, vi har gjort fel, vi betalar såklart tillbaka till alla som betalat för dator! Suck....
/B
Jag trodde att en fotointresserad individ som du gillade att se på film, men det gör du tydligen inte. LO
Svar från Benganbus 2014-06-13 14:13
Du ger ibland konstiga kommentarer Lars Olov? Vad har mitt tittande på DVD-filmer via datorn och tex via Youtube med det här att göra? Och ditt tyckande om mig, det känns mera privat om mig, än i sak...
Eller e det så här du vanligtsvis gör när du kommenterar?
/B
Fast det är Radiotjänst i Kiruna AB som ligger bakom indrivningsverksamheten och inte SVT i sig. Nu ägs ju Radiotjänst av public service-bolagen och Eva Hamilton har fingrarna i båda syltburkarna genom att hon sitter i Radiotjänsts styrelse, men rätt ska ändå vara rätt. Givetvis är sedan SVT positivt till att få inte mer pengar, för det är klart att om man kan omvandla avgiften till något som omfattar i princip alla så ger det mer pengar. Här är det lätt att se det orimliga när myndigheter och företag vill styra folk till att använda datorbaserade tjänster. Något som inte är möjligt utan det datorinnehav Radiotjänst vill avgiftsbelägga. Jag ska inte i övrigt recensera mina erfarenheter av Radiotjänst här, men de kan inte betecknas som positiva. Dem har jag nämligen bråkat med när det sänt ut sina indrivare och trots att jag inte var avgiftskyldig påfört mig tv-avgift. Detta då innan den här senaste given med försök till avgift för i stort sett allt utom en spis med gjutjärnsplattor.

Att man håller på med avgiftsmodellen i nuvarande form är ju någon slags dimridå för att få public service att se mer fristående ut. Problemet är bara att det är Riksdagen som beslutar om avgiftens storlek, men det att det sker utanför budgetproppen. Det fanns ju ett förslag om att göra om avgiften och påföra den på skattsedeln, så att varje person med inkomst betalade i förhållande till inkomsten upp till ett maxbelopp. Någon man sedan inte vågade genomföra.
ztenlund 2014-06-13 14:17
Det blev visst några skrivfel ovan, som jag kan inte rätta nu, men det är väl begripligt ändå. ;)
Svar från Benganbus 2014-06-13 14:27
Jag fattar Martin!
Jag har även litet indrivarerfarenhet! Vi har inte haft Tv i en åtta till tio år nu, och det va inte så lätt som vi trodde!
Dels människor som trodde vi ändå satt och tittade på Tv! I källaren kanske! ;) Och så radiotjänst som ringde några gånger. De va väl hyffsat trevliga samtal, men en gång efter ett långt samtal, så brast det för handläggaren,
och hon väste mellan tänderna "Alla har Tv!"
Och inte blev det mycket bättre då jag sa: "E det verkligen så illa!" :)
Tv e känsliga saker, religion kan man tala om, men inte ickeinnehav av Tv! ;)
/B
Ps. Och varför vi inte tyckte Tv va så viktigt, det säger jag inte! För då kan såklart nå'n bli sur eller anse sig mobbad! ;)
När obeslutsamhet, gränsande till ren feghet, styr " beslutsfattarna " , då är det riktigt illa. Det kan ju tänkas att jag har fel i följande sakfråga, men om jag inte minns helt fel, så har två tillsatta utredningar i denna sak lagts ner. Den sista för drygt ett år sedan.Det finns få saker i den allmänna vardagen, som inte gör mig lika förbannad, som när inbetalningskortet, för licensen dyker upp, blir bara påmind om de " folkvaldas obeslutsamhet. Tag betalt för denna tjänst via skattsedeln är den rätta vägen, anser jag. Att det sedan blir tjafs, det får våra folkvalda hantera efter förmåga/ NE
Har inget emot SVT eller Sveriges Radio. Anser att det är bra med ett offentligt finansierat alternativ till alla kommersiella kanaler. BBC är ett bra exempel på detta. De ser till att övriga engelska kanaler måste hålla en viss nivå och inte bara sända fördummande TV eller radio.
ORF i Österrike är ett annat bra exempel.
Vad jag å andra sidan hatar är när Radiotjänst eller Copy Sweden själva tolkar lagen och vad de har rätt att ta betalt för. Båda är ute och cyklar är de sätter sina egna regler och ute efter sina egna intäkter.
Att vårt erbarmliga rättssystem dessutom ger dem rätt i tingsrätt och hovrätt är bara ett bevis för att dessa instanser inte fungerar. Det är skönt att se att åtminstone högsta instans har folk med intelligens och auktoritet som vågar sätta ner foten när våra politiker inte vågar.
Om alla skall betala till publik service så skattefinansiera det hela. Det lär inte höja skatten med en bråkdel av en procent. Låt inte utlandsstuderande som inte ens förstår svenska betala en avgift för något de inte förstår bara för de råkar ha en dator för sina studier.
Jag är inte mycket för konspirationer men jag tror att hela saken med att släppa SVT play fri och tillgänglig för alla var en kupp från SVT och Radiotjänst.
Det gör att de åtminstone i mina ögon tappat mycket av av sin trovärdighet.
SVT och Radiotjänst handlar lika mycket i sitt eget intresse som vilket kommersiellt bolag som helst.
Egentligen borde ju frågan om TV-avgift lösts redan när reklamkanalerna och satelliterna gjorde sitt intåg. Detta med straffavgift på datorer, surfplattor och telefoner får vi hoppas var spiken i kistan. Men jag som gillar public service ser ett problem med att politiker eventuellt blir mer direkt inblandade om avgiften skall tas ut via skatter. Det finns redan nu de som propagerar för ett mycket smalt public service, och om det blir så kommer det förmodligen dö helt, för så är det ju att de breda programmen är de som gör att det även "spiller över tittare" till de smalare. En nöt som borde knäckts för ganska länge sedan dock.

Men egentligen är ju detta en del av den bredare problematiken där sådant som till exempel upphovsrätt också ingår: Hur finansiera något som många anser sig ha rätt att konsumera gratis över nätet? Bara att kolla med alla musiker och varför inte fotografer hur illa det funkar idag. Skall vi kunna ha högkvalitativt och oberoende kulturellt utbud så är det nog hög tid att ta tag i detta.
-affe