The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2522 / Ett objektiv till en Kiev-kamera, kan det vara nå't intressant i de?

Jag menar nu objektiv till Kiev RF-kameran, kameran som e en kopia eller replika av Contax II! Jodå, visst kan Kiev-objektiv vara extra intressanta! För det kan ligga en Sonnar inne i optiken! Nu gäller det här "rysk" Kiev-optik som man kan årtalsmässigt härleda från c:a 1947 och fram till 1949, och i några enstaka fall, några år längre! Optiken här ovan e från 1949! För det ryska serienummeret är 492792! Där 49 i början av nummerserien beetyder 1949!

Å hur ser man om det här vara en Sonnar då? Man börjar med att misstänka något! Man skall alltid vara misstänksam när det rör sig om Kiev-objektiv alldeles efter 1945-46! Och sedan kollar man optiken in och utvändigt, och försöker att hitta de rätta tecknen! Man e teckentydare liksom! Utvändigt kan bla. siffrorna på bländarringen börja ge spännande antydningar åt vilket håll det lutar! ;)

Man tittar sedan på och in i glaset på optiken, glaset avslöjar mycket! Sedan ser man på konstruktionen för övrigt, och om man börjar känna sig hyffsat säker på att det här är nog ett Zeiss-objektiv, så om man då hittar, som grädden på moset, ett instansat nummer på den bakre delen på den utskruvade optiken, så ökar säkerheten ganska markant!

Men märk väl, ett instansat nummer, eller ingraverat nummer skall det vara, inte ett inristat nummer!
Och den första siffran i nummerserien skall saknas, första siffran som ofta e en 2:a!
Sedan tar man Hartmut Thiele's bok (Fabrikationsbuch Photooptik. Carl Zeiss Jena) Boken innehåller optiktillverkningsinformation från Zeiss Jena! Och sätter man en 2:a framför det här numret och hittar en tillverkningsbatch i boken, där det här numret finns, och det gör det i det här fallet, då kan man nog vara nästan 100% säker att objektivet e extra intressant! ;)

/Bengan

Ps. Och med dagens teknik, en adapter, så kan det här Kiev-objektivet, eller rättare sagt, Sonnar-objektivet från 1945, användas på en M-Leica även år 2015! 


 

Inlagt 2015-02-21 09:58 | Läst 2061 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver